Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.546
    Допаѓања:
    11.030
    Ако ми веруваш, исто. На работа кога одев мене 22ч ми беше најкасно време за спиење, подолго сум останувала ако имам нешто планирано за град или некој евент. Во нормални услови функционирам со минимум 8 часа ноќен сон. Мислам дека ова ми е тригер од времето во помлади години кога работев во трета смена и од тогаш ми се разви мигрена, многу бев слаба и не се хранев добро, па правев снимања, па имав некој оток на мозокот и сл. глупости. Од кога дадов отказ и си воспоставив ред на ноќно спиење, се препородив.
    Дека ќе помине и ова дур трепнам тоа ми е јасно, дека поголеми проблеми од ова ќе има и тоа ми е јасно. Само во тој момент кога ми се спие мозокот трезвено не ми размислува и ме фаќа сафра.:D Утредента ми проаѓа.

На Baby warrior и MariaBouli им се допаѓа ова.
  2. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    738
    Скроз те разбирам. Пред да почне да ми се буди на 2 саати, кога ретко ќе се разбудеше пред 5 сабајле (во 5 знаев дека ќе де разбуди таков и беше ритамот) полудував. 10 мин имав живци да пробам да ја заспијам, ме фаќаше нервоза, и одма на мм ја давав.

Сега чекам да наполни 6, да се вратиме од одмори да има некоја рутина, и првото што ќе го правам е ќе ја учам да ја преспива ноќта. Е како ќе го издржам тоа, зошто треба да ја нишкам на секое, а многу е полесно да ја легнам до мене и да и извадам цицка не знам :rofl: Најверојатно мм ќе го јаде хаххаа ама решена сум дека ќе ја научам да ја преспива ноќта, барем пак до 5-6 сабајле за да сврзувам непрекинат сон :(:D

На baguf4e и Ladyme им се допаѓа ова.
  3. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    3.324
    Ама ти имаш проблем, инаш чувство дека правиш нешто за неа а ти е тешко. Направи со нешто да си олесниш.
    @baguf4e ке ја тагнам исто.
    Нема нај мајка и не мајка. Кој тоа мисли дека мајка за се има трпение и внимание. Луѓе сме. Ми идеше да го фрлам од прозор во неделата. Два пати го заспивам, плаче се дере, да не легне на раката, на крај го успав на раме. Ама рамењата - Рамбо! Сто пати се буди ноќе, де покрај мене, де го нушкам, де татко му го рита. 11ипол месеци сум ненаспана.
    Ама си го сакам најмногу на свет. Сакам да го изедам колку го сакам. Па како се смее на глас, абе животот ми го продолжува. И тоа е нормално.
    Еден др ми кажа, дете чување е најтешкото нешто, не е лесно.

На Bebe moe, Ladyme, MariaBouli и 2 други им се допаѓа ова.
  4. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.546
    Допаѓања:
    11.030
    God bless our husbands.:rofl:
    Мојот има нерви од челик. Некогаш се плашам да не му избие негде стресот за двајцата што го носи.:whew:

На EnaEnA30, Ladyme, MariaBouli и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.236
    Допаѓања:
    22.661
    Ист е мојот.
    и ќе ми каже: Ама злато, она е бебе.
    Да знам дека е бебе, али преморот во глава ми збори друго хахаха

На EnaEnA30, Ladyme, MariaBouli и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.448
    Допаѓања:
    12.130
    Преморот во глава ти вика од кој прозор да се фрлам.:rofl:

На Lady Miami, Ladyme, MariaBouli и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    738
    Мојот не до толку, ама битно знае да се исконтролира да ги има јас кога ги неам. А му се има десено 2 пати да ми ја даде за заспивање кога му вриштела по пола саат :D

На baguf4e му/ѝ се допаѓа ова.
  8. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    5.923
    Не се секирај, после некој месец нема да се сеќаваш на тој период, мене ми е ко низ магла, освен јадење и плачење ништо друго не памтам, во ретките моменти кога бев сама со нив и двете ќе рикнеа да плачат ме фаќаа напади на паника. Значи плачеа нон стоп, земи едно во раце другото гледај го како плаче, па смени ги, па остај ги, тропкај нешто, пеј им збори им не бре, не престануваа. Па фен уклучи, греј тетри, ставај на меше, и така секој ден од утро до вечер. Навечер по 100 пати будење, цицање, па ад па успивање па молзење. Таман ќе заспијам, пак ќе се разбудат. Кога поминаа грчевите веќе беше полесно, ќе им зборев, пеев, пуштав музика ќе се смиреа, па после почнаа да фаќаат играчки, да пикаат у уста, е тогаш можев да ги оставам на под и да испијам пиво на раат. Од денешна перспектива не знам како сум останала нормална. Држи се, доаѓаат подобри времиња, ако ништо друго барем ќе почне да прави нешто друго освен плачење па ќе се радуваш на тоа. Други работи стануваат потешки кога ќе пораснат, ама ај да не те јадосувам:D

На Baby warrior и Ladyme им се допаѓа ова.
  9. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.503
    Допаѓања:
    2.628
    Да, преубава е на Холи пилешката каша ^^ @Laura7

На Lady Miami, Laura7 и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  10. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    1.300
    Земав, кажи ми цело го ставаш? Зошто на етикетата вика пола кашичка да се измеша со зеленчук. А не е цела каша пилешко, 40 проценти е, другото е вода.

11. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.448
    Допаѓања:
    12.130
    Не, по пола два дена, дека ставам и батат или компир и сепак ја држи. Повеќе на зеленчук, а телешко си ставам стандард 30гр. Мора со вода, иначе нема шанси да се избленда, ко телешкото со бујон што го блендаш.

12. Зеленоокатаа

Зеленоокатаа Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2019
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    146
    Мајки, малава е 8 месеци. На АД сме и плус доење. Навечер кога сврзува убав сон и не се буди, мене премногу ми тече млекото, буквално се на мене и околу мене е со млеко, не можам да се свртам од што ме болат градите, и пак сум без спиење. И кога ја дојам од другата града тече млеко кога има отпуст. Дали е нормално после толку период ова да се случува?

13. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.448
    Допаѓања:
    12.130
    Нормално е, јас само на доење сум па еве сабајлево станав утоп.

На Зеленоокатаа му/ѝ се допаѓа ова.
  14. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    11.227
    Моите се 14 месеци уште малку, ги дојам уште, ноќно време кога не се будат исто тврди гради, исто кога од една цица,тече од другата,па често знам и на другото да му дадам да си цицне во исто време да не тече за џабе :D
    Така да,нормално си е мајка.:l:

На Зеленоокатаа му/ѝ се допаѓа ова.
  15. PoisonIvyFatale

PoisonIvyFatale Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2016
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    157
    Мајки ако даваме жолчка денес не можеме да даваме месо после нели? Како беше точно правилото за да распоредам месо жолчка и риба во неделата?

16. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.516
    Допаѓања:
    3.166
    И кај мене тече од другата додека дојам и навечер обавезно маичката/пижамата ми е мокра … размислувам да нарачам од бубамарите на хака или школка има некој искуство со нив? Гледам школката има и поголем вакум со стимулација како мини пумпа

17. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    1.300
    Два пати неделно жолчка, два пати месо така давам јас. Не во ист ден и двете .

На PoisonIvyFatale му/ѝ се допаѓа ова.
  18. dummy

dummy Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    358
    Јас ги користам школките и сум задоволна, ставам само навечер кога дојам од едната да не ми истекува од другата

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.516
    Допаѓања:
    3.166
    Ми е страв само да не стимулира повеќе млеко па да направам беља пошто читам дека е со вакум вентилче школката, имаш приметено пред користењето и сега како си со млеко?

20. dummy

dummy Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    358
    Па не мора да ја стиснеш за да направи вакум, јас ја стиснувам дека сум таман со млеко и тоа малце што ќе го собере (околу 30мл) и го давам сабајле пред цицање со витамини и пробиотик внатре

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.