Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.995
    Допаѓања:
    2.802
    Двапати тогаш ми се случи правевме пауза,еве неколку пати пак почнав да давам нема проблем.Правам поголема пауза на млеко после јадење некаде 4,5 саати после тоа непие млеко.Општо им намалив млеко зошто не ми јадат и сакаат само млеко.Денес неколку мали залчиња им дадов добро беа

На MariaBouli и Laura7 им се допаѓа ова.
  2. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.909
    Допаѓања:
    1.371
    Не дека јас не сакам да ја оставам, ама се замарам многу и ја мислам. Еве викендов викам ај ќе идам на Водно, да се вратам полека на спортот. И како станав ај доручек за бебе, па чекај дали ќе му заспие на маж ми, па он ај ќе ја носам кај баба таму ќе си седиме кажи ни што да јаде и што да направиме и викам ај батали не одам :rofl: Дур дадам инструкции ќе се уморам :D

На Sanniii и Baby warrior им се допаѓа ова.
  3. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.909
    Допаѓања:
    1.371
    После жолчката правиш поголема пауза за да не ти поврати?

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.
  4. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.995
    Допаѓања:
    2.802
    Па тогаш матичната ми кажа дека брзк било млекото после жолчката,адаптирано пијат хип,дека можно е од тоа

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.622
    Допаѓања:
    5.180
    Е исто се осеќам и ја … додека објаснам се кога ја оставам викам ај налет не идам |( ја оставам само на маж ми не на деуг :rofl: на баби ако оставам некогаш козјнае како ќе биде

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. PoisonIvyFatale

PoisonIvyFatale Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2016
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    179
    Колку подои ви имаат на 11 месеци? Јас навечер насабајле и еднаш преку денот, ама сакам да го скратам тој дневниот. Што давате наместо доење?

7. Bebe moe

Bebe moe Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2023
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    213
    Jas utre ke dadam belka a zolckata ja dadov dobro pominavme mi rekoa poleka po edna cetvrtinka da davam belka 3dena

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.
  8. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.995
    Допаѓања:
    2.802
    Јас,како кајгана дадов малку,утре ќе пробам пак малку

На Bebe moe му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.331
    Допаѓања:
    2.278
    Веќе 2 недели се буди со плачење минимум еднаш, и повеќе пати во ноќта. Претходно се будеше само еднаш за цицање ама не со вакво плачење. До забите е или и стана навика веќе зошто знае дека ќе ја земам да спие врз мене (само така се смирува, а сакам да ја одвикнам од цицање ноќта па не и давам цицка)?

10. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.913
    Допаѓања:
    2.902
    Од мое искуство, може да и е станато навика..

11. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    4.734
    Истото беше и со нас пред 3-4 недели. Таман се израдував дека конечно се средивме со спиењето и на сите се пофалив (како да урочив се осеќам :D)…кога тоа ни дојде ред за 6ти скок и почна да вришти секој пат кога ќе се разбуди и да не сака сама да заспие. Мене ми беше жалче, баш тој период почнав и со работа, а и читав дека во тој период може да се јави сепарациска анкциозност и се зезнавме од добрите навики ;(. Вриштењето и скокот поминаа, али и остана тоа да се буди по 2-3 пати и секако дека се буни ако не ја земам во раце и ставам на цице. А не цица нешто, ме користи како цуцла... што уште повеќе ме нервира. На топ на ова почна да зеза и со успивањето и сега минимум по 40мин се успиваме и се молиме по милион пати да легне. А сама си заспиваше во рок од 10мин;(.

Последна измена: 29 октомври 2025
    На Noemi му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.913
    Допаѓања:
    2.902
    Од понеделник почнувам со работа. Цица 4 пати, сабајле, меѓу доручек и ручек, меѓу ручек и вечера и навечер пред заспивање. Не сака ништо млечно како јогурт, грчки, павлака и затоа си останавме со цицањево. Сега што да и давам за замена, АД или да пробувам со млечно нешто пак? И дадов и кравјо млеко да проба дека за брзо и градинка ќе почне. И ако пие АД, по колку мл е доволно за 10, 11 месеци?

13. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.331
    Допаѓања:
    2.278
    Ми го правеше и во 6ти скок, ама кратко траеше... Сега еве веќе повеќе од 2 недели. А едното запче еве сега гледам сум пишала на 11 пукнало, ни пола не е излезено, другото на 26, само се познава, а почна тогаш...
    Не ми прави проблем за на цице, ама дали дека мм ја успива така, дали стварно така и е убаво, сака врз мене да лежи. И најчесто успевам за брзо да ја преместам, ама јас веќе сум се расонила и вознемирила зошто ептен плаче. Некогаш и дрхти, на пример синоќа едно 15 мин пред да заплаче и мрмкаше во сон, се жалеше и после кога викна, ја земав, некоја мин и требаше да се смири ама долго време дрхтеше. Да не па сонува нешто?

Значи и ние таман се оправиме, пак се вративме на самозаспивање со мене до неа, за 20 мин заспива, и тоа се уште трае, ама лошо спие ноќта, а кога ја вратив на самозаспивање пред забите убаво си нанкаше...

Офф нема спас за нас ...

Како сте вие, што се дешава?

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.559
    Допаѓања:
    5.410
    210 мл со 7 дозерки млеко се аптамиливе, незнам за хип и др. Тоа е макс е сега ќе вифиш колку ќе ти испие еднаш два пати и ќе знаеш колку да правиш.

15. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.913
    Допаѓања:
    2.902
    Добри сме, одиме на подобро со спиењето. Дефинитивно кај нас причината за будење беше навика за доење навечер, се надевам дека не е и кај вас тоа

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  16. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.331
    Допаѓања:
    2.278
    Ти викам не ја дојам веќе навечер, и презаспива со лежење врз мене, така да ваљда не е дека е гладна. Секоја вечер се туфкам да не ја изгладнувам, ама па убаво јаде и цица преку ден...

Ќе видиме кога ќе излезат забиве поаслано што ќе биде пресудата :D

17. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.913
    Допаѓања:
    2.902
    Ама и јас не ја доев навечер, ја презаспивав на друг начин ама тоа и беше останато како навика и најверојатно се будеше зашто очекуваше дека ќе добие. И мене не ми беше јасен моментот зашто станува а јас не ја давам да цица. Дали и мирисав, не знам. 7 ноќи не спиев со неа и престана да се буди..

На MariaBouli и Ladyme им се допаѓа ова.
  18. Kitanova77

Kitanova77 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2020
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    116
    Девојки од кога почнавте да им ги кратите ноќните подои? Кај мене е уште мал, 4 месеци е и станува по 2-3 пати ноќе и јас секогаш го презаспивам со цице.

19. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.331
    Допаѓања:
    2.278
    Значи мм ќе нишка ако не престане кога ќе излезат забите, и така он ја научи врз него да спие :D

Сега си спие со тебе веќе, се врати ти во спална? :rofl:

20. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.331
    Допаѓања:
    2.278
    Кратев на 1 подој после 5ти скок, а тој еден после 6ти се трудам еве да го скратам :D

На Kitanova77 му/ѝ се допаѓа ова.