Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Колку оброци имате на 8 месеци? Сеуште сме на доење

2. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Ние веќе 3 имавме на 8 месеци, тогаш и воведов и вечера :)

Lady Maria likes this.
  3. JasBee11

JasBee11 Истакнат член

2 до 3, зависи од денот :)

Lady Maria and the12345 like this.
  4. Mimka123

Mimka123 Активен член

3

Lady Maria likes this.
  5. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Да, нема гајле хаха

MariaBouli likes this.
  6. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Јас на 10 месеци скратив

Kitanova77 likes this.
  7. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

По 180 мл пиеше тие месеци, а и сега исто. Ретко ретко, да сака уште. Ептен ако не јадела вечера како што треба, тогаш и 210 пие/ла.
    Ќе пробаш и ќе видиш колку ќе и биде доволно.

Dodo1 likes this.
  8. Laura7

Laura7 Истакнат член

Јас и заменив со оброк, така ми беше полесно зошто знам ќе си го изеде, а шише и ад нема видено па дур се навикне. Гледам ако наутро има нешто млечно, да речеме грчки јогурт, урда после меѓу оброците јаде овошје со бисквити. Ако наутро на пример јаде нешто со овошје, тогаш меѓу оброците и додавам грчки јогурт со нешто овошје. Тебе бидејќи не ти сака јогурт, давај оброк како гриз и мешај го со ад. Инаку сега пробувам да ја одвикнам и од цицање, само навечер цица пред заспивање и во рек на ноќ. И дадов ад козјо на холе не сака да го види и само и го мешам сега со гриз тоа. Пак си цица и ме буди. Читам подолу имаш пишано си ја оставила без тебе за спие, и си ги скратила ноќните подои, совет како ти успеа, зошто мојава ако не добие цицка вришти навечер и јас не можам да ја слушам и одма бутам цицка. Не знам како да ја одбијам со лесно да биде.

Last edited: Oct 30, 2025
    PoisonIvyFatale and Dodo1 like this.
  9. Laura7

Laura7 Истакнат член

Многу ти е мало за кратење само на ноќните подои. Ќе почнеш прво со кратењето на дневните, но тоа од кога ќе воведеш дохрана после 6 месеци. Ако ти за утеха еве ние сме 13 месеци, укинати дневни подои, но ноќе сѐ уште се буди по неколку пати и цица само пред спиење.

Kitanova77 likes this.
  10. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Не мора да почне со дневните, зборуваме за ноќните низ ноќта, тие можат да се кратат после 6ти месец доколку бебе доволно се најадува денски, а најчесто сите бебиња стануваат низ ноќта од навика, а не од глад :) Еве јас почнав ноќните да и ги кратам а немав скратено денски затоа што допрва само пробуваше храна, немаше оброк :)

Си пишала во претходната објава дека кога с е буди ноќе одма и даваш цице, така да 99% ти станува од навика :)

Kitanova77 and Laura7 like this.
  11. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Ние излеговме од 4ти скок, за 10тина дена прави 5месеци. Ноќеска ме шина на саат саат ипол стануваше … преку ден цица ептен убаво имам доста млеко слушам голта ептен ама ноќе се буди и ако не индадам цице се расонува цела |( пробав да ја нишкам … не брате она од раце ќе ми стане мислам. Ептен ми е напорна навечер иако веќе се навикнав … и капак на тоа и рано станува во 6 освестена цела свежа спремна насмеана 8) изглеа ќе се тешам додека не воведам оброци дека вака ќе праи па псоле ќе се оправиме :whew: да си мислам нешто позитивно не дека така ќе биде :rofl:

Kitanova77 and MariaBouli like this.
  12. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Спиеше 4 ноќи со маж ми, 3 ноќи со мајка ми. Јас спиев во дневна и ни еднаш не влегов во спална кога ја презаспиваше маж ми. Ама не плачеше, релативно лесно поминавме. Значи јас си ја доев пред спиење и си ја успивав и после ако стануваше влагаа маж ми или мајка ми, и после си легнуваа со неа.

Laura7 and MariaBouli like this.
  13. dummy

dummy Истакнат член

А ја доеше за заспивање или пред тоа?

14. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Да не те разочарам, ама мислам дека нема да смени ради оброците. Се додека не останете некоја ноќ будни ама без да дадеш цице, она ќе станува за цице :D Тешко е да се издржи, ама вреди. Е сега за жал не секое дете е исто, ама генерално успева. Ако ништо друго барем сигурна сум дека нема до толку често да ти станува :)

Baby warrior likes this.
  15. Laura7

Laura7 Истакнат член

А
    Знам дека станува од навика, но како да се скратат ноќните? Нели ти плаче кога ќе стане? Мојава не фаќа цуцла ни шише, нема како да презаспие и се смири кога ќе се разбуди.

16. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Мојата фаќа цуцла, можеби тоа ме спасува. Плачеше неколку вечери по ред, дремевме будни, ама секогаш во тишина и темница за да не мисли дека е време за станување, ама се заинаетив и ми успеа, со тоа што мојата беше 6 месеци кога го правев тоа, твојата веќе многу разбира. И кратев 1 по 1 подој, ме сите наеднаш .

Можеш да пробаш како Додо, некој друг да биде со неа навечер кога ќе станува :)

17. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Пред. Никогаш не заспиваше со цицање

dummy likes this.
  18. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Дај боже да ти смени, ама кај мене ништо не влијаеше.. слушај паталец хахаха. Јас се надевав вечера кога ќе воведам дека ќе смени ама џабе, и адаптирано дадов џабе.. кога ќе има 3 оброци, советувај се со педијатар. Ако ти дозволи, одма крати ноќни подои. Мене ми е криво што порано не скратив барем ќе се наспиев малце.. Ќе се буни две три ноќи ама ќе сфати дека нема цице и ќе заспие на друг начин

Baby warrior and MariaBouli like this.
  19. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Да додадам, јас пробав јас да бидам таа што ќе биде со неа и да не и давам, ама не успеваше. Ме мирисаше најверојатно. Значи и јас пробував не и давав пример 2 3 ноќи да цица ама џабе, не ја смени навиката се додека не се тргнав од спална

MariaBouli likes this.
  20. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Ноќеска пробував и со нишкање :D од раце ќе ми станеше мислам, мрда цела се лути се додека не и дадам цице :(
    А штом се расони после еден саат нема спиење па одново треба да почнам со успивање шшкање итн па налет си викам извади цицето подобро :wasntme: