Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. КаринаТ

КаринаТ Истакнат член

Баш влегов во темава за да прочитам за спиењето. Бебето ми е 7 и пол месеци. Сеуште заспива само со нишкање, ако е во креветче се буди на секој саат, ако го земам до мене да спие може малку подолго да сврзе но максимум 3-4 часа. Деновите ни се со три или две дремки но исто и тие се кратки и со презаспивања со нишкање. Дали има некоја мајка што надминала ваков проблем и како? Сте правеле ли тренинг за спиење? Фала однапред за советите, избезумени сме веќе, 7и пол месеци без сон

2. happygirl

happygirl Форумски идол

Првата дремка и е околу 45мин, а втората најчесто 2ч, ретко 2.5ч.
    На пример ако заспие во 12, се буди во 14/14:30. Ако заспие во 12:30, станува во 14:30/15ч.

Еве прееска заспа во 19:20, и стана во 8ипол, како да си дремна, па еве сега па заспива. Не сакаше да презаспие веднаш, а кенкаше. Крајот не можам да и го фатам последнава недела. А убаво си заспиваше во 7ипол, и врзуваше 5-6 часа до првото доење ноќе, ама тоа кога имаше и трета дремка од 20мин макар.

naturally likes this.
  3. Noemi

Noemi Популарен член

Преминот од 3 на 2 и на нас ни беше многу тежок, може 3 недели мењаше ајде 2 дремки неколку дена па пак 3. Инаку околу 7ипол беше кога почна да одбива 3та баш така, и јас мислев дека е прерано ама она сама си покажа. Сега спие прва од 10:30-12, втора од 15-16 и ноќно од 20 најкасно 20:30.

happygirl and naturally like this.
  4. Калатеа

Калатеа Популарен член

Добро кога проаѓа ова со будењево на 10 минути? 10 месеци направи, веќе месец е вака…
    Немам сила веќе, и АД ќе дадам и пак станува, како на тајмер да е.

5. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Претпоставувам 7 ми скок, измешано со заби и некоја вештина.

Калатеа and Bubicaljubica like this.
  6. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Колку најмногу млеко можам да и направам насабајле пред доручек? Деновиве и правам 170мл ги пие ама плаче за уште, и за саат ипол плаче за доручек.. се мислам да и зголемам

7. naturally

naturally Популарен член

Кога почнавте да користите проодувалка? Знам дека е индивидуално, ама како да знам дека е време? Веќе се исправа сам со држење по мебел, скоро 9 месеци е.

8. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Многу троши и гладна е. Зголеми и доза ако мислиш дека ќе ја допие. Направи и 200мл.
    Можеш да почнеш, чим се исправа ваљда ќе сака да ја користи. Мојава досадна и е.:rofl:

naturally likes this.
  9. Bubicaljubica

Bubicaljubica Истакнат член

Eheee jas si vikam sinko ke gi istrugas uste ne izlezeni hahaha. Da mnogu gi krcka celo vreme,duri i so jaziceto gore gi turka,ustata naprcena kako tinejdzerka za na slika.

10. Bubicaljubica

Hahahaa odamna nemam vlezeno na forumov i sega ve citam i znaci sekoe dete e isto. I nie edvaj cekame da gi dofatime tanjircinjata na kuceto. Mani toa kuceto mi e gladno i zedno. Ke mu gi krenam i posle zaboravam da mu gi simnam. Greota.

dummy likes this.
  11. Bubicaljubica

I nie vcera kacivme ama kaj nas otide 38.8. Davav paracetamol na dva pati. I eve nema veke tt skoro 15h. Virus e sigurno,ako e bakterija ne stivnuva. Ili zabi ili virus.

12. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Да тоа ме радува, дека ако е бактерија мислам дека без антибиотик нема да симни температурата. Барем колку што сум информирана јас де.
    Ајде нека поминува само. Не било страшно ни кај вас.

Bubicaljubica likes this.
  13. Bubicaljubica

Da fala mu na gospod,pomina. Ke bidat dobri

14. Ladyme

Ladyme Популарен член

Мене сабајле 210 ми пие со 7 дозерки, после прва дремка доручек, после следна дремка ручек, после млеко трета дремка вечера и пак млеко пред спиење . Значи све на све 3млека давам.

Dodo1 likes this.
  15. Stone

Stone Истакнат член

А како ви е распоредот на спиење станување дремки?Ние почнавме со 2 дремки и ептен ми се измеша кога млеко кога храна.Многу време ми има од едно до друго а вака па повеќе млека ми искачаат.Пиеше 4 млека со 3 дремки (со се ноќе што станува еднаш) сега 5 млека но помала количина.Не знам ни ја што правам више

16. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Кај мене доручек јаде пред спиење, ама ќе пробам со млеково да видам..

17. Ladyme

Ladyme Популарен член

Станува 6 да кажам до кај 8ипол заспива, следна дремка и е 11ипол-12 и последна дремка кај 3ипол и кај 7 ипол - 8 е заспана. Првите две се по 30-45 мин освен ако не ја презаспијам и третата дремка и е сат ипол. Последен период знае да ми стане и 5 ипол и одма се пореметува све и прави 4 дремки. Борба пример 3 дена ќе има 3 дремки после пак 4 ќе врати. Сега јас уште по корегирана возраст ја третирам она како да има 6 месеци . Иначе гледам на 8 месеци кратат по две дремки. Како ќе тераме незнам здравје во скок е, невозна е, приплакува све во уста става се лигави.

Stone likes this.
  18. Ladyme

Ladyme Популарен член

На сестрами така малата ама дека слабо и јадеше, ако и дадеше млеко пример кога ќе стане па после прва дремка доручек, не и отвараше уста ич. Моево јаде каши, млекото го намали ама сега пак некако успева да испие 500мл

19. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Синко ми го одбива млекцето пред дремки. Обично знаеше да си цоцне околу 100мл и да заспие, ама еве една недела не ги сака тие 2. Го сака само тоа пред ноќното спиење и навечер станува 2 пати пие.
    Може ли да не му е потребно веќе дека преку ден си јади за машала.
    10м сме.

20. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

А да пробаш мајка тие навечер да му ги избациш полека полека, да се наспиете :D кај др. Гуднајт што сум читала, се намалува количината секоја вечер по малце се додека не дојдете до ич :)

Ladyme likes this.