1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    952
    Допаѓања:
    887
    Палетата со што ја правиш?

2. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.995
    Допаѓања:
    2.802
    Незнам како екај тебе,моиве несе трпат.Ќе станат сабајле некогаш 6 и 30,6 и 50,7 и 30 зависно у глобала тоа време.Навечер се будат еднаш до двапати за млеко.Пробував неколку пати да им дадам доручек пред да ги легнам 1 дремка,обично макс издржуваат 2 саати,нема шанси да јадат.Ги легнувам им давам 60 мл млеко зашто нема шанси да заспијат без млеко.Ке станат чекам малце да огладнат,ма јок ќе ги седнам на столче да јадат 2 саати се молиме Лом невиден прават,не корка леб,не бисквита ќе џвакаат измеѓу да им бутнам храна.Секое јадење после тоа е туширање,се мачкаат по главa,ачишта столчиња све е лом.Ги тиширам па чистам ломот сто направиле.Исто и за ручек е молење и вечера.Незнаат ко деца да седат и да ги нараниш,вадат подлоги од столчињата,па се вртар назад,па ке легнат па све што има ќе изнафрлаат.Врискаат цело време ништо не им е по таман

3. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2023
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    408
    Малата има 6 месеци, 3 дена има запек, какат тврдо плаче многу, и дадов слива со овесни снегулки, круша и пак си е исто,дали можеби згрешив со тиквата што и давав два дена по ред мислејќи ќе ја омекнет столицата или е од млекото што преминавме од холе 1 на холе 2, ве молам за мислење што да дадам друго?

4. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.605
    Допаѓања:
    14.342
    Мора да им ја смениш навиката со млеко што заспиваат, проблем голем е тоа. Иначе јаде мојава, ама ко лудача се понаша, што понекогаш ме загрижува. Се треска од земја, се дере, почнува хистерично да плаче без причина, и ред други работи…

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.605
    Допаѓања:
    14.342
    На Jordan од дм ја земав.

Прикачени фајлови:

• IMG_9130.jpeg
      IMG_9130.jpeg
      Големина на фајлот:
      681,7 KB
      Прегледи:
      21
    На Lady Maria му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Milica TR

Milica TR Активен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2025
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    187
    Мајки сакам да прашам дали 10 месеци е рано да почнам да му го одлепуваам пачето кога ко бањам? Бидејќи пробав неколку пати многу плаче а маж ми ме убедува дека е многу рано

7. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.605
    Допаѓања:
    14.342
    Што да одлепиш?

На Ladyme и naturally им се допаѓа ова.
  8. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.026
    Допаѓања:
    8.015
    Курето :wasntme:
    Ако се отвара малце јас би почнала, со првото му беше скроз залепено и на 2 ипол години со сила му го отворија, трауми за него и нас. На бебево не му е залепено скроз малку се отвара, педијатар ни рече од почеток да отвараме после бањање. Од помали е подобро некои работи да ги прифатат зошто големиов не даваше да му го пипнеме курето, нос не можеше асално да му се исчисти, не соработуваше за ништо.

На Lady Maria и Milica TR им се допаѓа ова.
  9. Milica TR

Milica TR Активен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2025
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    187
    Вајда паче знаеш што е или куре да бидам директна:$

10. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.605
    Допаѓања:
    14.342
    Прв пат слушам за паче.:lol:

На Elly989, LadyR, Kjara2025 и 7 други им се допаѓа ова.
  11. jungle

jungle Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2012
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    534
    Само кај нас кутрите уште постојат вакви практики. Тргање, отварање, одлепување може слободно во сексуално злоставување да се вбројат.
    Никаде надвор од границите на закоравениов ни балкан не постои отварање на полов орган кај бебе кое притоа плаче и нормално го боли, барем не од аспект на медицинска потреба.
    Има доволно време кога ќе наголемат и ќе станат самосвесни па ако има некаква потреба сами да си го "отвараат".

На Angie1432, JasBee11 и Snegulka099 им се допаѓа ова.
  12. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.026
    Допаѓања:
    8.015
    Да, може е застарена пракса да се отвара од родителите, ама што доживеав со син ми во Систина кај Симеонов не можам да заборавам, да го држат тројца за раце и нозе а тој да му го отвори одеднаш. Подобро дома по малце ќе му го отварам ако оди, зошто за претходното дете ми беше советувано да не чепкам и не чепкав, па драма беше после. Инаку кај добар дел од децата може и се регулира тоа природно, само си го отвара детето како расте, ама може да се инфицира и пак на крај хируршки да се заврши, а и тоа не е пријатно па некогаш родители и деца поминуваат низ такви маки. Затоа постепено ако се отвара од мало, сметам дека е најдобро, ќе пробам сега со ова дете така не знам што ќе излезе на крај.

На Milica TR му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Milica TR

Milica TR Активен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2025
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    187
    И само кај нас кутрите оние што ќе излезат еднаш од границите и мислат дека цел свет го прошетале и се знаат даваат вакви бесмислени мислења и плукаат се што е наше и балканско
    Можеби сум старомодна ама од практични причини за дете кога се работи се ќе направам

А ти сигурно таму надвор од балканот гледаше дали ги одлепуваат или ги лепат

На emche05 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    5.100
    А кој ве советува да отворате? Освен мајки, свекрви, комшики?
    Озбилно прашувам.
    Сите доктори што ги прашав се со одлучно НЕ за отварање.

На JasBee11 и Snegulka099 им се допаѓа ова.
  15. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.026
    Допаѓања:
    8.015
    Мене педијатарот за ова бебе ме советуваше да отварам од старт. А не знам како педијатриве викаат не, а на детски хирург што му е специјалност тоа да земе и да му го повлече со сила не му е проблем. И докториве се малце неуштимани. Па јас дома нема таква траума да му направам на детето сигурно. Јас лично не слушам баби од околу и мислам дека денес не сме толку заостанати. Еве ова бебе му се отвара малце, на претходното скроз му беше залепено и мислам во секој случај ќе завршевме на хирург, само прашање беше кога. Ако сега можам да го избегнам тоа, со две раце потпишувам.

На Milica TR му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Milica TR

Milica TR Активен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2025
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    187
    Баш н
    Баш напротив докторите советуваат да се отвара бидејќи ако не се отвори до 13 години може да дојде до мал хирушки зафат да треба да се сецне
    Само несум сигурна дали треба од толку мало 10 месеци да се почне

17. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.015
    Допаѓања:
    25.937
    На темава за отворање на курето стварно не знам што да кажам. Синко кога беше бебе, матичната не убедуваше со мм да му го отвори таа, ние не дозволивме. Тогаш читав секакви истражувања, од секаде во светот и испадна само кај нас на Балканот уште се отвара курето насилно кај бебињата. На секое капење пробував да му го отворам со вежби, ама џабе, изгледа не напнував силно, ми беше страв да не го повредам. Синко е сега 7год скоро, курето уште не му е отворено. Иако кога се бања, сам пробува да прави вежби, сепак го боли и не оди до крај.
    Еден уролог ни рече до 10год ако не си го отвори сам, тогаш да го носиме на хирург да му го отворат. Тоа значи со анестезија, целосна веројатно.

На Snegulka099 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. jungle

jungle Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2012
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    534
    Види, може да го свртиш цел свет и сеуште да си заостанат, но и обратно

Единствено нешто кое е бесмислено во примеров е насилно отварање на нешто кое не би требало да ни дојде на памет да се допре.
    Имам син, никогаш не ми текнало да правам експериментални вежби врз него макар и сите околу мене да молкнат деца за полов орган само затоа што од на бабата тетка е така правела.

На naturally му/ѝ се допаѓа ова.
  19. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    5.100
    И на моето малку му се отвара, јас добив совет колку што се отвара - толку од време на време за да се измие. На сила отварање никако.

@Milica TR Еве ти кажувам дека не налетав на таков доктор, тука спаѓа и врвен уролог.

20. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    5.100
    Не е целосна анестезија, локална е и трае кратко зафатот.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.