Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    962
    Допаѓања:
    1.503
    Изгледа нешто така ќе бидеме. Вчера се заспивавме со цицак цел саат, никако не можев да ја тргнам, за на крај да морам пак да ја земам во раце да ја нишкам. А до завчера сама си направи ред, си цуцаше, се тргаше и давав цуцла, и ќе се вртеше, ќе се вртеше и ќе си заспиеше.

Плус синоќа се разбуди со ВРИСКАЊЕ, и читав на Wonder Weeks дека сега почнувале кошмари да имаат :(

2. confidential

confidential Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    57
    Некој искуство со воспалени ушиња кај 8 месечно бебе? Ни дадоа антибиотик и тобрадекс капки, дека и грлото било малку црвено и крајниците малку зголемени. Нешто како да му олеснам дополнително? Читав топли облоги и матичната ми спомна имало некои капки на природна база ама не ми кажа кои. Искуство со такво нешто?

3. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.602
    Допаѓања:
    35.315
    Ќе ги шетате ли бебињата денеска на времево и како ќе ги облечете?
    Многу ветер кај нас. Премногу дури. А цел ден не ми се седи дома со бебе што не застанува ни секунда.

4. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    888
    Мајки како се справувате со вадење заби и како ги смирувате ноќе кога стануваат со плачки и болки? Почнавме секоја вечер да имаме драми а вчера особено. Ставам гелче фрезидерм малце делува ама онака. Исто дадов и ладна глодалка и на едно станување упали ја смири па со цице презаспа ама на следното не беше доволно па мм ја шеташе низ стан и се смири ама се расони и веќе не презаспа. Според симптомиве горно забче прво пробива (немаме ни доле се уште) дека грепка малце и се става горе се чеша се нервира. Да пробувам со некои други гелови или некој друг совет? Од килибарно герданче има ли некој позитивно искуство? Со осенит гранули исто да пробам? Ко зомби сум…

5. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.872
    Допаѓања:
    1.351
    Дали палента ја имате мешано со овошје? Не ја сака со грчки јогурт во солена варијанта, па се мислам дали да ја помешам со овошје

6. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.602
    Допаѓања:
    35.315
    Да, често му ја давам со овошје.

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bettina23

Bettina23 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    3.224
    Мајки здраво,кога се роди бебе имаше полицитемија,добиваше инфузија во болница,по пуштање од болница следевме уште неколку месеци и беше во нормала.На 6м контрола докторката ми рече дека еритроцитите се на висока граница,сега на 9м веќе се над границата.
    Вчера и земаа крв,но прво ја вакцинираа па земаа крв .
    Исто минатата недела беше прехладена
    Дали може нешто од ова да влијаело?
    Има ли некој слично искуство?
    Искрено многу се плашам што ќе биде по натаму
    Не знам колку е точно резултатот бидејќи тука немаме достап до резултатите,само матичните ги добиваат.
    Ми рече докторката по 10 дена па да провериме па ќе ми каже што понатаму..
    Овие 10 дена ќе ми се век

8. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.813
    Допаѓања:
    2.600
    Осанит не помага кај нас, најефикасен фрезидерм ни се покажа.. смирувам со нишкање, гушкање.

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.612
    Допаѓања:
    2.887
    Кога има вакви криза мачкам гелче и давам Осанит, се смирува за две минути. Килибарно герданче носи одамна. Досега 3 запчиња извади, сите без проблем, без температура. Обично има таква криза, па по ден два пробива запчето.

На dummy и Baby warrior им се допаѓа ова.
  10. Sladjask

Sladjask Активен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2024
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    54
    Mojot ni solena ni blaga varijanta saka ke kasne nemoja lazicka i toa e ednostavno palenta i pilesko poslabo mi jade

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Kitanova77

Kitanova77 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2020
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    92
    Од каде купувате Осанит? Барав во Грција немаа

12. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.612
    Допаѓања:
    2.887
    Мене ми донесоа од Германија, ако имаш некој да ти земат.

13. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    4.675
    Има и Бугарија.

На Kitanova77 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. confidential

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    57
    Килибарно ние ставивме ама одма го тргнавме, сакаше да го тегне да го чепка. Кога ги вадеше првите запчиња многу го измачија и споро му пробија. Користевме фризидерм и генгигел (само еднаш дневно најмногу ни кажаа, јас му ставав ептен кога ќе имаше мака или ако се разбуди во сред ноќ, повеќе смирува од фризидемот). Тактика ми беше гелчињата цела ноќ до мене и ако слушнам плаче одма мачкам додека си плаче и најчесто се смируваше одма и продолжуваше. Е сега ден два пред да избие запчето ништо посебно не помогна...

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    590
    Imase uste edni kapki sto mi gi prepisaa ako gi najdam po doma ke ti go pisam imeto. Ne mi kazale za topli oblogi. Dali go odnese bebceto na orl?

На confidential му/ѝ се допаѓа ова.
  16. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.571
    Допаѓања:
    14.088
    Ќилибарно ѓерданче освен што може да направи беља, ама баш никаков ефект нема.
    Не, не му олеснува на детето за да никнат забите во никој случај. Едноставно детето добро го поднесува процесот.
    Со ѓерданчево може само не дај боже да се задави.
    Најискрено, најдобронамерно вадете тие глупости.
    Мачкајте гелчиња, ладни глодалки давајте. Процесот е болен, нервозни се, ние сме нервозни, ама ќе помине.

На Noemi, dummy и angel4444 им се допаѓа ова.
  17. confidential

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    57
    Не, матичната ми кажа нешто ако не се смирело со оваа терапија тогаш ќе ми даде упат за орл.

18. PoisonIvyFatale

PoisonIvyFatale Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2016
    Пораки:
    403
    Допаѓања:
    176
    Мајки мојата има растечено носе, а никако не ми дава со носко да влечам, се изгубува плачејќи. А не може да спие се гуши. Што да правам како да и помогнам? Дали само ако прскам со спреј Синомарин би имало ефект?

19. unamargarita

unamargarita Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2021
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    1
    Здраво мајки, бебето ми е 7++ месеци, и откако научи да се врти на стомак, само така сака да спие и цела вечер се превртува во кревет (инаку спие меѓу мене и мм и преку лето не ми сметаше дека беше топло за спиење па не се покривавме). Кога беше помала, беше таман покриена со ќебенце и не мрдаше толку многу при спиење. Имате ли некој совет како да биде покриена сега кога ќе заладува за време на вечерите, бидејќи мислам и кога би ја ставила во креветче дека ќе биде истото превртување. Размислувам за вреќа за спиење, но со тие тог не сум многу сигурна, бидејќи преку зима кај нас дома е доста топло па споделете ако имате слично искуство и од кои вреќи сте задоволни :)
    Дали би било подобро да земам само пролетно/есенска ако е потопло дома, или и зимска плус?

20. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.175
    Допаѓања:
    4.254
    Јас и земав на мојава летна од ело, кај нас е мн топло и зимо и лето цел стан е стаклен секој зрак се впива во домот и ние со мм не спиеме со јоргани никогаш, со кебенца и во зима само, мојата бутка ќебенце не може да смисли, не сме ја пробале вреќата чекам да залади ама мислам дека тоа е опцијата што одговара единствено на топли станови

На unamargarita му/ѝ се допаѓа ова.