Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    И син ми вчера вечер почна да поткашлува онака суво како старче. Мислам дека е од сувиот воздух. Ноќеска ставав тенџере во спална. А сабајлево тенџерето цел ден е на шпорет за да испарува нон стоп. Во него има вода, морска сол и камилица. Ставив и чашки по парната и врвот кромид исеков и стои на маса. Ужасно мириса ама мене ми се чини дека многу ги омекнува виздухот. На мм ќе му се згади кога ќе дојде:D.
    Те молам @joy1 советувај ме дали во ваков случај на суво кашлање помага инхалаторот и чај од бел слез. (Веќе сум давала пред неколку месеци чај немало некоја алергиска реакција)

На danichap и referentka им се допаѓа ова.
  2. kankus

kankus Популарен член

Се зачлени на:
    31 декември 2010
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    871
    Majki od koga se dava crvena leka i kako ja spremate??

На volsebna му/ѝ се допаѓа ова.
  3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.499
    Не бел слез доколку нема шлајм.

На referentka и danichap им се допаѓа ова.
  4. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    А имхалација само со физиолошки ќе помогне ли.

5. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.790
    Допаѓања:
    323.762
    @joy1 јас знам и некое алиште од надвор да соберам па и на панелот да се досуши....
    Да не е од тоа ??

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.499
    Во собата во кое спие бебето немој да сушиш алишта.

Irena:инхалацијата е за да се разводени шлајмот и со тоа полесно да се исфрли.За сува кашлица давај топла супа,топол чај

Кankus:леќа од 9 ти месец

На ZojaP, irena.1, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  7. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    971
    ova 100 pati do sega sum go osetila na deteto, mnogu bistri tecnosti, caevi ako e pogolemko go razvodenuvaat sekretot milion pati podobro od bilo koj sirup za iskasluvanje. I potoa polesno se iskasluva,.odnosno.malite deca go povrakaat.

На Tajnaotrovna, joy1, Kaetana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Ptica90

Ptica90 Активен член

Се зачлени на:
    16 октомври 2015
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    2
    Zdravo majki ni stigna pokana za vakcina na kerka mi za primanje na krajot na nejziniot 8 mesec. Sakam da ve prasam dali ima vakcina na tie meseci neli bese koga ke napolni 1 godinka.Imaat li primano vasite deca vo toj period? pozdrav

9. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Do sega sto imate primeno? Nie imavme zakazano na 08.01 sestovalentna, malata za nekojnden pravi 9 meseci.planiram denovive da ja vakciniram

10. Ptica90

Ptica90 Активен член

Се зачлени на:
    16 октомври 2015
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    2
    gi imame primano site vAkcini do 6mesec, mislev deka narednata e na 1godina,zatoa vi pisam da ve prasam. Која е намената на таа вакцина?

Последна измена: 11 јануари 2016
  11. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    Мами ај кажете ми.
    Многу ли е да биде бебе 12 саати без млеко, преку ноќ?
    7 месеци сме.

Таа пие во 7 и пол последно и во 3 ноќта и давам пак. Ама насабајле едвај пие малку, не е гладна.
    А пред некоја вечер ми го одби тоа млекце во 3, па сабајлето ја испи регуларна доза.
    Што мислите?

12. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    на АД е, или цица?Нормално е веке да не се будат преку ноќ, или само еднаш, остај го да спие, ако стане и побара млекце ок, ако не кога ке стане.Моите се за малку 8 месеци и заспуваат околу 19 ч со цицанје, и се будат само еднаш околу 1 ч за цицанје, и после во 7 кога стануваат цицаат малку,околу 8 им давам појадо овошје... до пред 2недели стануваа по 2-3 пати да цицаат, како поминува времето повеке ке спијат. а ако е на АД подобро намалувај го

На Sky-butterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  13. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Denes kerka mi kakase nekolku pati,od koi dva pati kako prolivce potecno kako vodesto, sledam situacija da vidam sa ne ima dijareja.Utre odime na zimovanje,ae snavdiv so lineks ,vo slucaj sa ima prolivce,davam ednas dnevno vo mlekce ili sokce rastvoreno,taka???

14. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Еднаш дневно се дава пробиотик, но внимавај ако има проливче повеќе пати на ден да и даваш многу течности или електролити, бебињата брзо дехидрираат.

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  15. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Da,da,znam,za sega e ok,pocesto kaka,ama ne e prolivce,i taka i taka pie mnogu tecnostu,ke sledam situacija ...fala

16. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Бевме на лекар. Малку црвено грло, малку секрет. Тт цела ноќ имаше 37,5 , не дадов ништо. Ни рече може и лигите му се сливаат па и ти му отежнуваат. Даде спереј септоаква, инхалации со фузиолошки, чај од бел слез, течности, ако не пие многу течности и електролити и почесто на цице. Ако качи над 38 сирупче.Сега нема тт ќе видиме како ќе биде.

17. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Мајки кај нас малку на полошо работава. Цело сабајле лошо ми кашлаше, се осеќа има шлајмови. Бевме пак на лекар крвна слика и црп мирни. Матичната вика не е за антибиотик, рече тапкање, спреј во носот, чај од бел слез и инхалации со физиолошки и бисолвон (6-7 капки, јас ставив само 2-3 за прв пат да не ми направи некој реакција) . Ноќва качи тт 38, па дадов сируп парацетамол и оцет на чорапчиња. После само 2 минути од сирупот исповрати многу шлаеми. Поминаа два саати тт спадна полека. Сега бебе спие, јас еве дежурам. Гледам sex and the city, уствари он ме гледа мене.

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.499
    Добро е ако ги повраќа шлајмовите.Значи ги вади некако од организамот и со тоа ке му олесни.
    Топла бања и инхалации мн ке ви помогнат.

На stefanija70, danichap, galapce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Фала многу. Многу ми значи поддршка во вакви моменти дека точно сум постапила. Цела ноќ си дежурав, мерев на секој саат, не качи пак. Јас му правам солени топли купки ( во кадичката додавам морска сол).
    Правиме инхалации неколку дена наназад. Вчера со бисолвон. Не можев да се одлучам за бисолвонот дали да ставам. Па викам ај две три капки за прв пат, па ако нема никаква реакција, денес колку што кажа матичната.

На Kaetana, Miss.Sweet, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @irena.1 мој совет, ако ептен има многу секрет, може да се направи аспирација на доктор, да му го извлечат и да се ослободи. Малку може да е стресно за бебето (може и да не е, кај секое дете различно), во секој случај не боли, а се трга секрерот да не оди надолу.

Ама ова ако има ептен многу секрет.

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.