Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.872
    Допаѓања:
    1.351
    Па исто и мене ми е затоа. Ма да сегс мерев со дигиталниот под мишка и со бесконтактниот вика 37.8. А планирам да легнам, секако ќе ставам аларм. На два ума сум

2. DaniDaniela1802

DaniDaniela1802 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2025
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    18
    Здраво мајки за 2 дена полниме годинка,активен е,спие на 4 саата
    Баш ме интересира со што ќе ме изненадува уште:lol:
    Ваши искуства...

3. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.904
    Допаѓања:
    24.779
    Од заби, вакцина или вирус е тем?

4. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.380
    Допаѓања:
    92.552
    Ве читав за дремките ние сме 7++ има 3 некогаш 4 дремки зависи кога ќе стане сабалје.
    Прозор на будност 2ипол часа едвај, се прозева се тегне како да знае дека е дојден саатот точно за спиење, скоро секој ден му се исто дремки... не знам како да сменам нешто да пробам да го држам буден повеќе прво да поместувам за пола саат што ќе советувате? Кенкав е му растат заби и горе и долу, петок здравје имаме вакцина и не знам што да правам :drunk:

5. jungle

jungle Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2012
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    359
    Зошто да му скратуваш дремка кога на бебо му се спие. Моето следна недела прави 8 месеци и сеуште има 4 дремки и ја преспива и ноќта.
    Ако е кенкав заради забите доколку му скратиш дремка дополнително ќе се растревожува, па после и тешко ќе заспива.
    Сам ќе си ја изостави дремката кога ќе му дојде време.
    Бебињата до 1 година треба да поминат 6м во спиење.

На Elly989 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.872
    Допаѓања:
    1.351
    Повраќаше пред два дена, исто и јас. Стомачен вирус е веројатно.

7. Viktorijaaa5

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.380
    Допаѓања:
    92.552
    Прашувам не знам што да правам и по секое размислување си кажувам дека сам ќе си изостави дремка или ќе наголеми прозор на будност.
    Еве сабалје стана во 6:45 до 8ипол едвај издржа спиеше до 10ипол сега 12:45 пак заспа, три очи бара цуцла го кревам во раце и миже одма:D
    2часа и15мин макс 2ипол часа издржува буден.

На jungle му/ѝ се допаѓа ова.
  8. jungle

jungle Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2012
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    359
    Само следи го сам да скрати.
    Има мајки молат деца да им спијат повеќе, ти си во win win ситуација.

На Viktorijaaa5 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.817
    Допаѓања:
    2.610
    Ние вчера се враќавме од одмор, првата дремка одма заспа во кола непланирано толку брзо, и автоматски денот беше со 3 дремки. Леле луѓе маста ми ја извади ноќеска. На пола саат стануваше, во 2 ми стана расонета до 5 си седевме будни.. Дефинитивно не и годат 3 дремки веќе. Еве денес тераме со две, моментално втората ја спие. Со душа чекам да почне да ми спие навечер, едвај издржувам.

На gwenst и MariaBouli им се допаѓа ова.
  10. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    1.509
    Како да проценам дали ја мачат заби? 7+ сме, многу вришти на моменти.

Е сега вришти и за какање и за ова дадете ми совет зошто некогаш кога кака мн се дере и црвенее, изгледа и е тешко да го искака. Давам храна за какање, вода... Ама некогаш и е тешко.

Ама па има и др моменти кога знам дека не вришти ради тоа. Во последно време ја приметувам дека пак си ги јаде рацете а одамна не го правеше тоа и се лигави. Ама па не си ги става напред кај кецовите туку од страна. И исто повеќе се лигави. И кога заспива навечер во првите неколку саати знае да се разбуди со плачење. И сега овие "симптоми" да ги кажам може и за нешто др да се, ама затоа се думам како да проценам дали се заби или не?

11. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.904
    Допаѓања:
    24.779
    Намачкај гелче. Ако се смири , забите се. И од спиење така будење, ме потсети на заби кога вадеше мојата.

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.817
    Допаѓања:
    2.610
    Мојава последниве два три дена се буди со плачење сред ноќ, и тоа онака жално плаче. Мислам дека се заби и кај вас и кај нас

13. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    1.509
    Даа баш е жално... ај баш ќе видиме. Прееска кога викаше многу и ставив гелче, ама и за брзо и дадов и да цица и заспа (и тоа 30-40 мин порано од што мислев дека ќе заспие), па не знам дали и се спиело или се поклопија работите ...

14. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.612
    Допаѓања:
    2.887
    Кога го мачат плаче и не ја затвара устата, се лигави, многу кива, течат прозирни мрсулчиња како вода, се вцрвенува околу очи.
    Еве вака некако си ја држи устата отворена, дури и кога не плаче, и така знам дека се забите. Мачкам гелче и за минута две се смирува.

Прикачени фајлови:

На Aschenputtel му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Viktorijaaa5

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.380
    Допаѓања:
    92.552
    Каков гел ставате? Јас досега не сум ставила а деновиве има периоди кога плаче баш како што опишавте, жално со солзи се зацрвенува... давам глодалка од фрижидер или шмукалче со ладна овошка па се смирува брзо.Ама знам дека се заби долу проби 2ка горе изгледа три ќе излагаат наеднаш :drunk: исто и променливо расположение има...

16. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.612
    Допаѓања:
    2.887
    Frezyderm

17. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    1.509
    Колку често ги носите/сте ги носеле на педијатар од 6 месеци до 1 годинка? Дали секој месец или не толку често?

Тешко е кога збориш со други мајки и сфаќаш дека ти правиш едно некој друг друго и одма имам mom guilt да не правам нешто погрешно (а уств само следам препораки од доктор, ама ајде де).

Инаку ние последно бевме на 6 месеци (сега сме 7), и ни кажаа следно на 9. Па сега имам грижа на совест дека една мајка ми искоментира како тоа било касно зошто сега бил периодот кога совладувале вештини што требало да се следат, па да се видело со исхраната како се тера, итн, итн.

А истото ме интересира и за ортопед (пишав и во другата тема ама ајде и тука). На тоа бевме на 2 месеци, па после пак на 4 за да потврди дека почнале јадра да се оформуваат, и ни рекоа следно кога ќе прооди. Е сега истата мајка пак ми направи грижа на совест дека минимум уште 2 пати требало да се носи додека да прооди.

18. LeL15

LeL15 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2022
    Пораки:
    728
    Допаѓања:
    472
    Немој да се замараш со тоа бидејќи зависи од докторите исто и за педијатар и за ортопед. За ортопед ти пишав во другата тема, а за педијатар јас не го носев исто толку често. Првите 4 месеци да и пред да почнеме со исхрана, после од кога почна да јаде веќе на 2-3 месеци одевме или по потреба за настинки и вируси.

19. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.612
    Допаѓања:
    2.887
    На педијатар последно го носев на 6 месеци, уште некој ден 9 ќе полни. На ортопед го носевме на неполни 3 месеци, па на 5 месеци. На 7 месеци го носевме кај Тони Талески и наредно ми рече откако убаво ќе прооди, па после откако ќе наполни 3 години. Ама кај него јас сакав, не дека требаше.

Ако слушам други мајки кога мора да го носам, имам една блиска, секој месец по 2 пати ги носи (facepalm)

20. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.904
    Допаѓања:
    24.779
    Од такви мајки ми се повраќа.
    Не сум ја носела секој месец. Вируси има и јас ќе носам на редовна контрола. Како па да не. Треба сега на година да ја носам, за да и направат мерења, ама ќе почекам после мини одморот , па ќе ја носам.
    За ортопедот ти пишав во другата тема.

На Ladyme, Baby warrior и MariaBouli им се допаѓа ова.