Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.748
    Допаѓања:
    1.701
    Обичен. :rofl:

На тема јадење - супа дали му давате?

2. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.874
    Допаѓања:
    1.352
    Каква четка за заби користите, препорачајте ми некоја? Мислам е време да почнеме со четкање има 5 запчиња.

3. Elly989

Elly989 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    648
    Допаѓања:
    412
    Јас не сум, уште сум со каши :D све нешто сакам да експериментирам ео палачинки, супа, парчиња, ама никако да се осудам

На gwenst му/ѝ се допаѓа ова.
  4. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.572
    Допаѓања:
    14.108
    Скроз ви е време. Се почнува со четкање одма кога ќе почне да наѕира забот. Подобро и порано, пред да излезе за да се навикне.
    За почеток земи напрсток (има на нук, фри он...). Паста не ти треба за почеток, а и кога ќе почнеш ќе земеш без флуор додека да научи да плука убаво.

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Elly989

Elly989 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    648
    Допаѓања:
    412
    Бегај од темава, овде се еден куп неспијачи :D:D

На naturally и angel4444 им се допаѓа ова.
  6. DaniDaniela1802

DaniDaniela1802 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2025
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    18
    Мојот исто спиеше по цела ноќ ама му се смени во 7м кога почна да вади заби и се будеше(бучно со плачење:rofl:)3пати па ке му дадам млеко и продолжува
    Е веќе од 10м малку поднамали на 2 пати и така сме уште,во креветче спие
    Дали треба помалку да спие преку ден,(2 до 3 саата денски) спие или друга е причината:)

На angel4444 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. DaniDaniela1802

DaniDaniela1802 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2025
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    18
    Можеби треба помалку да спие денски за да спие навечер или нема врска:D

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Elliana

Elliana Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2024
    Пораки:
    902
    Допаѓања:
    1.262
    Леле и јас планирав на Д-р Гуднајт да и’ пишам за рутина ама не бев сигурна дали ќе има ефект… Дали уплаќаше за рутина мила? Или и’ пиша само за консултација? Не знам уствари како работи. Кај мене проблемов е што бебињата ќе заспијат накај 22:00 и во 00:00 се будат, или ќе заспијат во 23:00, во 01:00-02:00 се будат… мислат дека е дремка и некогаш до 5 наутро седиме…

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    989
    Допаѓања:
    1.544
    Првото што ќе ви каже гуднајт е дека тоа е многу доцна заспивање :) заспивањето треба да е околу 7:30-8 (еве нека е и 8:30). Почнете прво тоа сменете па ќе видите какви резултати ќе има :)

10. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.831
    Допаѓања:
    2.671
    Не сум и пишала, тие совети што ги објавува на постови и сториња ги применувам. Мене ми заспива 9, 9ипол уште од раѓање, сто пати имам пробано да сменам не сака порано да заспие..

На Elliana му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Elliana

Elliana Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2024
    Пораки:
    902
    Допаѓања:
    1.262
    Ако заспијат во 19:30-20:00 ќе станат во 22-23:00, пробано 100 пати. Искрено и не сакам да заспиваат во 19 часот. На овие жештини цел ден дома, едвај чекаме напоручек да излеземе на прошетка. Барем во 22:00 нека заспијат без да мислат дека е дремка и да се будат. :)

12. Elliana

Elliana Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2024
    Пораки:
    902
    Допаѓања:
    1.262
    Мислев да не си уплаќала рутина, дека повеќе време се мислам да и’ пишам… Некоја да применувала рутина од Д-р Гуднајт, па да каже имало ли ефект? :)
    Инаку и јас се’ што прочитав пробав, немаше ефект… башка кај мене две, едното обавезно го буди другото. А некогаш и не се постасува се’ да биде “идеално”. Никогаш не заспале 21-22:00 без да се разбудат :)
    Тоа е, не е се’ како на инстаграм и ко по книга :D

13. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.831
    Допаѓања:
    2.671
    Добро како успевате да ги чувате сами кога веќе се у поход? :rofl: Што користите, дубак, хранилка? Прееска си играше на подлога, отидов да земам нешто од вц, значи 5 секунди работа, одма се имаше фатено за гарнитура и станата беше кога се вратив, а не стои цврсто ќе падне на глава позади. Срце ми застана додека дојдов да ја фатам.. ако викнев ќе ја исплашев ако се стрчав исто. Среќа стоеше постабилно малце па не падна. Имам еден дубак демек не сакав да го користам ама неизбежно ми е некогаш да ја ставам.

14. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.612
    Допаѓања:
    2.887
    И јас бев со став дека дубак нема да користам, ама купив. И раат сме сега. Кога сме сами го ставам или во дубак, или во столчето за хранење или на земја. Ама мојот уште не се исправа сам. До таму не сме стигнале :D сега учи да седнува од лежечка положба.

15. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.831
    Допаѓања:
    2.671
    Додека седеше арно беше ама сегааа.. само да се исправа сака,ни секунда не можам сама да ја оставам. Во хранилка не сака да седи, само дубакот ми е спас..

На Orchidea му/ѝ се допаѓа ова.
  16. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.796
    Допаѓања:
    4.699
    Ваква игрална имате? Далеку сме ние од исправање, ама имам ваква и тогаш планирам да ја поставиме.

https://www.babycenter.mk/freeon-igralna-hexagon-sestoagolna-siva-1028117.html

17. PoisonIvyFatale

PoisonIvyFatale Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2016
    Пораки:
    403
    Допаѓања:
    176
    Имам читано дека ако времето за заспивање го сфаќаат како дремка, тогаш првиот прозор на будност во денот кога ќе станат ви е многу краток, односно првата дремка си ја сметаат уште како ноќно спиење. Колкав ви е ww од кога ќе се разбудат до првата дремка и дали првата дремка ви е многу долга? Може уште си ја сметаат за ноќно спиење и затоа навечер касно легнува

18. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    989
    Допаѓања:
    1.544
    Те разбирам и тебе, ама многу сум ја слушала и читала гуднајт и знам што ќе ти каже прво ако се решиш да уплаќаш :D ама, јас верувам дека раното заспивање е пресуден фактор. Знам дека ние си имаме желби како нас ни одговара, ама не секогаш соодветствуваат со тоа нив и на нивниот биолошки часовник што им одговара. Кога се будат сабајле?

19. Elliana

Elliana Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2024
    Пораки:
    902
    Допаѓања:
    1.262
    2-3 часа максимум е ww, а спијат околу 1 час… некогаш и 40 мин..

Па околу 10-11 ќе се разбудат… сум пробала и рано да ги будам, и цел ден да ги анимирам, пак исто, ќе заспијат во 20:00 и јас среќна дека ќе тераат до сабајле, они во 23:00 ококорени… не знам јас ли грешам или децата си се такви..:?:

20. Elliana

Elliana Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2024
    Пораки:
    902
    Допаѓања:
    1.262
    Мајки, за исхрана се водам според Бебе готвач, овде има каши со овесни снегулки, р’жани и јачменови снегулки. Од каде купувате и какви?