Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. Bebe moe

Bebe moe Истакнат член

I nie sega na 20ti pravime 9 tocno 3pati stanuva za mleko a jade navecer pred spienje nokjna kasa neznam taman sum zaspala ke stane :(

nikja likes this.
  2. nikja

nikja Истакнат член

Јас моите ги ставам во дубак,мене ортопед ми кажа дека можам да ги ставам во дубак ако имам купено.Ние дома сите сме израснати во дубак па еве не сите здрави и прави

Elly989 likes this.
  3. nikja

nikja Истакнат член

Хехе ние сме значи еден ден разлика.Јадат и моиве трипати ама ете се будат дека се двајца и завоси секоја вечер е различно некогаш 3 некогаш 4 пати

Bebe moe likes this.
  4. gwenst

gwenst Популарен член

Јас го ставам во дубак. Не дека седи којзнае колку, дали 30мин му се собираат во цел ден. Ќе изровари насекаде и му се здосадува. Ама ми се наоѓа, за да испијам кафе раат, да си седнам на газ :rofl::rofl:

Elly989 likes this.
  5. PoisonIvyFatale

PoisonIvyFatale Истакнат член

Од кога и дали треба да се ставаат во дубак?
    Мојата прави 9 месеци за 5 дена, но не лази уште

6. Elly989

Elly989 Истакнат член

И мене не ми е јасно зошто дубакот не е одобрен повеќе
    ние сите сме растени така, и тврдам дека арни испаднавме (барем од г*з надоле) :lol::lol:

nikja likes this.
  7. Noemi

Noemi Популарен член

Па не сме баш сите еден куп околу моите генерации одат/одеа на прсти и носеа ортопедски обувки. Ставајте ги во дубак ако сакате, ама дека немаат последици нашите генерации е далеку од точно.

8. mariz

mariz Форумски идол

Мојава има 12м и некој ден и станува да цица од 2 до 5 пати :D Не е тоа дека се гладни...

Иначе пред пола саат ми крена температура пак. Ова сега па што е.. :( Осипот од розеолата се повлече..

Mumoftwo30 likes this.
  9. Dodo1

Dodo1 Популарен член

А имаш пробано да не и даваш да цица на секое ? Да ја презаспиеш на друг начин? Мојава е како твојата исто цело време ми станува ама само еднаш и давам да цица. Не знам што е попаметно

10. mariz

mariz Форумски идол

Да, сме пробале скоро се... Она станува со плачење, па ако не ја ставам да цица и пробуваме други начини вришти и тоа баш од грло... Со клацкање може да успееме (стоечки само, седечки не сака), и тоа едно 30мин ако ја клацкаш ќе заспие и башка клацкаме и она во клацкање вика плаче се додека не заспие. Звуци, мечиња, чајче, млеко, се живо е пробано, ништо ни малку не ја смирува, почнува да плаче да вика и ништо не ја интересира, нит смирува... А ми е жал да ја оставам да се изнаплаче, тоа неможам :( Пред да почне вака да прави, заспиваше сама. Само ја ставав во креветче будна, си гледаше гугаше и ќе заспиеше. Спиеше без да претне. Сега и спиењето и е хаос, шета, се врти, седнува во спиење, уште на глава шо не застанала. Ама мислам се е напор од забите...

Dodo1 likes this.
  11. Dodo1

Dodo1 Популарен член

И ние така функционираме, некогаш заспива за 5 минути некогаш за 15.. мора да шетам низ соба и да нишкам. Мислам дека и кај нас се забите, доле има две веќе

12. mariz

mariz Форумски идол

Можно е... Мојава баш тогаш кога почна да станува извади прво, на 7м. Па после фати да реди едно по едно. Има кецови и една двојка доле избиени и кецови и една двојка горе избиени. И уште на пат надувани...

Dodo1 likes this.
  13. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Со лесно нека ни е :hug:

14. Bebe moe

Bebe moe Истакнат член

Da eden den ne deli ama mojov koga se budi da pie mora da go stavam da go nisam za da prezaspie i taka cela nok pravam zaspiva pa go stavam vo krevece a preku den koga pravi dremki obavezno so niskanje se dodeka spie kaj mene e haus

15. gwenst

gwenst Популарен член

На 8 го ставив во дубак. И мојот не знае да лази уште

PoisonIvyFatale likes this.
  16. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Добро мајки, де кажете ми што може да е проблем што се буди бебе цело време навечер? Или едноставно да прифатам веќе дека е такво детето?
    Во 5ти скок сме инаку.

Сите дремки се добри. Имаме 3, вкупно околу 3 ипол часа спие денски. Се бањаме во 18:30/19:00ч зависи како е расположен и легнува. Ама после почнува проблемот.
    Се буди буквално на 2 ипол часа за млеко, на адаптирано сме и си пие по 100мл, некогаш 70/80мл зависи, ама важно пие. И додека не му дадам шанса нема да презаспие, ќе се врти цело време. И никако не спие цврсто.
    Пробано и со вода да го залажам и со чајче, ама приметува дека не е млеко и џабе.
    И денски млекото е запазено. Пие на секои 3ч околу 130/140мл преку ден.
    Колку што знам адаптирано повеќе ги држи, не знам зошто толку многу станува за млеко. Еве сега ќе почнам со Хипп 2 , демек повеќе калорично било па ќе видам баш.

Не знам веќе каде грешам.
    Откако е роден жити еднаш што ги спиеше 6ч без станување и толку беше.
    Не знам веќе како функционирам.
    Дали вреди на крај краева да и пишам на dr.goodnight за помош?

nikja and Noemi like this.
  17. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Do 1 godina e normalno da se budi na 1 saat I normalno e od raganje cela vecer da spie, sekakvi bebinja ima ke se stabilizira I jas vaka prasuvav mi rekoa ke se naviknes da zivees so malku spienje dodeka imas mali deca I toa e, ne gresis nikade malo ti e bebeto da mu voveduvas red a I da ima red vo skokot nekoi bebinja se poremetuvaat cekaj da zavrsi skokot pa ke vidis dali ima promena

QweenSM likes this.
  18. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

dr.goodnight цело време нешто различно кажува. Едно предавање што ја слушав викаше после 5 месеци било навика навечер јадењето, друго рече после 5 е рано, после 6 може. Сега има објава од вчера, на таа сосем друго пишува.

Јас би кажала да почекаш да излезете од 5ти скок, да смените млеко и да видиш како ќе биде. Плус веќе и оброци воведуваш, ќе треба и тие да направат разлика во внесот на калории :)

Attached Files:

naturally, QweenSM and Noemi like this.
  19. Noemi

Noemi Популарен член

Исто, само што се буди со врескање и плачење, ни цуцла не ја смирува ноќеска од неа вришти повише, само цицање. Јас па си викав на АД спијат повише :rofl: Мора да е од скокот дека тука сме со дати, тогаш им треба повеќе храна, а плус многу нови вештини учат сега. Или заби, секогаш се заби:rofl:

Искрено мене гуднајт ич не ми е конзистентна и ако не си спремна да го оставиш да плаче нема шанси да го истренираш. Не постои тренинг без плачење, тоа е.

naturally and QweenSM like this.
  20. Monas95

Monas95 Истакнат член

Мајки дај предложете ми седиште за во кола над 9кг од кој сте задоволни?