Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    1.118
    Допаѓања:
    1.519
    Да пробаш порано да го легнуваш..за да поспива повеќе.
    Ние исто сме со 1 дремка баш неделата коа наполни годинка смени, и функционираме подобро од претходно. Во 20 заспива, станува во 7, дремка од 11ипол до 13-13:30 макс и до вечерта е океј :)

На gwenst му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.874
    Допаѓања:
    1.351
    Леле отворив баш за ова да пишувам. Ќе те тагнев тебе за да споделиш искуство, зошто знам исто беше и твоето. Еве денес прв пат една дремка, после две недели борба со две дремки денес не сакаше никако. Стана во 8, пробав во 12 прв обид, немаше шанси трескање ид земја, втор обид во 12:45 исто и ја оставив. Спремав ручек, јадеше во 14 и 14:30 одма заспа. Стана во 15:30 ја презаспав и тераше до 16:15. Сега шетаме и во 20 планирам во кревет. Мислам за наша возраст 11 месеци треба да имаат два часа дневен сон. Така да ако го тераат на една дремка, океј нека биде така. Пробај покасно да ти биде дремката за да издржи до вечер.

3. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.965
    Допаѓања:
    2.787
    9+ месеци сеуште сме на 3 дремки некогаш ми имаат 2 ако тераат по 2 часа една дремка.Колку дремки треба да имаат на оваа возраст и колку ласа дневен сон.Денес прв пат ми биде будни од 12 до 16h,едвај ги заспав,нели е тоа многу голем прозорец на будност,ана нејкеа да заспијат за жива глава.

4. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.748
    Допаѓања:
    1.701
    Си заспиваше околу 9,пред 9, ама со 7миот скок многу му се изремети легнувањето и оттогаш еве така си тераме. Вчера мислев ќе заспие порано, ама не.. Вечерва еве дури сега заспа.. Не знам што дете ќе беше. Живци челични ќе ми требаат :muscle: ќе морам да се помачам

На angel4444 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.748
    Допаѓања:
    1.701
    Ееее баш супер време за дремка сте имале вие. Ама твојата издржлива и упорна богами хаххаа. Мојот по 3 сати му се приспива од ко ќе стани и збеснува ако не го заспијам. Плачи, пишти, ништо не сака ни да се заигра и немам друго освен да го заспијам. Барем до 12 да успеам да го занимавам...
    И кажи ми дали ти заспа во 20 вечерва? Или се бркате уште :D
    Мојот сега едвај...

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.748
    Допаѓања:
    1.701
    Со дремкиве сите сме катастрофа деновиве хахахаха
    Штом ти протестираат и тебе, најверојатно ќе преминат на 2.
    Дневен сон му е потребно околу 3часа вкупно.

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.874
    Допаѓања:
    1.351
    Не заспива одма никогаш. Ама упорна сум и во 20 точно гасам светло. Она во темница брмчи, си игра, ровари по спална, па ќе цица па пак ќе ровари и така по саат време секоја вечер. Денес изгледа и се собра и заспа во 20:50. Инаку и треба саат време и повеќе и ми заспива 21:15, 21:30 дури некогаш знае.

8. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.965
    Допаѓања:
    2.787
    Епа моите и со две дремки да се пак имаат повеќе од 3 часа сон им се фаќа 4 часа ,трета дремка знаат некогаш касно дами заспијат ама тоа да биде пола саат

9. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.874
    Допаѓања:
    10.858
    Има ли некој искуство со подобрување на сон после почеток на лазење? Јака регресија не маваше 2 недели со будење на секој саат што резултираше со лазење. Сега денски се уморува и едвај 2 часа прв буден прозорец издржува, едвај чекам да се одрази на ноќното спиење, зашто се успиваме по саат време последниве две недели, 6+++ сме.

На Hygge-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    427
    Допаѓања:
    4.655
    Кај нас ужас беше, скоро 2 недели се будеше на 2 саати и лазеше во сон, знаеше и скроз да се расони и будна саат, два да биде сред вечер…Како не фати од 3.5 месеци првата регресија, па втора, па скокчиња, па ова со лазењево цело време имаше нешто што ни се одразуваше на спиење и повеќе од 3 саати не сврзуваше…Очајна бев веќе и си закажав консултација со dr. goodnight. Иако може е уште рано да кажам, точно една недела помина како ги следиме инструкциите, ама јас конечно сум наспана уште од првиот ден кога почнав да ги применувсм советите. Се буди само еднаш накај 4-5 и тоа цицаме и си заспива. Dr. Goodnight ме советуваше да ја оставам, да не ја превртувам или слично и да не интервенирам се дур не кенка. Ако кенка само тогаш превзимам акција ама остануваме во креветче, со шшкање и тапшање по газето. Се научи и сама да заспива и еве 3 дена без воопшто кенки или плачки, ќе си лази, ќе се превртува напред назад и за 15-20мин без ништо да интервенирам си заспива сама. Се случи да се разбуди 1-2 пати втората и третата вечер накај 2h, али не кенкаше, ќе си повежбаше 2-3мин и ќе си се наместеше пак да спие. Каде каде е подобро од јас да нишкам по пола саат, па после пак будна и се така во круг, дур не поминат два саати.

Во врска со дневните дремки ние немаме проблем, али сите ни се во количка, за ако мрдне да можам одма да интервенирам да понишкам малце и одма си продолжува…Да бидам сигурна дека сме оправени со ноќното спиење ќе работиме и на дневните дремки, сега ми е битно да е наспана, да не се одрази на вечерното спиење..

На Noemi му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bebe moe

Bebe moe Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2023
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    212
    Mila nie sme eden den razlika ama na dve dremki sme edna vo 11h do 12h i posle nekade 15hdo 17h i do 20ipol21h super sme i legnuvame vo 21h do sabajle 8ipol stanuvame ke smenat mojot smeni pred da napravime 9 i sega terame taka

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.874
    Допаѓања:
    10.858
    Исто, скроз, се дешава да се разбуди и по еден саат да е будна ни со цицање не презаспива, се дига на планк, вежба, последниве два дена немаме вакви испади и се мислам дали може да се среди се кога ептен ќе го усоврши лазењето. Со две будења ноќеска сум презадоволна. Мислам дека веќе треба да дојдеме до помирен период без регресии барем до 8ми. Само консултација закажа без план и доби совети?

На Hygge-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    427
    Допаѓања:
    4.655
    Изгледа такви деца ми се погодиле, упорни побрзо да мастерираат skills, па и вечер морале да вежбаат (facepalm). Гледам нешто ко да пробува да станува деновиве, “одвај чекам” да си го вежбаме и тоа навечер. Наводно треба полесно да ги поминуваме следните регресии, скокови и вакви вежбања. Се надевам дека стварно ќе биде така…

Иначе јас се слушнав прво со неа и го раскажав нашиот проблем и она ме советуваше прво консултација, па ако не работи ќе земам пакет со што она ќе одземе колку имаме платено за консултација. Ако се решиш пиши и или ѕвони и прво за кој пакет е најсоодветен. А можеш и на мене да ми пишеш ако сакаш слободно, ќе споделам се што применуваме и што изгледа ни функционира.

14. Ml@daMama!

Ml@daMama! Активен член

Се зачлени на:
    16 мај 2025
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    15
    Здраво,сакав да ве прашам сакам да воведам ориз, палента и просо за бебо, па какви користите?

15. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.965
    Допаѓања:
    2.787
    Лелеле што убаво,ти спие цела ноќ? Несе буди за млеко?Деновиве мисе хаотични со дремкиве,дали сакаат веќе да преминат на 2 дремки.Ама па со храна неможам ред да им фатам вчера супер беа 3 оброка на време дадено и јадеа,денес доручек добро изедоа прееска двапати им нудев ручек 5,6 лажички и толку им дадов млеко и заспаа многу касно некаде 5 едвај,после ќеми се разбудат и кога да им дадам вечера кога даги прошетам кога даги легнам нокно спиење,ќесе мрднам начисто.Незнам дали е некој скок или регресија само да се во положба на лазење,едниот цело време е исправен на креветче се беси цело време сака цело време да оди даго држиш во раце и да оди,се симнува и качува од тросед,значи 200 на саат без застој.Јас вакви деца живи и хиперактивни поготово едниот несум видела досега.Порано и сами кеги гушнев заспиваа сега посаат ипол се мачам даги заспијам

Последна измена: 26 август 2025
    На Bebe moe му/ѝ се допаѓа ова.
  16. confidential

confidential Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    57
    Здраво мајки. Што прават вашите бебиња на 8 месеци? Моето за 4 дена полни точно 8 но сеуште не лази ниту па седи стабилно. Кога ќе му подадам раце и ќе му речам ајде за да го земам рипа и се радува ама не се тегне сам да пружи рачиња. Не знам дали има простор за грижа. Ми се уврте ова во глава деновиве и се на тоа мислам..

17. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.935
    Допаѓања:
    24.222
    Дали поминува доволно време на подлога, или под?
    Се врти ли во круг?
    Ако поминува доволно време на под, секако ќе почне да лази. Иако, има бебиња кои воопшто не лазат, туку проодуват наеднаш.
    За седење и моето не седеше на 8, почна да седи 10-тина дена пред да наполни 9 месеци.

Инаку, до година се очекува да седи бебе стабилно, не сте касно.
    За рачиња, не се сеќавам дали подаваше на 8, ама секако изразуваше емоции.

Има време мајка, не се секирај, инаку нормално е ние мајките сѐ да преиспитуваме.

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  18. confidential

confidential Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    57
    Да, цело време го ставаме на подлога освен кога ќе почне да кенка, малку во раце па назад пак.
    Инаку да, се врти во круг. Знае и така малку да застане на коленца со рачињата исправени ама не се пушта, како да не знае како, што е најкомично и му демонстриравме по дома како се лази он не гледа и се смее.
    Се си наоѓам нешто да му се секирам...
    Фала ти :l:

На senza.parole му/ѝ се допаѓа ова.
  19. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.748
    Допаѓања:
    1.701
    На 9 почна да седи стабилно, а за лазење еве не лази, нема ни да почни да лази.
    11м е. Само се преместува со газот од едно место на друго, и сака да оди само.
    Ич да не му ја мислиш, се во свое време

На confidential му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.874
    Допаѓања:
    1.351
    Мајка нема потреба за грижи. Секое бебе си е различно, има потромавки бебиња, некои и воопшто не лазат, еве свекрвата вика сопругов воопшто не лазел и обично тие деца и побрзо проодуваат. Ставање на подлогата во тек на ден по два часа, нормално не наеднаш, него во денот да се собере два часа, за да ги зајакне мускулите. Ако било што го мислиш многу за да ти олесни, одете до ортопед ќе ти каже совет плус.

На confidential му/ѝ се допаѓа ова.