Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. nikja

nikja Истакнат член

Со тешки маки инхалатор,одблиску и вртев да им иде во нос пареата,иначе нена шанди маска.Јас ноското на смукалка ставав,или маж ми влечеше

Laura7 likes this.
  2. nikja

nikja Истакнат член

Туширај,неја покривај и давај и да пие повеќе течности

Laura7 likes this.
  3. Meddy

Meddy Истакнат член

Мајќи во мака сум. Бебе 11м многу се поти во седиште, незнам што да правам имам пробано и со тетра пелена долу пак џабе. Беба има 8кг не е ни дебела облечена само со памучно боди на кратки.за 15-20 мин веќе бебето е мн испотено. Кај згрешам?

4. Miss_S

Miss_S Популарен член

Јас до 2+ години давав адаптирано. Посигурно ми беше така. Кравјо и даваа во градинка со појадокот ама не сакав да пие екстремно големи количини на кравјо. Не знам колкаво е твоето. На околу година мојата пиеше може 3 пати по околу 180мл. И потоа намаливме т.е сама си редуцирање станување.

До после втор роденден остана само со 180мл млеко пред спиење и ептен ако и дадев со некоја ужина или да немав идеја за оброк, па да беше тоа млеко со бисквити ама такво нешто на прсти да се брои.

Ако не ти е терет во смисла на буџет можеш и со Ад да продолжиш.

5. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Прво да се смириш.
    Многу си испаничена. Знаеш дека цела енергија и паника, пренесуваш на дете пред се.
    Ќе спие има тем нормално е.
    Менувај оцет на нозете, можеш и алкохол со вода пола пола да мачкаш.
    Утре крвна слика и слушај педијатар.
    За инхалации ти кажа да правиш?

Laura7 likes this.
  6. mariz

mariz Форумски идол

Ќе ја тушираш од врат надоле со млака (не ладна, не мн топла). Друго, 50% алкохол етанол и 50% вода ќе измешаш и ќе ја измачкаш со памук од врат надоле. Колку парацетамол даде? И ние сме со вирус, јас сум моментално со 38.1 на испиен парацетамол, бебе до 39 ми крева... Што вирус ќе беше овој на 200 степени надвор, страшно.

Laura7 likes this.
  7. mariz

mariz Форумски идол

Какво седиште имаш? Нешто да не е до седиштето.. клима во кола пуштате? Претопло е периодов, може и нормално е потењево... ставај тетри и менувај, менувајте боди... и мене ми се случува да ми се испоти..

8. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Читам многу тука давате предлози за масирање со алкохол за спуштање температура. Немојте, алкохолот толку лесно се апсорбира преку таа детска, тенка кожа, може и до труење да дојде, па макар и разреден. Особено немојте кај мали бебиња од неколку месеци.
    Многу поефикасно е масирање со мека крпа и млака вода, малку да се зацрви кожата, а скроз безопасно.

9. mariz

mariz Форумски идол

12м е мојава, а тој совет е од Болници даден... за 2ч од сируп кога ќе дигне 39, има све живо да пробаш, а тоа е еден од ефикасните начини за спуштање на висока температура... Еве јас и дадов во 10 сируп, на 39. Ја туширав, спушти до кај 37 со нешто... и моментално има 38.7. А сируп минимум најрано треба да и дадам во 1...

10. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Финтата што толку брзо алкохолот намалува е што многу лесно испарува поради топлината на кожата и автоматски тие пареи ги вдишува детето. Ај што преку кожа лесно се апсорбира, со испарувањето и лесно се вдишува.
    И затоа што толку брзо делува нагло ја симнува температурата и може да дојде ппвторно до тресење и телото да мисли дека дополнително треба да се затоплува па да качува.
    Додека со масирање со млака вода и мека крпа се отвораат порите полесно и така доаѓа до ладење и паѓање на тт. Исто и туширање.
    Кога ми качува многу а сум ни ваму, ни таму со сирупи, масирам и на пола саат.

КаринаТ and mariz like this.
  11. mariz

mariz Форумски идол

Незнам прв пат слушам дека не смее (а при лежење во болница, вака сме спуштале по нивна препорака) и баш се зачитав сега на нет, мислењата се поделени... Некаде вика смее, некаде не смее... Мене по туш за рок од 5мин ми е пак исто топла, воопшто не и помага... А ќе пробам и само со вода масажи. Она спие цело време со температура над 38.5...

BellaBibi and thinkerbell like this.
  12. Laura7

Laura7 Истакнат член

Ау не знам што вирус е, ама јас изгубив вкус и мирис. Крена вечерта до 39.4. едвај и се спушти и туширање и чепче па блок макс. Јас веќе 5 ден сум здробена. Дали е Корона, не знам. Секако денес ќе и направам црп со крвна слика и мокрача. Не знам веќе кај се наоѓам од истоштеност и умор.;(

13. Laura7

Laura7 Истакнат член

Не знам што да и дадам и по колку. Затоа паничам, педијатарот ми на одмор, а заменава дур одговори детево над 39 ми качи. Тоа ми е маката што сум заборавила како требаше од првото, а и сега различно кажуваат докториве. Со првото во Ре Медика ми викаа штом качи над 39 пола чепче диазепам да ставам. Сега кога ги прашав ми викаат никако. Тогаш над 38 ми вика сируп сега над 38.5.

14. Laura7

Laura7 Истакнат член

Да, сега ќе идам да и направам. Вечерта и се спушти нешто 37.9 од чепчето. Сабајле имаше 38.5 и дадов блок макс 4 мл зошто ми рекоа малце се 2.5 имаше 9.300 на последното мерење. Инаку да мн е топло, пуштам божем клима, ама ја ладевме си туш па ми беше страв да спие со клима. Оф пусти стравови ми се плаче од што не знам дали правилно постапувам. Стварно се чувствувам како изгубена.

15. mariz

mariz Форумски идол

И јас мислам дека е некоја Корона. Мене сите 3ца ми ги помина, сите 3ца на антибиотик (со 100 аларми сум да не заборавам). Софи 7 дена алмацин пиеше, грлото партал.. неможе да голта, ништо не сака да јаде. Сега на Зинат два дена ми ја ставија дека бетер и беше... Ќути јас вчера под туш рикав плачев, како искубана кокошка сум 2 недели, не мрдната од дома, неспиена...Сега ќе одиме до лекар, ако е океј на плуќата и подобро грлото, за Охрид ќе фатиме. Скопјево е хаос. Вчера во двор, во базен, по улици, изгорени партали имаше, паѓаа од небото. Нема воздух, не се диши...

Last edited: Aug 14, 2025
    Laura7 likes this.
  16. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Ако немаш одговор, палиш колата и носи на дежурен, Козле, Систина.

Laura7 likes this.
  17. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Добро што е со 6ти скок? До сега бев утепана ама шестиов ќе ме дотепа дефинитивно. Точно 9 минути дремка прва. Па уште седната во креветче и гледа накај врата, ме чека да дојдам. Преслатка е ама дај нека спие веќеееее. Среќа ја презаспав.. :drunk:

Baby warrior likes this.
  18. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Толку пие и моето. Ноќе пред спиење и еднаш во ноќта. 2 пати по 150.
    Повеќе е навика тоа ноќта, ама се буди и не презаспива инаку.
    Јас земав Бебелан 3, тоа го пие, а тетрапак почнав пред некој ден во гриз и чоколино, за проба. Ама, ставам една третина вода. 14 месеци скоро е мојот, не ми се дава тетрапак за пиење, за готвење да.

marama likes this.
  19. Laura7

Laura7 Истакнат член

Не ми дадоа мене антибиотици. Благо покачено црп 11 ми кажаа вирус, течности и толку. Може побрзо ќе се оправев ако ми дадоа. 5 ден кома сум. А за бебе сега ќе видам според крвната.

mariz likes this.
  20. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Сте ставале ли на бебињата од лепенките за разладување што се после вакници?
    2 врсти купив ич не се лепат на кожата, одма се одлепуваат.
    Како ги залепивте вие? Каде грешам?