Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Сρеќни пρазници мамичκи. Ве молам за исκуства. Синчето има 7 и пол месеци. Отκаκо наполни 7 ги пρиметувам многу често ги допиρа увцата. Κаκо да се чешκа. Ги тегне понеκогаш. Дуρи и κога спие го става ρачето на увото. Пρават ли таκа вашите бебуши? Ноρмално ли е?

2. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

И мојот така правеше додека не ставив килибарно ѓерданче. Нон стоп ги тегнеше и чешаше ушите. Тоа обично го правеше кога вадеше запчиња и многу беше нервозен. Како го ставив ѓерданчето, така се смири нервозата, не ги тегне ушите и не се лигави.
    Можеби вади заби затоа тегне и чеша ушиња ;)

3. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

И велиш помага ѓерданчето?

Јас не го користив со син ми, не знам некако бев против, не знам на кој принцип работи, малку ми се чудни такви работи :/
    Да знаев некој во близина со добро искуство можеби ќе земав.
    А и нели постои опасност тоа да го загушува бебето околу вратот додека спие?

Ако знае некој да ми објасни на кој начин делува, ми падна на мисла да го земам и јас, од очај.
    Малата извади единица горе, ама со крајни маки. Месец дена веќе ноќите ни се страшни. А и друга единица се белее :worried:
    Баш тешко и бавно ги вади овие.

Патем колку цена е и каде има да се купи?:)

4. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Јас бев најголем противник на килибарно ѓерданче. Ама кога видов колку плаче и е нервозен малиот викам налет и пари и се ќе пробам. Не знам со какви гелови го мачкав ама џабе. Како ставивме ѓерданче дете се прероди. Го земавме од нутривита, сега имаат попуст околу 850 ден. е, синтетички килибар. Го земав по препорака и мислев ако не му помогне да купам природен. Единствено кога пукаат непцата, почесто се буди и чеша од рамо па мачкам гел и се смирува одма. Ниту еднаш не го потегнал, не ни знае дека го носи. Го вадиме само за бањање. Така да ти препорачувам да пробаш ;) Можеби ќе поминете лесно ко нас. Кецовите долни ги извади без мака и без ѓерданче, но за горните кецови морав да земам бидејќи многу плачеше и беше нервозен ни пола саат не спиеше преку ден а навечер плачеше :(

Kaetana and Sky-butterfly like this.
  5. danichap

danichap Moderator Staff Member

Кај нас не помогна калибарното. Претпоставувам дека вреди да се проба, но индивидуален е ефектот.

Kaetana, Sky-butterfly and Miss.Sweet like this.
  6. espana

espana Популарен член

Srekni praznici i od mene! Jas da se pofalam,vcera pocna da lazi,do vcera onaka se tegne,vlece,ama vcera jas odam vo kujna a taa vo salon na kocki i koga se vrtam nesto tropka dokaj mene lazi gluvce mali xaxaca,posle po tatko i do vrata ,brzo i vi dobar pravec :)

menelele, pilenka, Tanjusce and 5 others like this.
  7. Sky-butterfly

А тоа од природен ќилибар каде има и колку чини ако знае некој.

Бидејќи ако би да пробувам барем право од природен ќилибар да земам, би требало поефективен да е.

8. *цветче*

*цветче* Популарен член

Земав јас од зегин, 2000денари. Во сите аптеки е толку, плус/минус стотче. И јас го земав на крајни маки кога бев, не се знаеше ни ден ни ноќ, саде солзи, лиги и тегнење на уши бевме. Кога го ставивме првпат чинам веднаш имаше ефект, почна помирно да спие. Арно ама сега гушето му е малку подебелко и му се зарива во свивчињата, му се вцрвенува и пробува да го тегне, па неделава го извадивме, паузираме. Инаку и ние само за бањање го вадевме.

Sky-butterfly likes this.
  9. danichap

danichap Moderator Staff Member

Pomos devojki.
    Stotuku vidov bebus imase zamotano vlakna od kosa okolu prstinjata na nozete.
    Sigurno sinoka posle banhanjeto, bidejki se bese vo red togas.
    P
    Oblasta kade ziveam e praznik. Site mozni ordinacii od sosednata se na odmor ili zatborile za denes.

Tgrnavme vlaknata so pinceta i namackav kokosovo.
    Malku se smiri i ne place veke na dopir.
    2016-01-06 11.14.28.jpg 2016-01-06 11.13.52.jpg
    Slikive se od pred 5 min. Sega e posmireno.
    Sto da stavam ili bilo kakov sovet

@joy1 Тука ли си?

@Annath ?

Last edited: Jan 6, 2016
  10. awl

awl Популарен член

Моеви цело време влакна витка околу прсти. Двајвата сме со долги коси па хаос е. Му ги влечам, или ако е полабавко го сечам со тапи ножички. Црвенилото се смирува само од себе

danichap likes this.
  11. joy1

joy1 Форумски идол

Немаш место за паника ке се стабилизира за кратко.
    И нам ни се дешавало често.

danichap likes this.
  12. menelele

menelele Популарен член

@espana te citam i vo drugite temi tula ni se bebusite po vozrast. Gledam i davas po 250 ml obrok - ova od pedijatar ti e ili deka beba saka da jade. Ja poveke od 190 ml ne i davam nekako mi izgleda mnogu a ima momenti koga i bi izela poveke. nekako na tri saati vika za jadenje. Inaku sme na doenje ama preku den revisi i da ne cica.( trgnav i na rabota i samo noke cica).
    Inaku i davam ovosje okolu 8-9, pa vo 12 okolu 120 ml ovosje( iako i golema znae da izede) pa 2-3 zelencuk 190 ml i vecera okolu 6-7 okolu 120 ml kisleo mleko ili jogurt? Ako moze da mi go kazes vasiot raspored zosto jas se sama si teram bez pedijatar?

13. espana

espana Популарен член

menelele likes this.
  14. eleni27

eleni27 Популарен член

Jas ne mu kratam na mojot prdle ic, kolku saka tolku jade, sekogas nad 200gr sme, bez razlika dorucek, rucek ili vecera. Mislam da i davas da jade kolku saka, mene ova mi e sovet od pedijatar. inace i nie sme na doenje i jas odam na rabota i cica koga ke se vratam i noke. :D

menelele, espana and Kaetana like this.
  15. ZojaP

ZojaP Истакнат член

Majki pravev urina na bebceto izleze bakterii +++ pa urinokultura izleze esceria coli(izvinete ne znam tocno kako se speluva) 50000 i nabrojani site antibiotixoci. Maticnata mi veli ne e infekcija ne treba nisto a od labaratorijata deka treba terapija. Nema temperatura no koga mocka se stresuva. Ke odam i do sistina za sovet no ako moze nekoja od vas da mi pise dali stvarno ne e nisto...

16. espana

espana Популарен член

A kako ti dojde da proveris urina,kolkavo e bebeto,mene ne mi kazale da i proveram...imavme tuka tema za toa stresuvanje pri uriniranje ,ama nezbaev deka toa e znak za bakterija vi urina,an neka pisat poiskusnite majki sto mislat ...

17. eleni27

eleni27 Популарен член

I mojot se stresuva taka na momenti, ne ni znaev deka e toa znak za bakterija
    Bas
    Sega se zacudiv

bella.s likes this.
  18. Kaetana

Kaetana Популарен член

И ние немаме направено урина никогаш. А преку ден се стресува така неколку пати, и јас претпоставував дека мочка.

Инаку, јас кога имав за време на бременост (а може уште имам, кој се проверил) кога беше 1.000.000, тогаш пиев лекарства, а откако ја намалив на 100.000 тогаш докторот ко да ми изреагира демек супер, ка среди...
    И јас останав да се прашувам што се рачуна за инфекција, а што за "излечена".... Јас би ти препорачала да се обратиш на уште едно место за мислење.

ZojaP likes this.
  19. ZojaP

ZojaP Истакнат член

ne bilo za lecenje i bilo normalno da ja ima . nad 500000 se leci. ne zbuni deka od labaratorijata vednas stavile antibiotici i mi vikat treba da se pie terapija. ke povtorime pak. poveke kontrolno bese a ne deka stresuvanjeto e pricina za bakterija. site taka pravat. soncinja samo neka ni se zivi i zdravi.

espana likes this.
  20. Sky-butterfly

Само да споделам дека оваа алатка нас многу ни помага. Бебето ја обожава. Не ја фрла, иако има послаб апетит поради запчиња, ја шмука па и помага плус.
    А и долго знае да се занимава со неа па може и нешто да се заврши. Ја ставам во столче во кујна до мене и терам работа :D
    @galapce имаш ли пробано со ова? Можеби поинтересно ќе му се види со нови вкусови?
    Може овошје, зеленчук, бисквити внатре...
    received_10153793447514906.jpeg

referentka, Tanjusce, Kaetana and 6 others like this.