1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Beksss12

Beksss12 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2019
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    18

Колку месеци е твоето?
    Мојата почна од 3 месеци некаде да го прави тоа и сеуште го прави на 5ипол, исто така кога лежи само го прави, мене страшно ми изгледа и многу се нервирам

2. Barbara_barbs

Barbara_barbs Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2023
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    1.345
    Предложете крема за суви обравчиња, дури лишаи се прават. Исто и околу носето и устата брумчиња како ранички..Педијатарот ми даде оилан на логона, но воопшто не помага.

3. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.575
    Допаѓања:
    5.095
    Сега последниве 2-3 недели ја приметувам, за 10дена правиме пола годинка

4. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    883
    Допаѓања:
    1.288
    Биодерма атодерм

На WonkaMonkaa му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.902
    Допаѓања:
    2.849
    Зашто бебево ми стана наеднаш лепенка до мене? Не можам нигде да мрднам бре жени, само во раце сака и мамамамамамама а до неа сум цело време. Едвај јадење и правам ме тегне за ногавици вчера пижамите долни ми ги соблече (facepalm):rofl: Со татко и и со баба и е супер, си се заигрува со играчки не ги ферма, ама кога е со мене ауу ни играчка ни ништоо. Вчера демек од дома работев, ништо не сработев поарно на работа да одев сега ме чека работа од два дена. Полудевввв

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.542
    Допаѓања:
    5.332
    Јас сега седам и замина мм на раб и си викам ал ќе дојде ден да излезам и јас на работа мозокот да ми одмори. Изгорев во секоја смисла. Би ја оставила утре во градинка. Незнам дал е 5ти или 6ти скок, по корегирана ама не е поднослива, цел ден да писка, да кенка. Навечер плука цуцла бара цуцла неможе да најде и со затворени очи кенка ова од германија кога бевме навака. Баш сме даун со мм он уморен јас уморна не збориме мн, а зима иде мал денот. :o: чекам пролет.(wtf)

На Baby warrior и Dodo1 им се допаѓа ова.
  7. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    540
    Леле полудуваме последниве 3 дена. Бебево ми е солиден спијач навечер и скоро секогаш сме одморени ама последниве денови се буди на саат, саат ипол, кенка, плука цуцла, бара цуцла (исто како погоре случајот), се превртува на стомак, па пика глава во ќебе му се спие, му се плаче, и да го земам во раце да го презаспијам пак се буди за 40 минути и сега по најново накај 4 сабајле скроз се буди спремен за игра. Ама кога ќе го земам во раце да го презаспивам пак затвара очи комиран. Значи за некој што се будел еднаш-два пати максимум навечер и презаспивал со малку млеко, ова е ужас. Се навикнавме на луксуз, сега тешко ни е:yawn:
    За некој ден прави 9 месеци. Дали е ова скок?

8. Human8o

Human8o Нов член

Се зачлени на:
    Среда
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    7
    Здраво мајки, сакам да ве прашам од кога почнавте да го седнувате вашето бебе. Јас моето досега онака само на мене потпрено седеше ама почна цело време нанапред да се турка не сака да биде на мене потпрено веќе и се нервира кога го спуштам наназад. Му купивме помагало за седење наместо да го заградуваме со перници ама страв ми е пошто велат дека не се седнува бебето до 6 месеци... Инаку сме 4 месеци

9. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.631
    Допаѓања:
    6.544
    Не се препорачува да се стави самото да седи, посебно не со помагала, туку доле на под и да вежба да седне.
    Во седечка положба само во скут, количка и хранилка, за почеток на 45 степени. Ама најдобро би било прво консултација со ортопед за зелено светло.

На pamelche, Human8o, Noemi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.304
    Допаѓања:
    2.236
    Кога правите крвна слика за бебињата, проверувате баш серумско железо, или преку хемоглобинот и хематокритот се гледа тоа?

11. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    883
    Допаѓања:
    1.288
    Хемоглобин само и хематокрит. За серумско треба од вена да боцнат

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  12. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.004
    Допаѓања:
    25.881
    Не, овде во Рамус проверуваат железо и од прст.

Инаку еве скоро и проверив се комплет на бебка, хемоглобин и хематокрит супер беа, а железото сепак ниско. Така да ако може,најдобро е и серумското да се провери,особено после 6 месеци кога нагло им паѓаат резервите на железо на бебињата.

На BellaBibi му/ѝ се допаѓа ова.
  13. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    883
    Допаѓања:
    1.288
    Во Авицена ми рекоа морало од вена за серумското :?: кај е тоа Рамус? И како успеваат доволно да извадат, од неколку прсти боцкаат?

14. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.004
    Допаѓања:
    25.881
    Ја има Рамус и во Ск, само не знам каде. Овде во Кавадарци е инаку подружница. Вадат од едно прсте, во две мали епрувети.

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  15. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.304
    Допаѓања:
    2.236
    Јас бев во Авицена, оваа нашата dummy. исто ми рекоа дека железо е од вена, ако сакам од прст треба да потпишам. Во упатот не ми стоеше, доплатив на приватно. Потпишав, исто како кај хепи, хемоглобинот и хематокритот супер, железото над граница. Се јавив кај матичната ме искара зошто сум го правела, едно не било веродостојно од прст, плус серумското железо било варијабилно. Се гледале само хемоглобинот и хематокритот за индикации :)

Затоа и прашав искуство, баш ме интересираше.

Инаку од еден прст dummy полнат две епрувети по малку.

Инаку да ви кажам само дека мојава госпоѓа ЗБОР не кажа кога и зимаа крв. Толку радознало си гледаше, испитуваше, ништо. Ама битно ми заплака кога сакав во количка да ја ставам за да си одиме (facepalm)

На Noemi, Ladyme, Baby warrior и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Kejt362

Kejt362 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2021
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    651
    5 тог многу топло држи. Јас само обложени пантолончиња/хеланчиња облекувам и чорапи. Ноџињата напати и потни и биле.
    И на грбче се поти од што држи топло.
    (Cybex имаме ние)

На Noemi му/ѝ се допаѓа ова.
  17. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    8.311
    Леле исто. Само што кај нас е и плачење на секој саат. И тоа колку што ја држи глас. Порано ќе се разбудеше и ако не и дадев одма млеко ќе плачеше, ама ќе го испиеше и заспиваше. Овие неколку дена леле плаче колку што ја држи глас, не сака млеко, и баш на секој саат станува со плачење и и треба сигурно некој си 15мин да се смири, што мене ми се гледаат вечност. Денските дремки - што беше тоа ;(;(
    Од бебе што спиеше 2 до 3 пари по саат време - два сега и се по 5мин. Баш преги последната и ја мерев, 3мин луѓе ми се плачеше.
    По цел ден квиче, плаче. Ни на земја, ни во раце. Сака да оди, ама не во дибак туку да ја патка, по кревет, маса да е исправена да се движи, а сама неможе не е стабилна.
    Се тешам дека е скок и дека овие денови е пикот и ќе излегува полека бидејќи не се издржува ова :D:D

На xxx-ba и Ladyme им се допаѓа ова.
  18. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    540
    Претпоставувам дека е скок, ете и ние сме во фаза одење по кревет и маса, качување на табуретки, комоди, па дури и канта за ѓубре. Само нека помине побрзо, ме искина главата од ненаспаност:(

19. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.253
    Допаѓања:
    25.611
    Другарка имам, на клиничка биохемија работи. Баш лани овој период негде, ме предупреди и посоветува, дека после 6 ти месец, на бебињата природно им се регенерира крвта и е нормален пад на железото. Да не паничиш ми вика и да не се залетуваш по суплименти за железо. Доволно ти е преку храна , богата со железо, да му ,,помогнеш” на организмот за железото.
    Е сега има Х случаеви, каде е неопходно плус суплимент, ама во глобала е се тоа нормален и природен процес.

Ти се надоврзав на постот извини.

На Noemi, happygirl и MariaBouli им се допаѓа ова.
  20. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.304
    Допаѓања:
    2.236
    Ај јас пак со прашање :D

Кога ви ваделе горни заби, си ги крцкале ли со долните? Значи само едното и е пукнато и малку излезено, се уби од крцкање ме полудува. (facepalm)

На BellaBibi му/ѝ се допаѓа ова.