Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. Mandarinka

Mandarinka Истакнат член

И јас уживам и убаво ми е многу ама во креветчето ми е најсигурен.
    На спалната заштитувам со перници ама кога ќе се разбуди ги трга со рачињата и ми е страв некој ден доле да не го најдам,а спалната ни е височка и ламинат имаме доле.
    А и башка многу мрда, ќе го легнам до мене а он си се врти скрос обратно.

espana likes this.
  2. espana

espana Популарен член

Da,da,te sfakam,i nie ke mora da ja navikneme zaradi sigurnost,posle praznicive :)

Mandarinka likes this.
  3. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Мојот до 40 дена спиеше пола ноќ во креветче пола ноќ со нас на спална. После 40 дена се помачив неколку дена со плачки и еве 6 и пол месеци сме сега и после 40 дена спие цела ноќ во креветче. Се буди 3бпати за цицање и пак го враќам тера до сабајле. Сега па се научил а стане сабајле/пладне од спиење ни ја пушта музичката играчка :D Преку ден па го оставав на спална да спие и последниве 10 дена решив да се навикнува во креветче да спие и преку ден. Па ми успеа за 3 дена се навикна и супер е. Само што не знае сам да се успива ни за дневно ни за ноќно спиење па мора да се думкаме по 5-10 мин. Се спремам за празнициве да го учам сам да заспива ама не знам како. Некој совет мајки за сам да заспива?

Mandarinka likes this.
  4. galapce

galapce Форумски идол

Nie posto cesto sme sami,spie do mene na spalna,a koga e mm doma spie vo sredina.
    Se budi na sekoi 3 saati za jadenje,plus go soblekuvam ednas do dva pati,vo zavisnost koga zaspal.
    Sam se budi i za presoblekuvanje,se vrti postojano a jadel da receme pred eden saat,togas znam deka za soblekuvanje mrcka.Ic nemoze da trpi polna pelena ili da mu se mocka.

Mandarinka likes this.
  5. danichap

danichap Moderator Staff Member

За сега се мрда по малку со колената бебуш и се влече некако нагоре по малку.
    Сакам да ја стимулирам да лази. ставам некоја играчка на мала оддалеченост од нејзе за она да мрда ид а се обдие да ја дофати.

НЕкогаш е успешно..ама некогаш вика, се нервира . Како да се кара.
    Нормална ли е ваквата реакција?
    Да не ја префорсирам?

Kaetana likes this.
  6. menelele

menelele Популарен член

Beba moja e 8 i pol meseci pa aber nema da lazi. I jas i stavam nesto za da fati demek ke lazi a ona samo vika i ne mrda. Ednostavno nekoi deca nesakaat da lazat. Duri mi rekoa tie deca sto ne lazat pobrzo prooduvaat

galapce likes this.
  7. galapce

galapce Форумски идол

Isti sme i nie.

Tuku nas veke pocnuva mlekoto da ne ne drzi ni dva saati od sto nisto drugo ne dozvoluva da mu pripari vo usta.
    Neznam sto ke se pravi.Ako mu napravam pogolema kolicina ne ja jade,povtorno edvaj tie 120 grama a nekogas i na dva pati.
    Denes so sila piknav edna lazicka zolcka so pavlaka.
    So biskvitata si igrame igracka za grickanje i dve ronki dali otkina.Stom oseti deka e biskvita i taa ne ja saka do ustata.
    Od kasickata so telesko i zelencuk ne ni blizna.
    Se mislam dali da dadam nekoi vitamini.
    Hemoglobinot 99.;(

8. Miss.Sweet

И мојов е исти. Кога е на стомак прета со ноџињата мислиш трча :D Кога нема да ја дофати играчката писка и се нервира, па ја спушта главата надоле ко да се љути дека не успеал. Мојов па касно почна да се врти од грб на стомак-на 6 месеци, а од стомак на грб се врти од 3 и пол месеци. Сега е комедии. Само се врти превртува не можам да му сменам пелена. А и обожава да седи :D

9. Tanjusce

Tanjusce Истакнат член

Ние сме девет месеци и веќе активно лазиме, дури и се фаќа за масичката и сам се исправа да стои. Со лазење почна точно на 8 месеци така по малку да се влече на лактите а сега веќе лази многу брзо, не можам да го стигнам :lol:. И во креветчето кога ќе се разбуди веднаш станува и стои. Срце на мама, може ќе прооди наскоро...

10. joy1

joy1 Форумски идол

zolcka i mlecen proizvod ne zaedno osobeno bidejki imate poslab hemoglobin.

Kaetana, galapce, darcy and 1 other person like this.
  11. Mandarinka

Mandarinka Истакнат член

Ахх бе @galapce се измачивте со храната вие... Баш ми е криво вака кога те читам колку тешко ти оди... :(

galapce likes this.
  12. danichap

danichap Moderator Staff Member

Девојки синоќа обесивме џампер на таванот.
    Не дека подолго од неколку минути додржува во него...но да не знаете колку е дозволено односно препорачливо?

13. An-na

An-na Форумски идол

^
    Јас мојава ја ставав максимум 5 пати дневно најмногу 20 минути. Така пишуваше на нашиот џампер, а и ортопедот така ни препорача.

danichap likes this.
  14. menelele

menelele Популарен член

@galapce i mojava nesto vo posledno vreme preku den pa da recam ic ne cica. I veke i davam dorucek uzina rucek i malku vecera okolu 120 gr. I so jadenjevo malku imame problem. Dali deka zapce treba da raste pa nesaka da jade se macime so igracki crtani i sto ne ne. Jas i ja stavam lazickata do usta taa so dvete race ja trga. Ili ustata polna so jadenje ona prstite gi stava vo usta i gi grize.

15. galapce

galapce Форумски идол

Ni dadoa deneska Baby Vit i Pico Fer da mu davam za da podobrime hemoglobinot i apetitot.Ni rekoa dekaa se na prirodna baza,uste nisto ne sum procitala.
    Nekoj iskustvo,@joy1 ?
    Inace mnogu dobro znamdeka mlecen proizvod ne se dava vo kombinacija soi raboti za podobruvanje hemoglobin i pak bnapraviv greska,od sto nema sto ne sum probala.

16. joy1

joy1 Форумски идол

Baby vit користев и јас за првото дете,ги имаат сите витамини во нив:a,d,c ,b6 и тн.Тоа другото не го знам ,по името веројатно е нешто на база на железо.

galapce likes this.
  17. ilyan

ilyan Популарен член

Majki , koj brojna paticinja nosat vasite bebiski pred proodivanje,da receme na 10 meseci ?

18. darcy

darcy Популарен член

Син ми на 10 месеци има чевли 20 и чизмички 21, што е големо, ама има висок рис и ради тоа толкави ги купив.

19. espana

espana Популарен член

Kerka mi ima 8.5 meseci i nosi 18 brojce

20. Miss.Sweet

Пред две недели синко почна да кажува повеќе зборчиња едно по друго, а вчера цел ден се изнамуабети. Многу е интересен ко ќе почне да вика мамамама, бабаба, тататата, дадада. Па се научил кога му е досадно да лежи и сака да седне или да го земам во раце да вика диго, а за спиење си везе нанана или за цице дај :D