Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    659
    Допаѓања:
    965
    туширај често, со млако ладно вода. ние така функционираавме, повеќе тушот и спушташе отколку Ефералганот

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    2.746
    Сега ќе полниме 9 месеци.Сабајле во 6 испија млеко станаа во 7 и 30 ги легнав во 8 и 30 испија млекце 60мл и заспаа.Доручек во 10 и 30 им дадов неизедоа баш нешто нај нај им дадо после некоја смока грицкаа.Во 12 и 30 им дадов млекце 90мл без млеко нема шанси даги заспијам испробани сите опции евеги спијат планирам ручек во 15h да им дадам после пак демка и вечера некаде накај 19h,ги шетам после и више накај 21h се заспиваме до 21 и 30 пијат млекце Ама проблем е што они секој ден различно се будат двајцата различно ги фаќа дремка нема кај мене стриктносекој ден будење јадење,спиење.Ќе треба изгледа во градинка да ги запишам по ќе фатат ред,вака и џабе жена дома плаќам( иако пола од што сме договорени неврши работа пак све јас) вака градинка и они ќе фатат ред и јас ќе може дафатам ред дома и да одморам кој саат

3. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    2.746
    Мојот фати вирус( незнам дали беше вирус само една вечер крена температура и толку друго ништо) дадов парацетамол 2.5 така ми кажа матична имаше 38.3 нему ја спушти додека го однесов козле ми крена 39.Таму докторката ми кажа дека е тоа малку за него му дадов блокмакс 3.5мл и му ја спушти мислам за 20 до 30 мин почна да се поти.Го туширав цело време со температура на вода исто како што ги бањам ни потопла ни поладнаи само по памперс дасе лади и облоги со оцет и сода бикарбона на ноџињата.Одсега ми качат температура над 38.2 одма или чепче или блокмакс и докторката во козле така ми кажа слободно давај сируп и разладувај

4. Elly989

Elly989 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    349
    И мојава е со 38.2. Дадов Ефаралган. Совет од доктор од вчера - ако не спушта ефаралганот да се даде Блокмакс но да пројдат најмалку 4 часа.

5. Зеленоокатаа

Зеленоокатаа Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2019
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    170
    Мајки, 8+++ сме. Бебе веќе една недела почна само со две дремки. Вкупно спие по 2 часа преку ден. Од втората дремка станува кај 14:30-15:00ч (сама спие само 30 минути и ја презаспивам да поспие уште 40-50 минути во рака) и до 7-8ч е будна. Никако не сака да спие трета дремка. Не изгледа презаморна до вечерното спиење. За возраста знам дека многу време е будна, но она убаво си функционира.

6. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.788
    Допаѓања:
    1.328
    3,5мл? Овде на упатството вика 2,5 мл. Ќе и дадам. Над колку температура да даваш ти кажа?

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Elly989

Elly989 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    349
    И мене ми рекоа 2.5 мл ..освен и тој ако не е како Ефаралганот според тежина? Колку кг.е бебката?

8. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    2.746
    Moite 9 meseci ke polnat na 19 avgust.Nad 38.2 veke mozam da dadam sirup.Mene do kozle mi kaci 39 i tamu nosev so mene sirup i odma mu dadov.Nekade 10 kila ima maliot

9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.820
    Допаѓања:
    77.202
    Се ти е на мин 4ч.. Јас за 10кг давам 3мл блокмакс, далерон 5мл. Чепче исто од 150мг.

10. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.788
    Допаѓања:
    1.328
    Не е според тежината, по возраст иде и вика до 12 месеци 2,5 мл 4 пати на ден.

11. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.788
    Допаѓања:
    1.328
    А разлика меѓу чепче и парацетамол или блок макс исто 4 часа минимум така? Во кој случај да дадам чепче?

12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.820
    Допаѓања:
    77.202
    Да минимум 4ч. Ептен ако неможе да издржи и качува пребрзо, се дава на толку мал интервал (само се почитува она во 24ч да не се надмине дозата)...
    Инаку има деца со 8кг на 12м и има и со 13кг, па неможе да се дава исто од блокмаксот. Еве мене поголемиот ми бил секогаш над горна граница со килажата, крупен е (висок) и никогаш не сме се воделе по возраст. Еве го сега е 10г, а апчиња пие веќе 2,3 години. Парацетамол оди на половина килажа, пример ако е 12кг детето (6мл). Имаше вака и за бруфенот нешто со килажата како се рачуна, сум заборавила само како... Ако на некој му текнува нека пише. Не ми е логично 2.5мл на бебе 3м и на бебе од 12м да е исто...

Еферегланот сирупот е најлесен за дозирање... тој е по килажа мерицата, најточна доза си прима така детето.

Чепчиња јас ретко користам, ептен во случај ако е успана...

Последна измена: 13 август 2025 во 18:23
  13. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.788
    Допаѓања:
    1.328
    Како се користи Ниско? Јака многу ми е правосмукалката, не ми е јасно како треба дали директно се поврзува? И мојава се плаши од звукот, како да направам? Исто ме интересира како успевате да ги инхалирстр? Почна са кашла

14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.820
    Допаѓања:
    77.202
    Нема врска правосмукалката.. јас на Кирби го имам ставано, има блокатор си влече нежно на било која правосмукалка. Инаку нема начин, ќе си поплаче секунди и тоа е тоа... Инхалации исто со плачење, дури и подобро е така ќе си вдиши поубаво. Мачно жално е ама додека се мали нема начин :( Ако е само со физиолошки можеш и од далеку, ама ако има и кортико ќе мора да ги пазите и очите...

15. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.788
    Допаѓања:
    1.328
    Ај уште ова да прашам како да ја легнам облечена ради температурата? Обично спие само со биди по кратки. Сега е легната само по боди на прерамки и така гола спие. Многу е толло во спална 29 степени е. Не знам клима дали да уклучам, страв ми е бења да не направам

16. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.788
    Допаѓања:
    1.328
    А шприцам и одма влечам? Колку време влечам? леле ко изгубена сум

17. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.788
    Допаѓања:
    1.328
    Мајки 38.5 има, заспива. Парацетамол ништо не и спушти. Блок макс тек во 22:30. Ставив оцет на чорапчињата дали така да ја оставам да спие со температура? Што да превземам

18. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.501
    Допаѓања:
    35.164
    Не паничи мајка, нормално е да спие од температурата се поспани.
    Воопшто парацерамол не спушта? До колку најмногу и симнува?
    Да и направете утре една крвна слика и црп, чисто да знаете на што сте. Ама тоа што и почнала да кашла асоцира на вирус.
    Многу ви е топло во спална, пушти клима. На 29 степени е измачување да ја оставиш да спие па и плус со температура. Ништо нема да се случи, не се секирај. Пушти малку да ја олади собава, не да е камен ладно.

19. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.526
    Допаѓања:
    92.224
    Иако е темава до 12 месеци, тука мислам дека имаме врсничиња па да прашам до кога им дававте АД на децата и од кога преминавте на тетрапак кое им го давате?

Се мислам дали да земам 3ка млеко или да го префрлам на тетрапак. Он малку пие млеко, едвај по 300 мл. на ден. Има веќе 3 оброка, ужинки, многу пие вода и јаде овошје и зеленчук.

20. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.702
    Допаѓања:
    5.953
    Неколку работи, една е дали даваш точна доза од парацетамол по килажа (се дозира пола од килажата, ако има 10кг пример, треба да дадеш 5мл парацетамол. Второ колку време помина откако даде сируп? Моите исто од парацетамол слабо спуштаат ама некогаш треба и саат и пол да помине за да спуштат и од блокмакс. Трето, пред да дадеш сируп, види дали рачиња и ноџиња се ладни, ако се ладни тоа значи дека уште ќе качува и да го дадеш сирупот прво ќе качува па тек после ќе симне. Ако продолжува да качува или не симнува под 38.5 откако ќе се стоплат рачиња и ноџиња прво расоблечи, па ако не спушта почни да ставаш облоги, вода со оцет или вода со разреден алкохол ако е поголемо (јас избегавам алкохол, или туширам со млака вода или топам чорапчиња со вода и оцет и разладувам се додека да поминат 4 саати за да дадам нова доза. Кога качуваат на помалце саати давам наизменично далерон и блокмакс, блокмакс дозирав според упатство на кутија ама пошто моите се високи и поголема килажа исто ко да не сум дала па по препорака на др од Систина давам килажа/2 -1 значи ако има 10кг му доаѓа 4мл блокмакс. Не се секирај, не е драматична таа температура.