Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.732
    Допаѓања:
    2.427
    На педијатар еднаш месечно до сега, на ортопед еднаш на 2 месеци и следно ни рече за 2, 3 години. Нас не ни рече да одиме кога ќе прооди. Ќе ср консултирам со него дали треба да одиме кога ќе прооди

2. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    730
    Допаѓања:
    1.059
    Па и мене затоа не ми се носи. Сеа ќе ја бутам меѓу болни деца и во болници за да ја измерат и да ми каже педијатарот кои вештини треба да ги совлада (а башка сите вештини се совладуваат во опсег од 5 месеци што се вика :D). А за мерењата па особено имам вага дома и не му се секирам, ама и не ја ни мерам зошто си го гледам детето дека ми напредува, си јаде, се како што треба...

Знам има и вакви, ама некако лошо се осетив и викам ајде да прашам, тука има еден куп мајки, а и со повеќе искуство, дали јас ја грешам. Се осетив неубаво зошто ми даде коментар "Ааа па тоа многу касно" и затоа си пишав тука.

И што правите кога одите секој месец на педијатар? Мислам чисто ме копка, не дека имам нешто против :D Ама ете веќе 3 мислења и заклучокот е дека секој доктор различно, а и за секое бебе на крај краева.

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.564
    Допаѓања:
    2.821
    Искрено, мене многу повеќе ми помогнале мајки од форумот, отколку тие околу мене. А и секое дете е различно, следи си го. Јас најдобар совет што го добив од постар човек беше - ти си најдобар доктор за своето дете, најдобро знаеш кога треба да реагираш и да превземеш нешто бидејќи само ти најдобро си го познаваш детето. А различни доктори различно ќе ти кажат.

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  4. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.607
    Допаѓања:
    23.615
    А секој месец освен должина и килажа , друго ништо не правеле. Ова кога ја носев поредовно.

5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.573
    Допаѓања:
    33.548
    Нишо посебно, јас ја носев зашо варираше у килажа и само на мерење уствари. Ко престанав да се замарам за килажата ја носам само ко е болна или чисто онака 2-3 пати годишно да се види со докторката, да не ја заборави :D

6. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.732
    Допаѓања:
    2.427
    Стандард мерење на килажа и да се види напредок. Консултации со педијатар за се што ќе ми текне. Исхрана, доење и слично. Не ме кошта ништо да ја однесам, секако таму каде што одиме нема воопшто гужва и секогаш сме сами во поликлиниката, во однос на мешање со болни деца и слично.

На MariaBouli и Marijanche33 им се допаѓа ова.
  7. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.509
    Допаѓања:
    35.191
    Јас само поради ова прекинав комуникација со повеќе мајки.
    Ок е да кажеш мислење, ама да ми наметнуваш што-како да правам со сопственото дете, молим лепо.
    Секој месец го носев до скоро. Освен диши-диши, килажа и пипкање со раце, ништо друго не ми кажал педијатар до сега. Треба со клешта да вадам зборови. Не се сите вака, ама кај мене во околина се вакви скоро сите.
    Последен пат кога го однесив имаше 6+ месеци и педијатарот ми рече дека малку е во групата на дебелките. :D 8100кг беше тогаш.
    Не се замарам повеќе искрено. Го гледам дека си ручка, си напредува добро и друго не ми е битно.

На naturally, MariaBouli и angel4444 им се допаѓа ова.
  8. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.266
    Допаѓања:
    1.891
    Јас малата ја носев до 6м после тоа не,ако била настината или нешто.
    На 9м има систематски преглед,таму ја носев.
    А малиов од 4.5 м од вакцина не ми е мерен ,сега ќе го носам на вакцина на 6м таму ќе го мерат и се.
    Ортопед малата ја носев на 2м после на 4м,а малиов не најдов термин и не го имам однесено,ако успеам сега Охрид да го однесам или кога ќе се вратам ќе инсистирам да ми најде термин.
    И нема потреба од носење секој месец да фати нешто.

9. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    1.030
    Допаѓања:
    1.399
    Исто. И од тогаш не знаете колку сум раат. Раатот нема цена, макар не чинел фамилија и пријатели :)

На MariaBouli и gwenst им се допаѓа ова.
  10. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.564
    Допаѓања:
    2.821
    Каде е тој систематски? Никој ништо не ми кажал.

11. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    730
    Допаѓања:
    1.059
    Епа мене затоа ми кажаа на 9, имало некаков систематски, не знам ни јас точно што, како :D