Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.757
    Допаѓања:
    35.731
    Мајки што може да значи краткотрајна температура до 38, без никакви други симптоми?
    Вчера ми качи еднаш денски, еднаш во 4 сабајле. Еве од тогаш нема качено, ептен е расположен денеска и си ручка најнормално.
    Некое вирувче или па можно е забчиња? Горните кецови треба да ни испаднат кај и да е.

2. ev08

ev08 Активен член

Се зачлени на:
    12 август 2025
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    14
    Здраво. Моето бебе има 8 месеци, на 6 месеци ги извади првите две запчиња доле кецовите, сега пред некој ден ги извади горе двојките а кецовите суште не. Дали некоја од вас има вакво искуство со своето бебе дали кецовите пораснале за брзо?

3. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    8.311
    Можно да е од заби, може и вирус. Прати како ќе биде. Ако треба и парацетамол дади. Пред еден месец прво бебе го фати еден ден тт и тоа повеќе од 37.5 не качуваше прво мислев заби дека се. Ама после тоа сите дома се испоредивме со тт. И испадна вирус дека е. Среќа по 1 ден само не држеше и бебе помина лесно.

На QweenSM му/ѝ се допаѓа ова.
  4. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.757
    Допаѓања:
    35.731
    Ќе го пратам и утре секако, фала ти. :f:
    Ме радува фактот дека денеска е супер расположен и не дава знаци дека нешто го мачи. Мислев крвна слика да му правеме, ама се консултирав со матичната негова и рече штом му паднала и веќе доста време нема качено, нема потреба.

5. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    1.045
    Моето бебе обожава да спие на стомак. Скоро 7 месеци е и само така сврзува по неколку саати сон, на страна и на грб многу мрда и се буди често. Главчето и вратчето уште од раѓање знае да си ги контролира и високо ги крева. Ама мене сепак ми е страв. Прочитав дека ако само си се сврти на стомак дека смеам така да ја оставам. Ама она знае само на стомак да се сврти а назад на грб уште не знае. Гледам дека и е убаво вака и си го врти главчето повремено лево десно. Дали да ја оставам така или да ја ставам на страна?

6. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    883
    Допаѓања:
    1.288
    Чим има контрола на главче немаш простор за грижа, така ми кажа и педијатар. Мојава пример до кај 5-6 месеци не сакаше ич на стомак а сега па така презаспива, си се врти на стомак и нурка со главата надоле (facepalm)Прво ме фаќаше страв дека не ја ни врти на страна некогаш туку баш надоле, па по некое време одкога ќе влезе во длабок сон ќе си се сврти. Јас одев до неа блиску ѕиркав да видам дали има простор за да диши хах…

На Baby warrior и arwen93 им се допаѓа ова.
  7. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    3.010
    Допаѓања:
    11.315
    Истото ни се случи на два пати, само пониска до 37.6 идеше, попладнето качи ноќеска накај 3-4 ја симна и толку. Не дадов ништо, истуширав и ја следев. Ни носе ни грло ништо. Дури после недела од температурата извади забче па не знам дали беше од тоа. И крвна слика правевме заради систематски меѓувремено ништо не покажа.

На QweenSM му/ѝ се допаѓа ова.
  8. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.757
    Допаѓања:
    35.731
    Ајде можеби се и кај нас забчиња мила. Дека ептен го мачат горните кецови.
    Најмногу до 38.1 измерив. Не дадов ништо чекав. После сама спушти на 37.6 па 37.7 и така цел ден. Туширав, го расоблекував.
    На крај падна скроз сама од себе, се испоти и толку. Еве нема кренато повеќе од 24ч.

На Noemi му/ѝ се допаѓа ова.
  9. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.004
    Допаѓања:
    25.881
    Бебка падна од спалната сабајле. Очекував откако почна да се врти на сите страни, и не се потресов многу некако. Сите мора да паднат колку и да ги пазиме. А до неа бев, ама секунда беше.
    Батко и кога прв пат падна на 10м цел ден плачев мислам, иако ништо не му беше. Тоа е разликата меѓу прво и второ дете :)

На Baby warrior, An43, Noemi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.771
    Допаѓања:
    1.715
    Мојот е 15 месеци, уште знае така да си прави:?:

11. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.004
    Допаѓања:
    25.881
    Втората дремка на бебка обично е од 12-14:30/15ч. После тоа и давам ручек и си игра. Околу 17/17:30ч ја фаќа криза, ама никако не се предава да заспие за да дремне, еве веќе цела недела никако не можам да ја заспијам тоа време. И после од 18-19/19:30ч е неподнослива оти е преморена и и се спие.
    7м е инаку, нели е мала за 2 дремки само?
    Како правите вие со бебињата на оваа возраст?

12. An43

An43 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    213
    Истото и мојата го прави, баш е 7 месеци и ја легнувам кон 18:30, 18;45 и спие до кај 5,6 сабајле со станување за млеко. Некогаш 2 дремки, некогаш успева едвај да заспие кон 17ч

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    883
    Допаѓања:
    1.288
    Баш тој период преминавме на 2 дремки ние

14. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.757
    Допаѓања:
    35.731
    Само што наполнивме 7 месеци преминавме од 3 на 2 дремки. И тоа кај нас немаше шарање еднаш 3, еднаш 2. Наеднаш пресечи на 2 и толку.

15. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    883
    Допаѓања:
    1.288
    Вака и кај нас одеднаш, еден ден или два ми ја одби последната и одтогаш со 2 теравме. Е за од 4 на 3 беше по хаотично некој период па поучена од тоа одна пресеков за од 3 на 2 хах. Реално многу ми олесна сега со 2, повеќе можам да го испланирам денот има некаква рутина

16. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.757
    Допаѓања:
    35.731
    Баш олеснување е со 2 дефинитивно. Кога имаше 3 дремки додека да тргнеме некаде, веќе требаше да спие. И никако не си.
    Да не зборам па кога имаше 4-5 дремки хаха.

На dummy, naturally и happygirl им се допаѓа ова.
  17. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.004
    Допаѓања:
    25.881
    А кога им е втората дремка, и после колку време заспиваат за ноќен сон со 2 дремки?
    Знам дека е полесно со 2 дремки, ама некако мн време нели е будна така, и се преморува? Фактички од 15-19/19:30ч е будна. Еве и денеска исто, никако не заспа околу 17ч, а плачеше, триеше очи, кенкаше ама не се предаде. И заспа пред 20мин.

18. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    5.068
    @happygirl Мојот цел месец шанташе 2 па 3, едвај премина на 2. Сега прва дремка му е 10:30-11:00 до 12, втората од 15:00 до кај 16:00-16:30 и ноќното во 20.
    Еве денес втората му беше 40 минути и никако не презаспиваше, па вечерва едвај издржа до 19:30 да го искапам и средам за спиење.
    Втората на твојата и е 2 и пол-три часа? Да не е многу, затоа да ти одбива трета:^).

19. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    883
    Допаѓања:
    1.288
    Па тоа време и е втората накај 14 и седи околу 3ипол саати будна после таа. Некогаш знае да е кенкава ако и била пократка втората дремка па знам и порано накај 6ипол да ја бањам и до 7 да е заспана.

20. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    883
    Допаѓања:
    1.288
    Кога имаше 4-5 цел ден само на успивање мислев, хорор. А мојава па многу беше тешка во тие скокови првите со спиењето, дремки по 20 минути (facepalm)