Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    1.676
    После 5ти скок ќе пробуваш здравје, тогаш полесно може да прифати :D

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.294
    Допаѓања:
    4.504
    И кажувам на мајка ми, она шокови ја маваат, зошто сум го малтретирала детето, мала била премногу, нормално дека треба да станувам цела ноќ :) викам добро аајде и така се навикнав веќе … никогаш во живот подочњаци не сум имала сега пред некој ден мислев од римелот ми останало нешто неизвадено па се слило под очи одам во вц со мицерална да доизвадам и сфаќам дека не е римел, подочњаци се ]:) welcome to motherhood level 2 после новороденче, сега после 4ти скок, ова ми е како втор степен 8)

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  3. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    674
    Допаѓања:
    972
    Еве и јас сум во истота ситуација а за некој ден 7 месеци ќе прави. Мојава станува 3-4 пати и тоа првиот сон и е подолг а после на саат ипол 2 така да се уште ми е издржливо и колку толку сум наспана. Буквално урла ако не и дадам цице ноќе, скроз си е така навикната. Од неодамна се префрливме да ја дојам директ во креветчето нејзино, залепено ни е до кревет од моја страна па се кичмам малце и ја презаспивам така бар да си спие таму и да не ја мислам дека ќе падне од спална. Дали и кога ќе соберам сили да кратам ноќни подои не знам, ама секако ќе мора мм да ја презаспива нема шанси јас.

На Baby warrior и MariaBouli им се допаѓа ова.
  4. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    674
    Допаѓања:
    972
    Тоа ми е и маката, сите што ги одвикнале од ноќно доење не ги заспиваат со цице ама па прелесно ми заспива вака нема да издржам плачки пред заспивање ;( Од старт не ти заспиваше со цице или одпосле ја одвикна и на тоа?

5. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.311
    Допаѓања:
    13.678
    Девојки нека помине 5ти скок и пробајте. Значи после 6 месеци немаат потреба од млеко навечер, навика им е само. До 6 месеци ќе им давате, после пробувајте се. Јас од 6 месеци скратив ноќе, кај мене успеа цуцлата, ама не може од еден ден, значи неколку дена се во прашање дур створи навика.
    @Laura7 не смееш да влагуваш во соба додека плаче, маж ти ќе мора да најде начин да ја успие. Знам дека ќе ти е жал, ама ако сакаш да спиеш и ти и она, ќе мора да издржиш. Навика и е градата, не и е потреба.

На Ladyme, Baby warrior, Laura7 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    2.740
    Многу мал период заспиваше на цицка, само на почеток кога користев силиконски брадавици. Кога ги тргнав заборави да заспива на цицка :D

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.893
    Допаѓања:
    1.363
    Знам дека е така, многу ми е стресно искрено. Не знам колку е нормално да ја оставам да плаче и колку време? Се плашам да не и направам некоја траума или да и се појави не дај боже килата пак. Не можам никако да се сетам со големово дете како направив, голема разлика ми се. Знам само дека кога преќина да цица фати да си го цица палецот до некои три години. Па после ајде и од тоа одвикнување |( Затоа сега толку се замарам за да не направам пак иста грешка и најбезболно да ја одбијам .

Последна измена: 30 октомври 2025
  8. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.893
    Допаѓања:
    1.363
    Чисто да знаеш до кај ми иде умов :D Денес и ставив жешко мевце во нутри булетот, немав време да чекам да се подолади и тој дека пластика, викам леле топло во пластика не се става, кој знае сега колку микропластика или којазнае уште што може да прими јадењето :D

На BellaBibi му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.311
    Допаѓања:
    13.678
    Ама нема да ја оставиш да плаче, маж ти ќе ја смири, не е исто. Не ги споредувај децата, не значи дека и сега ќе е така.

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.016
    Допаѓања:
    25.007
    Хахахах
    А чекај надвор кога ќе почне се и сешто да пика во уста.
    Ако ти набројам што се сум вадела од уста на мојава, шлог ќе те удри хахахха

11. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.407
    Допаѓања:
    4.987
    Мене ќе ме удри шлог... па оној матичнион кога ја однесов мислам зборовите во уши ми ѕвонат. Не знаеш колку имам уплав да настине. Ал ќе се опуштам викам. Викам да била нормално све родена може немаше вака да ми биде.

12. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.565
    Допаѓања:
    6.400
    Пробај намачкај и бе мајка нешто, само да се одбие, другарка со сенф ја одби пред годинка.
    Јас ради оваа причина чекав да наполни 2 години и со муабет да се разбереме, немав срце да го оставам да плаче и да не му дадам.

13. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.016
    Допаѓања:
    25.007
    Пу пу, 14 месеци е скоро, два пати до сега температура имала само и тоа за 24 ч завршило се.

Баш вчера ми искочи едно видео, зошто порано децата биле као поздрави. Од причина што играле со се и фаќале се. Од кал, камења, вода, итн.
    А сега претежно се чуваат во ,,стаклени ѕвона” и имунолошкиот систем им е ,,климав”.
    Е сега твоето е прематурче и јас би водела повеќе грижа, додека е помало.

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.311
    Допаѓања:
    13.678
    Ќе ти беше исто и да не се породеше пред време. Мајка е тоа, паники и страв секогаш ќе има.

На Laura7, naturally и Ladyme им се допаѓа ова.
  15. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    674
    Допаѓања:
    972
    Бебка деновиве е стварно злато, превесела, сама си се занимава, почна поубави дремки да има (баш да соберам сили за да го издржам 7ми скок) ама почна да мрда со главата лево десно онака како игриво дур си лежи. Читам по нет дека е нормална фаза ама сепак сакав да прашам дали и вашите бебиња го правеле/прават ова? Скоро 7 месеци е

16. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.407
    Допаѓања:
    4.987
    Така е Феникс, грижа за цел живот.

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.791
    Допаѓања:
    6.196
    Скоро сите бебиња го прават. Моите така се успиваа со месеци а и преку ден често правеле

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    2.740
    Што фаза е ова кај што ги јаде сите трошки, цело ѓубре што ќе го најде на земја? Луѓе од тепихот си вади такви мали ситни и ги јаде значи одма во уста ги става. Од чорапи што ги носиме па ќе падне точка некоја не знам ни како ја здогледува и одма во уста. Што се не изеде денес, не можам да ја допазам. Нонстоп чистиме ама тепихот е таков сам се митари :rofl: Кога им проаѓа ова лудилово? Ја карам и се смее

На PoisonIvyFatale, Baby warrior, MyMala и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Elly989

Elly989 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    425
    Мојава е 13 + и уште е во фазата. Ќе усисам, џогирам и како инспекторка по мене оди бара ронки да јаде и ако успее да најде горделиво ми ја покажува и пика во уста :^)

На gwenst и Dodo1 им се допаѓа ова.
  20. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    1.150
    Допаѓања:
    1.566
    Мојов 15м исто све што ќе најде става во уста..роботот 2 пати на ден поминува и џабе пак ќе најде нешто (facepalm)