Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.349
    Допаѓања:
    22.919
    За побрзо на коцки. Вариш додека не стане убаво сварено како за јадење. Јас варено со вилушка проверував до каде е. Дека јас си љубам свежо цвекло, со варено не сме пријатели баш.

2. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.746
    Допаѓања:
    12.584
    Со што го комбинираш?

3. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.349
    Допаѓања:
    22.919
    Комбинации со јаболко, морков, палента, просо,тиквичка, пиперка.

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.815
    Допаѓања:
    99.191
    Не е до ова. Многу мајки и цело јајце даваат директно сега (освен ако нема историја на алергија во фамилијата), затоа не се јади непотребно. Остави 2-3 нед да поминат и дај пак
    Можеш со палента и грчки јогурт,
    -оривче со кромид, морков, пиперка и жолчка
    -батат, тиквица и жолчка
    -авокадо, батат и жолчка

На nikja и MariaBouli им се допаѓа ова.
  5. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    846
    И јас сметам дека не е до тоа, знам еден куп мајки што воведуваат одма цели јајца, а и јас имам намера да го правам тоа еве следната недела. Мене матичната ми рече дека од жолчка може да повраќа зошто им доаѓа тешка на желудник. Штом си вовела претходно без повраќање и симптоми , можеби едноставно од целата комбинација му дошло тешко на бебето :)

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    2.218
    Јас ако не полудам со ова дете мое значи еве на.. ми станува многу рано луѓе. Ај што не спие цврсто, ај што се буди 383727 пати, уште во 5 и 45 ми стана. 3 пати пробав да ја успијам Н Е С А К А за жива глава. А и се спие, и тежат очите. Пробав и пократки дремки, поголеми прозори на будност не функционира ништо. Сакам да спијам луѓе очајно ми фали сон, од март април не спие. Едвај го туркам денот, нервозна сум се ме нервира А она е толку захтевно бебе преку ден не запира, многу е темпераментна дополнително ме цеди преку ден.. Која може да е причината што станува толку рано? И добро дај утешете ме кога почнуваат да спијат поцврсто, ќе ја легнам до мене и глава на перница не можам да спуштам, и од тоа се буди..

На Bebe moe, merriel0, Baby warrior и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.515
    Допаѓања:
    2.698
    Таков му е биолошкиот саат на детето. Еве ја мојава 5/5:30 е будна, во последно време знае и до 6:30 да затера. Згора на тоа и првиот прозор на будност и беше часипол... Успивање порано/подоцна предходниот ден немаше никаков ефект. Фала курцу помина тоа, сеа до 2ипол часа можам и да прошетаме. Направи си некое slow morning рутинче, период е ќе смени. This too shall pass. (fingers)

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.739
    Допаѓања:
    1.304
    Не се сеќавам колку беше твоето, имате ли вечера? Не мора да значи има бебиња кои се такви, едноставно не спијат и не им фали сон или е во некој период на регресија со спиење. Но сепак ако вечера твоето пробај со покалорична вечера за да ја држи, да речеме палента плус стави путер и грчки јогурт, павлака или урда нешто така.

9. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.746
    Допаѓања:
    12.584
    7 месеци е нејзиното. И вака од март и прави. Мислам не е баш до вечерата.

10. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    1.420
    Додо и мојата станува рано не знам од кога ама одамна веќе, не памтам од кога нема поспано до 7-8. Првично мислев дека е зошто рано заспиваше во 7, сега веќе две недели со исклучок некој ден во 8 заспива и пак исто се буди 10 до 6, 6, 6 и 10. Предходно стануваше и 5 и 20, 5 и 30 или 5 и 40. Јас воопшто не ни пробувам да ја презаспијам, џабе ќе се мачам кога ја гледам одма на стомак се врти, вреска, кажува нешто. Едноставно толку часа и се доволни за ноќен сон. Преку ден дремките и се од саат до саат ипол, последната е 45-50 минути. Сега освен првиот прозор на будност што и е 2 часа, сите други и се по 3 часа. За цврсто спиење мојава ноќно време нема гајле, еднаш ми тресна стаклено шише долу на ламинат покрај креветче она не се разбуди ама за тоа преку ден не смеам да мрднам.

Туку јас имам мака со заспивањето од јуни навака, никако не заспива веќе на спална со млеко, морам да нишкам. Преку ден баталив во количка ја успивам мачно ми е, за ноќно спиење пробувам со млеко ама пак не се смирува и пак морам да нишкам. Не знам што и е, млеко преку ден се молиме цел саат да испие 90 мл а што убаво ќе си ја легнев дај млекото додека го испие она заспала. Не знам ни кои други методи да ги пробувам цуцла не сака, сум пробала да и пеам или да и шшкам и држам за рачиња не бе, ме тегне сака да ми ги јаде прстите, мава со нозе, трља очи, кенка па се смее па вреска и никако да се смири а и се спие (facepalm)

11. snowwhite.24

snowwhite.24 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    1.192
    Допаѓања:
    665
    Мајки дали вриете купена флаширана вода за пиење за бебе? Јас сеуште ја вријам, бебе скоро 9 мес, па дали има потреба сеуште?

12. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.746
    Допаѓања:
    12.584
    Не вријам за пиење. Само кога и правам каша ја спремам, затоплувам.

На snowwhite.24 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.654
    Допаѓања:
    11.351
    Никогаш не сум вриела флаширана вода. Не ни треба да ја вриеш, нема потреба.
    Затоплувам за млеко и кашички по потреба само. За пиење ја давам на собна температура.

14. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.852
    Допаѓања:
    2.736
    Маж мие алергичен на јајца ама он си јаде цел живот јајца и нема гајле.Ќе му направам пауза толку ме има исплашено мислев детево готово ми отиде,што е најлошо на спиење и среќа што го осетив цел беше исповратен,недај боже има секакви случаеви

15. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.746
    Допаѓања:
    12.584
    Како се облековте денес? Сакам да ја прошетам накај 12, ама некако ладничко бе.

16. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.815
    Допаѓања:
    99.191
    Епа кај мене мајка ми е алергична и затоа дадов после годината. Немаше реакции.

17. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.329
    Допаѓања:
    13.043
    Еве и јас чекам да стане и да одиме надвор. Сабајле беше баш свежо надвор кога излегов, сега е подзатоплено. Облечена ми е во блузичка на кратки и шорцеви кратки. Може плус чорапи да и ставам евентуално, бидејќи планирам со кенгур да одиме по земјени патеки.

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.739
    Допаѓања:
    1.304
    Сега бевме. Доле со долги, чорапчиња, горе боди и маичка со кратки. Мислам таман и беше дури и сонце малку изгреа и како жешко да и беше.

19. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.739
    Допаѓања:
    1.304
    Ако е онаа за бебиња нема потреба да ја вриеш. Јас Критис ја користам од раѓање не ја вријам никогаш, освен ако отворена ми стоела повеќе од два дена. Само затоплувам кога треба за каша.

20. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.739
    Допаѓања:
    1.304
    Кажи ми знам твоето јаде парчиња. Дали и даваш лепче и какво и како и го сервираш, со се корка или? И ме интересира пример киноа или просо, како го даваш, ако сакам сама да јаде, не знам како би го сервирала. Сакам да почнам да сменам да почне сама да јаде, зошто немам нерви да се молиме веќе.