Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. Elly989

Elly989 Истакнат член

Охооо мојава со 1 заб ако ја чекам сите да ги извади ќе дочекам пензија :D:D

mariz likes this.
  2. mariz

mariz Форумски идол

До 2ипол ќе ги извади... Второто вака нешто помалку не мачеше. Ама од 13м до кај 2г (facepalm) Исто до 13м, со еден заб и од тогаш до кај незнам 2г 2ипол имавме навечер плачки :sweat:

Elly989 likes this.
  3. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Пред да почнам имав еден подој после работа, пред вечерно спиење и преку вечер кога ќе се разбудеше. Со адаптирано почнавме попладне да ја нудиме и пред спиење и како што ти кажав пиеше по малце ама и правев атмосфера како за доење и така легната, шише со клунче и таман загреано на 37 степени. Тогаш ја оставив со мм да спие и врза 6 саати па и дадов да цица и наредната ноќ веќе ја преспа до сабајле и не и дадов да цица и мене млекото ми се намали. Претходно пробувавме со бејби лав адаптирано ама не и беше убаво и не се навикна на него. Сега некогаш знае да се разбуди преку ноќ пробувам да ја презаспијам со шшш,звуци ама ако не бива и давам 180мл млеко и си продолжува да спие мирно

Elly989 likes this.
  4. Laura7

Laura7 Истакнат член

Какво шише и даде за легната да може да пие? Тоа со клунче имаме за вода на авент, ама тече доста и знае да се засркне. Исто не знам кое ад е добро за да заменам навечер подои и дали има бројка некоја за нивна возраст или не?

5. Laura7

Laura7 Истакнат член

Хах радо би да се опиеме, ама што не смееме ни тоа ? :D Јас мислам да се собереме прво и да си поплачеме да ни олесни, а следно опивање хах

Elly989, gwenst and MariaBouli like this.
  6. Noemi

Noemi Популарен член

Барам совет/искуство можно ли е на 6 месеци (без некој ден) да ја фаќа сепарациска анксиозност или што е ова 2 дена немам мочано без да добива ужасни напади на плачење до помодрување, луѓе ќе скренам. Не смеам ни 10 секунди да ја оставам сама ама буквално секунди, станувам од подлога(седам зад неа не ме гледа,она си игра) одам до кујна да си пуштам кафе, сфаќа дека ме нема и моментално почнува вриштење плачење се поти од нервоза и кога се вратам крева раце да ја земам и не се смирува поинаку. Ајде за викенд и попладне со татко и, океј е да не ме гледа. Ама сами нема шанси нешто да завршам.

Не знам дали не се и заби пошо се буди ноќеска со плачење што не и се десило 2 месеци. По триење непца не може да познаам ги трие цел месец веќе. А сме и во најлошата недела на 5ти скок. ;(

thinkerbell and Калатеа like this.
  7. QweenSM

QweenSM Форумски идол

И кај нас почна сепарациска анксиозност, утре правеме 6 месеци.
    До толку плачење до помодрување не, ама плачи кога ќе сфати дека не сум до него. Вчера баш го зема дедо ми. Само што го зема почна да плачи за мене и да се тегни со рачињата накај мене да го земам.
    На мм една братучеда дојде пред некој ден да го види и нормално го зема. Само што го зема почна да плаче по мене и по татко му. Како го земав назад во истата секунда се смири.

Мислам дека му е период. А и 5ти скок е баш за никаде. Барем нас така ни се покажа.
    Елај да се гушниме. :hug:
    Ќе помине. :l:

Инаку, не знам дали се сеќаваш одамна ми рече да ти кажам дали ќе сака да се вози во количка свртен напред.
    Еве конечно можам да се пофалам дека почна по малку да ја сака количката, пу пу пу. :D Сабајле се возевме над 1ч, што за нас е премија.
    Го свртив напред, од утре веќе ќе го ставам на 90 степени и каишите му ги врзувам околу половина, не на рамениците и ова ни е полн погодок. :D

thinkerbell, Noemi and Калатеа like this.
  8. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Welcome to 5 скок and the rest of your life :whew:

Најјака ми е кога некој ја држи и е смирена, и јас ќе поминам покрај неа, ќе ме види, и ќе сфати дека сум ја одминала. Вриштење на макс :D

Еве денес не сум и сменила пелена од сабајле, не можам да ја спуштам ќе си ги пукне белите дробови.

9. gwenst

gwenst Популарен член

Исто почна кај нас тој период и еве уште сме така. Лепенка на мама

Bebe moe and Noemi like this.
  10. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Ne skroz legnata, polu legnata namesti go, jas imam od babylove shishinja so klunce nekapecki se. Ad ima brojki da pisuva na niv, mene pedijatarot novalac mi preporaca

11. Калатеа

Калатеа Популарен член

@Noemi исто и кај нас. Сабајле едвај му направив доручек, мозочен удар ќе добијам од вриштењето, еедваај со цуцла и што му зборев заќуте.
    Какво вц, заби не можев да измијам.

Навечер почна на 10 минути да станува, односно се врти на страна па стомак и прета и почнува да плаче. Не сум спиена еден саат саглам, не знам како ќе се издржи ова.

thinkerbell and Noemi like this.
  12. Noemi

Noemi Популарен член

Ее супер, мојава седи самостојно ама ми е страв да ја свртам уште некако, а негодува, час и е максимумот ако е најадена наспиена, сите овци на број:D

Леле а вие сте доста поголеми, значи нема спас:(

Исто, ноќеска ќе се сврти на сите четири и тргнува да лази ама оди наназад и се почнува вриштење. Крај нема, плачеше додека не почна да се врти сама од меше на грб, плаче кога не успева сама да си седне, сеа плаче пошо не може да лази нанапред :@

gwenst likes this.
  13. gwenst

gwenst Популарен член

Ве читам повеќето мајки дека и вас не ви спијат бебушките. Шо е работава, нешто контра на мајките ни се фрлени :devil:

PoisonIvyFatale and Noemi like this.
  14. gwenst

gwenst Популарен член

Јас правам multitasking ако не сака ни на подлога. Со него во една рака, и со другата нешто да пофатам да средам. :drunk:

MariaBouli and Noemi like this.
  15. Elly989

Elly989 Истакнат член

Можеби не им годи жешкото :wasntme:

gwenst likes this.
  16. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се сложувам со @BellaBibi. Јас дадов два пати половинка преку 2 дана мислам беше и трет пат дадов цела жолчка.
    Паузирај некој ден па дади во некоја комбинација во која ти ја јадеш. Со кисело млеко или јогуртче. Можеш и со авокадо изгмечена вкусна е.

nikja likes this.
  17. Elly989

Elly989 Истакнат член

Оваа ли е таа чашка? Само уште таа ми фали во колекцијата :D

Attached Files:

18. mariz

mariz Форумски идол

Да :lol:

19. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

@Noemi веќе на 6 месеци скроз се драматични ако ги оставиш, плус скок и комбинација да скокнеш од тераса.
    Мојава на 5 и 1 недела е драма ако ја оставам секунда. До неа ако сум и 2 саати ќе се вртка на подлога, ако станам толку е. Е и со сестра и ако е заедно нема гајле.
    Вчера ме исплаши кај моите, почна да заоѓа, помодре, мислев му се деси нешто на детево, а на крај и посмета еден зрак сонце и што татко ми ја зема од кај мене. Ми ја врати се смири.
    Трауми имаме сите од ова вриштало.
    Фала богу е ок навечер, има денови кога знае да се подразбуди, ама цицка освен во најрано 3 саат не добива (знам дека и се ок намирено, само до мозочето и е проблем).
    Е последниве ноќи во 5:20 е ококорена. Немам сила да почнам ден тогаш и маж ја зема ја носи во дневна, или јас одам во детска кај големата. Што и прави не знам и не ме интересира, ама успева за многу брзо да ја презаспие и гура до 6:45-7.
    Шефов голем инаку
    20250802_233157.jpg

20. Noemi

Noemi Популарен член

Јас не можам, немам сила поинаку да ја презаспивам и давам одма, некогаш и по 3 пати, само да спие, после 6ти мора да стегнам заби да намалиме ноќни подои ама сила немам од неспиење последниве месеци страв ми е :worried: