Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    2.748
    Со тешки маки инхалатор,одблиску и вртев да им иде во нос пареата,иначе нена шанди маска.Јас ноското на смукалка ставав,или маж ми влечеше

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    2.748
    Туширај,неја покривај и давај и да пие повеќе течности

3. Meddy

Meddy Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2021
    Пораки:
    860
    Допаѓања:
    553
    Мајќи во мака сум. Бебе 11м многу се поти во седиште, незнам што да правам имам пробано и со тетра пелена долу пак џабе. Беба има 8кг не е ни дебела облечена само со памучно боди на кратки.за 15-20 мин веќе бебето е мн испотено. Кај згрешам?

4. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.671
    Допаѓања:
    7.590
    Јас до 2+ години давав адаптирано. Посигурно ми беше така. Кравјо и даваа во градинка со појадокот ама не сакав да пие екстремно големи количини на кравјо. Не знам колкаво е твоето. На околу година мојата пиеше може 3 пати по околу 180мл. И потоа намаливме т.е сама си редуцирање станување.

До после втор роденден остана само со 180мл млеко пред спиење и ептен ако и дадев со некоја ужина или да немав идеја за оброк, па да беше тоа млеко со бисквити ама такво нешто на прсти да се брои.

Ако не ти е терет во смисла на буџет можеш и со Ад да продолжиш.

5. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.448
    Допаѓања:
    23.236
    Прво да се смириш.
    Многу си испаничена. Знаеш дека цела енергија и паника, пренесуваш на дете пред се.
    Ќе спие има тем нормално е.
    Менувај оцет на нозете, можеш и алкохол со вода пола пола да мачкаш.
    Утре крвна слика и слушај педијатар.
    За инхалации ти кажа да правиш?

6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.820
    Допаѓања:
    77.203
    Ќе ја тушираш од врат надоле со млака (не ладна, не мн топла). Друго, 50% алкохол етанол и 50% вода ќе измешаш и ќе ја измачкаш со памук од врат надоле. Колку парацетамол даде? И ние сме со вирус, јас сум моментално со 38.1 на испиен парацетамол, бебе до 39 ми крева... Што вирус ќе беше овој на 200 степени надвор, страшно.

7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.820
    Допаѓања:
    77.203
    Какво седиште имаш? Нешто да не е до седиштето.. клима во кола пуштате? Претопло е периодов, може и нормално е потењево... ставај тетри и менувај, менувајте боди... и мене ми се случува да ми се испоти..

8. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.369
    Допаѓања:
    13.131
    Читам многу тука давате предлози за масирање со алкохол за спуштање температура. Немојте, алкохолот толку лесно се апсорбира преку таа детска, тенка кожа, може и до труење да дојде, па макар и разреден. Особено немојте кај мали бебиња од неколку месеци.
    Многу поефикасно е масирање со мека крпа и млака вода, малку да се зацрви кожата, а скроз безопасно.

9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.820
    Допаѓања:
    77.203
    12м е мојава, а тој совет е од Болници даден... за 2ч од сируп кога ќе дигне 39, има све живо да пробаш, а тоа е еден од ефикасните начини за спуштање на висока температура... Еве јас и дадов во 10 сируп, на 39. Ја туширав, спушти до кај 37 со нешто... и моментално има 38.7. А сируп минимум најрано треба да и дадам во 1...

10. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.369
    Допаѓања:
    13.131
    Финтата што толку брзо алкохолот намалува е што многу лесно испарува поради топлината на кожата и автоматски тие пареи ги вдишува детето. Ај што преку кожа лесно се апсорбира, со испарувањето и лесно се вдишува.
    И затоа што толку брзо делува нагло ја симнува температурата и може да дојде ппвторно до тресење и телото да мисли дека дополнително треба да се затоплува па да качува.
    Додека со масирање со млака вода и мека крпа се отвораат порите полесно и така доаѓа до ладење и паѓање на тт. Исто и туширање.
    Кога ми качува многу а сум ни ваму, ни таму со сирупи, масирам и на пола саат.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.820
    Допаѓања:
    77.203
    Незнам прв пат слушам дека не смее (а при лежење во болница, вака сме спуштале по нивна препорака) и баш се зачитав сега на нет, мислењата се поделени... Некаде вика смее, некаде не смее... Мене по туш за рок од 5мин ми е пак исто топла, воопшто не и помага... А ќе пробам и само со вода масажи. Она спие цело време со температура над 38.5...

На BellaBibi и thinkerbell им се допаѓа ова.