Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.901
    Допаѓања:
    24.773
    И јас ова се прашувам. Мора да стиснеме заби и да издржиме некој ден и да ги тргаме.

На Kjara2025 и MariaBouli им се допаѓа ова.
  2. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    962
    Допаѓања:
    1.506
    Леле само што сакав да го пишам ова, ама сакав да прашам дали некој има искуство со одвикнување рано. Ние сме 7 месеци и цуцла користиме буквално само за заспивање, ама не може без неа. Е сега според др.Гуднајт демек или се тргала до 9 месеци или после 2 години и сеа се мислам дали би успеала некако сега да ја тргнам...

3. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.872
    Допаѓања:
    1.351
    Само јас изгледа размислувам тек сега да и дадам цуцла |( Ама не знам алтернатива за замена за цицка. Така заспива и се буди навечер ја бара. Не може да мрднам. Што да правам не знам.

4. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.901
    Допаѓања:
    24.773
    Немој. Ако ме слушаш мене. Цел ден со другарка зборам. Едвај и ја тргна на малата, што не е мала. Деформација на вилица, проблем со говор има.
    Ќе одвикнеш цице, кога ќе сметаш дека треба. И тогаш верувам ќе се плачки, ама цуцлава е зараза.

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    962
    Допаѓања:
    1.506
    Некоја мека играчка да пробаш како замена, таа да ја гушка па да и стане асоцијација за спиење :)

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    962
    Допаѓања:
    1.506
    Еве јас немам некој посебен ред :D уште тераме on demand искрено, зошто некогаш ќе изеде повеќе, некогаш помалку и и треба допуна. За доручек и ручек сакам да воведам поасален ред зошто некако касно ни доаѓаат моментално, доручек накај 11 а ручек накај 3, ама за некое време ќе сменам пред да почнам со вечера :)

7. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.380
    Допаѓања:
    92.550
    Исти случај сме значи, не знам што да правам со доењето измеѓу оброциве ми е страв да не ми се направи маститис.
    Цица па доручек па ручек па да цица пак му иде некаде после 8-9саата од првото цицање сабалје, измеѓу дремки и јадење некаде давам на 2.5/3 часа и цела сум си во прашалници.
    Инаку навечер не се буди за цицање врзува 6-7часа сигурно

8. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.571
    Допаѓања:
    14.089
    Во 6:50 макс 7 подој
    8:30 доручек и во 9 заспива
    11 подој
    1 подој
    15 ручек
    До крај цица
    Сакам подоиве во 11 и 1 да ги направам само еднаш да цица накај 12, ама тешко ми оди. Попладне ми се темни, после ручек во 15 цица во 16:45, па 18:30, па 20:00. Како новороденче. Па после затнати канали и мастити нормално.

9. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.380
    Допаѓања:
    92.550
    Се буди 8 8ипол деновиве и со тоа се пореметува се поместува се во текот на денот, а дс го будам сабалје за јадење некако не ми е не знам... од бебе спие до покасно ретко се буди во 6ипол 7 иако имаше таков период ама еве сам мењава...

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  10. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    962
    Допаѓања:
    1.506
    Јас пу пу пу да чукнам во дрво не осеќам некоја промена. Дури на моменти се загрижувам обратно - дали има млеко во градиве мои хахаха зошто на пример пред некој ден за прв пат се деси да цица кога стана и после цицаше ехее накај 5 дури зошто се погоди, дремка, доручек, дремка, ручек. Ама не осетив ништо на градите. Ама генерално и ние така некако на 2-3 часа ја нудам, колку и да изела шо знам, бар за хидрација :D

Јас работам од дома па не се грижам да тргнам подои за одење во градинка и сл. и затоа така терам. А навечер и давав на секое будење што беше на околу 3-4 часа, ама пред некое време ме фати инат да пробам да не и давам за да видам дали ќе спие подолго (yeah, right, ама се надевам ќе дојде ден кога ќе ми се исплати :rofl:) и сега кога ќе цица последно околу 8, следното дури накај 4-5 и давам и после кога ќе почне да се буди околу 7.

На Viktorijaaa5 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Karande

Karande Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2024
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    174
    Мајки, бебе има 9 месеци утре сме на редовен систематски и денес направивме кс, тромбоцитите се 392 од горна граница 340. Дали сте имале вакво искуство?
    Секако утре педијатар ќе ги види резултатите.

12. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.612
    Допаѓања:
    2.887
    Каде е тој редовен систематски? Кај матичен педијатар? Ве бараа они или треба да закажувам јас? И синко е 9 месеци, баш пред некое време читав овде дека имало систематски преглед на 9 месеци.

Последна измена: 11 септември 2025
  13. Karande

Karande Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2024
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    174
    Во советувалиште кај вакцините, само преглед е но сакав јас да направам кс оти сме почнати со каши и да видам како е железо и сл.

14. Elly989

Elly989 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    648
    Допаѓања:
    412
    Дали сте давале пржено лепче во јајце? 11++ сме

15. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.314
    Допаѓања:
    4.842
    Сестра истиот проблем го имаше со внукава по двајца ја пресоблекуваа, јас со муталка и шпатула чукам мафтам она да ја пресоблече. абе како почна да се врти па ќе се исправи плаче неќе... шок. И решение сега на година и 8месеци и е телефон со песничка од боби и биби и ќе загледа да ја пресоблече и одма и го зема. Мајками некако успева вика кога сум сама и викам баба ќе вадиме пелените и вика легнува и се мести. На сестрами тоа тешко, дали со неа и повеќе се опушта и прави глупости.

16. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.901
    Допаѓања:
    24.773
    Од 10 м јаде тоа. Омилено и е.

На Feniksgirl и Elly989 им се допаѓа ова.
  17. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.147
    Допаѓања:
    13.359
    Биби тогаш даде и белка?

18. Elly989

Elly989 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    648
    Допаѓања:
    412
    Јас денес планирам, оти нели, пак сме само на леб (facepalm)(facepalm) се плашам дали ќе може со 1 заб да го совлада, дека пржено...

19. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.901
    Допаѓања:
    24.773
    Да да. Не чекав година. Сосем непланирано и дадов. Лупев јајце со неа во раце , за да извадам жочката за јадење , кога она зина накај белката ам ам ам и фати со рачето. И дадов малце , чекав , немаше реакција. Утредента пак дадов и ене ја , јајце обожава. Кајгана или пржено лепче ни е на мени за појадок.

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.901
    Допаѓања:
    24.773
    Е не е тоа тврдо пржено. Ќе дадеш мало залче. Можат они се.