Форумџика на годината

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.235
    Допаѓања:
    5.479
    Исто, само ме влечка и кубе за коса од станување.
    Ужас е со спиењето, се буди по сто пати и седи буден. Поточно не седи, туку лази по креветот!
    Не знам што е ова, преуморна сум. Пазам на будни прозори, цел ден е на под лази значи активен е, послабо јаде ама тоа е.
    @Noemi да каже некој ум.

На Калатеа му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    3.153
    Допаѓања:
    11.854
    Што да ти кажам....Имавме добар период речиси недела и синоќа стана во 00ипол до 3 не заспа. Ова ми се нема дешавано никогаш, ни новороденче кога беше, а сега во рок од месец 3 пати. Седиме во темно, не и збориме, она спремна за игра, шета по спалната се качува врз нас.

Сега за дремка 30мин ја презаспивав. Заби извадивме не е тоа, скок веќе не следам зашто она си е од Октомври со некои испади. Освен што почна да стои без подршка па да не се спрема да проодува друго одговор немам. Не да е активна, преморена е.

Очи ме болат не можам леќи да ставам, со маж ми сабајле се гледаме како на битка да сме биле синоќа. А не е раздразлива воопшто преку ден, весела, си игра и сама дури, оди и само бамбори нешто.

На Калатеа и naturally им се допаѓа ова.
  3. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    827
    Допаѓања:
    1.809
    И јас лосос. Во последно време нарачувам од пакет.мк свежо филе од лосос, превкусна е.

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.235
    Допаѓања:
    5.479
    Леле исто :sweat:. Преку ден е ок, не е нервозен освен на моменти што не сака во хранилка/количка да го ставам. Се буди сред ноќ спремен за акција, лази, се качува по нас, си зборува нешто мислиш утро е. Предходно кога и да се разбудел, заспиваше лесно со нишкање или цицање сега скапав нишкање тој ме копа по очи ;(. Планирам за еден месец да пробам да спие со мајка ми неколку дена, таа да го презаспива па ќе видиме.
    Не дека предходно имав квалитетен сон, ама ова е ужасно тешко.

На Noemi му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Elly989

Elly989 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    768
    Допаѓања:
    567
    Смеат конзервирана риба да јадат?

6. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.581
    Допаѓања:
    2.914
    Смеат, само се препорачува без сол. За жал туна не најдов без сол, ама и така не ни и дадов многу, сардини сум видела без сол ама па тие коски имаат нели :D

7. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.186
    Допаѓања:
    26.713
    Сабајлево и дадов на бебка просо со јапонско јаболко и обично јаболко. Супер ја прифати кашата, веќе беше при крај на јадењето кога осети парченце од јаболкото што останало неизблендирано, и поврати бајаги. Така знае да направи ако осети парченце, се некогаш ќе се протне некое низ блендерот. Тоа ли е гагинг, рефлексот?
    Или такво е детето едноставно, лесно гадливо?
    Сака скроз мазни каши, кога сина тиква, батат или авокадо на пример најмногу ги јаде тие со таква текстура.

8. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    1.383
    Спремни формула колку време стои на собна температура?

9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.333
    Допаѓања:
    8.998
    1 час

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. WonkaMonkaa

WonkaMonkaa Активен член

Се зачлени на:
    19 декември 2024
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    122
    2 часа може да стои на собна температура, а 1 час ако бебето се има веќе напиено од шишето, 24 часа во фрижидер само да е поназад не на вратата.

На Autumn05, Ladyme и Laura7 им се допаѓа ова.
  11. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    1.636
    Последно време бебка прави со устата како да џвака. Уште сме на каши не сум почнала со парчиња 7 месеци е. Дали ова значи дека е спремна за парчиња или дека не гледа нас ние така јадеме па имитира?

12. Bubicaljubica

Bubicaljubica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2024
    Пораки:
    401
    Допаѓања:
    430
    Види запчиња да не се. Кај нас беа заби. Ние имаме полна уста заби ама парчиња ни под точка разно. Повраќа многу ако е парче и ќе полудам кај и да е.

На arwen93 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. blala

blala Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2013
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    9
    zdravo mamicki, imam eden goolem problem bebuskata ima 9 meseci, teska e 10 killa i visoka 83 cm. Na AD e. problemot e ovoj: ima skoro 2/3 nedeli ni jade ni saka da proba znaci nisto. jadese skoro 3 obroci dnevno soo golemaa zelba a sega nistooooo 0☹️ mleko pijee fala mu na boga baremm toa. ama imame i novi zabcinja dali go sekiraa toa ili e normalno ovoj period( i sega gledam na tezina ne naprevuda mnogu) valda sto e mnogu aktivna, ne lazi zosto e malku teska ama stvarno sum zagrizena, sakam da go nosam negde za da prasam sto moze da bide problemot

14. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.823
    Допаѓања:
    17.824
    Освен слива, круша и пробиотик што да давам на 7месечно бебе за тврда столица?

15. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.333
    Допаѓања:
    8.998
    Просо помагаше кај моево дете. Комбинација просо и круша пример за појадок. Или и круша и слива заедно.

На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  16. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.254
    Допаѓања:
    1.830
    Пишував и јас за истово кај мојава 8ипол месеци е веќе месец скоро одбива храна или ако прифати јаде премалку. За мојава гледам дека горе забите пробиваат така да верувам ради тоа е, и доле кога вадеше слично правеше. Се помислив неколку пати да ја носам на педијатар ама за нејадење да ја маткам по вирусиве мислам не е паметно. На доење сме, Си цица нормално без проблем

17. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    1.735
    грчки јогурт, малце маслиново во ручеците, пробај варена тиква

На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  18. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.254
    Допаѓања:
    1.830
    Што е со ова лудилово во ова шестиов скок, ме полуди бебево. Од бебе што си играше сама на подлога, сега само ќенка да ја земам а и кога ќе ја земам пак ќенка. Никоја играчка не ја интересира повеќе од 2 минути, а играта и е да фрла се. Дополнително и горниот кец ја изнамачи еве после скоро месец гледам сабајлево почнал да грепка малку. Со денови веќе секоја вечер накај 3 станува и седи будна по саат ипол, си ја подаваме со мм од раце во раце од што е неподнослива, ќенка и не штипе и гребе по врат (facepalm) На спална ако ја земам пробува да лази, да го закача кучето и само ни ги зима ќебенцата не открива. За јадење не се ни жалам веќе, го отеков во други теми од што драма е секој оброк. Ни во четвртиот скок не беше до волку хаос се.

Каша попара постов ама морав да се пожалам, не се трпи ова (плус имам добиено…)

Последна измена: 17 декември 2025
    На Izzy_0504 и Noemi им се допаѓа ова.
  19. An43

An43 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    217
    Истоо исто истоо… тек почна 6ти скок, што ли не очекува.. исто и не спие поќе од 35 минути ако не сум до неа да ја чешкам за коса..

20. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    639
    Допаѓања:
    245
    Јас го фрлам после 10 15 мин. Инаку колку му даваш мл и по колку пати?