Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.748
    Допаѓања:
    1.700
    До кога планирате да давате ад млеко? Дека после годинка може да се дава и друго...

Јас сакам да си продолжам со ад :?:

2. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.904
    Допаѓања:
    24.780
    Немаш простор за паника. Мојата баш убаво стабилно, почна да седи околу 9 м.
    За лазење, мислев нема да пролази, ама на 10 м почна и да лази и да се исправа и да се качува на се и сешто.

На confidential му/ѝ се допаѓа ова.
  3. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.904
    Допаѓања:
    24.780
    Додека пие ќе давам АД. Ќе почнеме со 3 ка, негде после година.

На gwenst му/ѝ се допаѓа ова.
  4. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.748
    Допаѓања:
    1.700
    И за 3ка баш се мислев, дали да се смени на 3ка. Многу од другарките мои си тераат со двојка и понатаму

5. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.612
    Допаѓања:
    2.887
    8++ е, не лази, не знае. Не се исправа уште. Седи стабилно, знае од лежечка положба да си седне сам, оди во дубаче, пружа рачиња да го земам. И најново, кога лежи на кревет се врти на меше и се лизга надолу да се симне. Почна да кажува чао. Уште не збори, си брбори нешто по негово, ама не кажува мама, баба, тата. Јас, пак, за ова се секирам дали касни. До кога се очекува да почне да кажува?

На confidential му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.818
    Допаѓања:
    2.616
    Секое бебе е различно. Мојава на 6, 6ипол почна да лази, на 7 веќе почна да се исправа по мебел. Сега е 8, се исправа нонстоп и стои стабилно, со една рака се држи, но се ова што го прави е порано од очекуваното. Р затоа не збори уште ништо. Само вика и писка, ја учам нонстоп мама баба нешто ама не.. Секое бебенце р различно, моето кумашинче полна да лази на 11 месеци. Има бебиња што се помрзливи или едноставно поплашливи, па додека не се осетат сигурно не тргнуваат во поход хаха. Мојава е живец невиден и упорна е многу, ќе падне ќе се удри и не се плаши, пак продолжува. Маж ми е таков упорен, на него е цела. Да беше на мене уште само ќе лежеше :rofl::rofl::lol:

На confidential и Baby warrior им се допаѓа ова.
  7. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    1.152
    Допаѓања:
    1.472
    Еве и јас ќе се надоврзам на ова со мои грижи и паники.. 8++ сме родена 36+1. Од баблинг фаза скоро и да нема сврзување на слогови се е еее, ааа, ооо од време на време едвај да слушнам нешто да сврзе тата, дада ама преретко дали 3-4 пати ја имам слушнато. Чао не кажува иако секој ден ја учам и кога оди татко и на работа и кога испраќаме луѓе што ни дошле ама уште сама не пробала. Исто и браво не прави. Не знам дали претерувам дали премногу анализирам покрај толку информации денес за се и сешто ама наместо да уживам во последниве денови пред завршување на породилно јас само некој немир си правам

На Orchidea му/ѝ се допаѓа ова.
  8. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.904
    Допаѓања:
    24.780
    Ќе ја прашам педијатаркава што ќе ме посоветува.

9. Bebe moe

Bebe moe Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2023
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    212
    Da mila se budi navecer po 3pati za mleko ama bez problem siseto mu go davam si pie mleko i se vrti na druga starana i prodolzuva so spienje a i mojot e vrzan za mene se drzi za mene i stanuva i vo krevece ako go ostavam sam stanuva kaj i da vidi tvrdo sigurno se isprava na noze obavezno eve deneska cudo prva dremka pola saat ke vidam pokasno sto ke mu tekne za jadneje jade 3pati bez problem

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.
  10. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.965
    Допаѓања:
    2.787
    Исто моиве се будеа 2 пати гледам сега 2 вечери еднас накај 1,1 и 30 ќе се разбудат за млеко и после во 6 и стануваат веќе не презаспиваат.Исто им давам шише ќе си испијат и го фрлаат ама јас како и да е морам да станам шише да наќиснам иначе одма се усмрдува

11. Elly989

Elly989 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    648
    Допаѓања:
    412
    Мајки што давате парчиња, може ли совет / идеи за неколку оброци како ги давате?
    Пробувам на секои начин бебево да пројаде пак, али сум изгубена :( нема заби, па не знам како би и дала оброк ако не е блендирано?

12. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.873
    Допаѓања:
    10.857
    Со вилици џвакаат бебињата, а не со заби. Отвори на инста solid starts, можеш да даваш се битна е само формата на парчето според возраста. Почни од најосновните бананче со лушпа за да не му се лизга, пола праска, лубеница со кора.

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  13. DaniDaniela1802

DaniDaniela1802 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2025
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    18
    Моето е годинка и продолжив со ад понатаму ќе сменам

14. DaniDaniela1802

Се зачлени на:
    5 февруари 2025
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    18
    Јас сменив пред месец со 3ка појако е и си го пие нема проблем

15. Elly989

Elly989 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    648
    Допаѓања:
    412
    И дадов ручек, ситно сецкано (кинето пилешко) пред некој ден, се изнамачи да го совлада кутрата, после второто залче се откажа..и дадов ориз зрна како ние што јадеме, 3 пати се закашла, на крај гладна остана.. затоа барам совети околу припремата на ручек..или можеби треба повеќе време да се навикне? 11 м. сме.

16. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.612
    Допаѓања:
    2.887
    Исто, не прави ни браво, а играме тапшин тапшин. Едно време почна да вика бабабабаб, ама неколку денови беше тоа и од тогаш ништо не сврзува.
    А се заигрува сам, го ставам на подлога со играчки, сам си ги зема, ги врти, една, друга, трета... го паткаме по дома, сака да оди. Ама не кажува уште ништо. Освен ее, аа, гии, буу...

На Kala22 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. DaniDaniela1802

Се зачлени на:
    5 февруари 2025
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    18
    Здраво мајки моето сега ке полни годинка,лази на колена,збори дада тата мама баба,за чао незнае
    Пред месец почна да се исправува и се движи покрај кревет, комода
    Се сам си почна, не го ставав во дубало,не се пушта за одење
    Баш чекам со радост кога ќе прооди:lol:

18. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.872
    Допаѓања:
    1.351
    Исто и моето е толку, уште само пасирана јаде. За парчиња да не чуе. Ориз и давам така цело зрно ама помешано со тиква готова каша, потечна е и јас и давам со лажичка, а сама да земе да јаде не. Смоки само знае да грицне сама и толку. Планирам да почнам со тестенини нешто парчиња и лепче намачкано со урда. Ама тешко дека ќе сака, одма се фрла на земја. Еве банана сабајле и дадов парче ја фати лигава и ја фрли. Не знам како да ја научам, веројатно уште не е спремна. Не знам што да кажам. Парчиња месо па нема шанси, она од тиквичка парче и доаѓа како да повраќа и се згрозува, не па нешто друго потврдо.

19. Elly989

Elly989 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    648
    Допаѓања:
    412
    Мојава јаде леб, смоки, праска...посегнува по се и го принесува до уста ама не може да го совлада и се откажува. И испеков лепче на тостер со крем сир на лентички сечено..го зема го касна, голтна еднаш, другото го исфрли :( а каши неќе досадно и е..после 10 лажички моли да ја станам од хранилка :whew::whew: ако некогаш ја совладам ситуацијава ве частам што сакате сите на форумов :smirk:

20. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    1.509
    А да пробаш со работи што се лесни за совладување? На пример праска како што рече ама да е многу мека, испечени тиквички како ленти, и сл. Ѕирни на Solid starts како се служат работи за 6+ месеци, па може така ќе и биде полесно за почеток :)

На Elly989 му/ѝ се допаѓа ова.