Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Мали сме за темава ама @galapce ме потсети со перницата, преку ден и јас од половина нагоре го ставам на моја перница поради шлајмот. Да не грешам, сепак е 2 и пол месеци? Навечер спие на рамно и насабајле фрчи со носето.

2. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    А да шприцнеш спрејче во носето физиолошки. Ние септоаква користиме. За да истерате до сабајле, бар малку да се одмори.

Стави и исечен кромид близу до креветчето. Нас ни пријаше. Го омекнува воздухот.

На Sky-butterfly, joy1 и galapce им се допаѓа ова.
  3. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Еве пак стана со плачење,пиеше млекце,добро е,не е затнат,ама тече...ставив кромид,се ќе пробам,па сабајле до Систина на дежурен да ја види.

4. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Eve ne nas,stana ama bas nastinatka ocinjata nasoilzeni,nose tece,sega zadrema,da stane ja nosime na dezuren mora da stavam nesto.

5. simce11

simce11 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2012
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    69
    Majki ve malam za odgovor,6 meseci sme ,od vcera pocna da mu solzi okoto ,kako zolta tecnost I kapakot mu e malku otecen ,ako nekoja od vas go imala istiot problem ve molam spodelete

6. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Da ne e konjuktivit. Oma edni kapki tobreks ama bez lekar neznam dali da stavite

На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Фала мила за одговорот и утехата :* Добар беше синко два вечери без температура. Расположен е, на моменти и кенкав-нервозен. Најверојатно се запчиња во прашање. Единствено синоќа ме извади од памет. Спиеше и најверојатно нешто сонувал па кога спиште едвај го смиривме. Дури и ко да зајде малку од плачење. Прв пат вака да се расплаче во спиење. Вриштеше некои 5 минути и липаше со затворени очи. ;( Па после тоа си продолжи да спие со 2 будења за цицање.

На mami blue му/ѝ се допаѓа ова.
  8. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Брвме на дежурен ни дадоа Оперил капки,но во аптека рекоа дека се за над 2год.ми дадоадруги и правев инхалација со камилица и кромид ,но еве се мачи да соие неможе...се чудам како ли течниов секрет ќе излезе,давајте совети...

9. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Мое мислење е дека инхалациите со физилошки се поарни. Значи ладна инхалација со физиолошки (не тенџериња па да се препоти дете) инхалаторот е до кај 2000 во зегин. Еднаш го купуваш, а стално ќе ти се наоѓа и за неа и за вас поголемите. Има маска за дете. Ставаш внатре физиолошки и уклучуваш.(кога беше по затнат и бисолвон капки ставав по препорака на матичната)
    Топли солени купки. Во кадата во водата стави морска сол. И дур ја бањаш ќе испарува. После ќе си ја исплакнеш со чиста вода.
    Многу важно тапкањето по неколку пати на ден да не дозволите секретот да се спушта.
    Спреј физилошки во носето.
    Чај од бел слез. (Моментално го има само во билна аптека)
    Тенџере со вода, морска сол и камилица постојано го претоплував и оставав да испарува во соба.
    Направивте ли крвна слика и црп.
    Ова се јас правев прошлата недела кога беше настинат

На Tanjusce, joy1 и espana им се допаѓа ова.
  10. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    pedijatarot nas ni dade operil kapki no rastvoreni so inekcii zosto da tie se za nad 2 god.i mu stavav 3-4 dena po 2 vo noseto mu pomina mn brzo.tie kapki se rastvoraat prasaj go ped.

11. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    784
    @galapce пд порано сакам да ти пишам ама се немам време,те читам дека имаш проблем со јадењето на галапчето мало(детето со најубавите трепки) и ти препорачувам да ги пробаш бејјби витал капките нас многу ни помогнаа и за хемоглобинот,ги имаш во зегин германски се и на природна база http://www.zegin.com.mk/home/products/product-detail.html?uuid=5c166f3d-d04e-4472-95fa-31f9226934a0
    еве да ги видиш ама сепак консултирај се со педијатар

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  12. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    @espana и мојата е таква мрсулава цела недела, ама од градинката ни е нас:)
    Така како водичка и течеше, а сега е веќе погусто и поминува. Јас само ја инхалирав со физиолошки и солени капки и ставав во носето.

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  13. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Се надевам ќе помине,се плашам да не ми качи Т.душа,спие во раце кај мм и едвај диши,плаче и спие.

14. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Мајки мерам Т Качила 37.5,што да правам?

15. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Не паничи, знам престрашно ти, и мене ми беше, посебно кога е прв пат. Поминува мама, среќа жилави се, брзо ќе се среди.
    Значи јас вака правев. Над 37,5 значи ако оди нагоре. Прво туширам. Со маааалку поладничка вода од таа што ја бањаш, еден степен да речам или два. Посебно помини ги препоните и под мишките. (Мене ме заебава тушот, па го ставав во легенче со вода и ќе го разлафам).
    Следно вински оцет на чорапчиња и врз нив облечи и суви. И јас му ги замотуваб нозете во ќебенце. Дека мокро.
    Анти пиреа лепенки. На нозе и на рачиња. Јас една лепенка дечев на две.
    И кога ми качи над 38 дадов патацетамол сируп 5 милилитри. Па ми поврати дел со се шлаемите. Па по дваесет минути уште малку дадов. Сирупот и чајот со шприц ги давав, поинаку неможе, плука. Знаеш како кога ги дохрануваат бебињата.
    И ако качи над 39 со нешто планирав чепче. Ама не качи.
    Дежуравме цела ноќ на секој саат меревме.
    Во носот физиолошки спреј, инхалирање и чај бел слеџ.
    Кога почна лошо да кашла се јавив кај матичната. Ми рече дојди да направиме крвна слика и црп. Беа мирни. Др рече не е за антибиотик. Уклучивме и бисолвон капки во инхалацијата.
    И тапкај ја. Знаеш ли како? Да не оди надоле секретот. Мојот крнеше од плачење кога тапкав, ама кога се мора.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    И обавезно, под број еден нешто што се прави со температура, се даваат електролити.
    Не се само за повраќање или пролив поради дехидрација, туку многу помагаат во борба против тт.
    Течноста му треба најмногу на организмот тогаш, а тт ја црпи од организмот. Тоа ми кажаа матичната и од кога почнав да практикувам со син ми, штом пројави тт веднаш електролити давам, многу побрзо организмот му се избори.
    Електролити секогаш имам дома.

На Miss.Sweet, galapce, mami blue и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Fala vi mnogu ,doma imam fizioloski rastvor,I daleron,planiram da stavam rastvor da vadam so pumpicataja raskomotiv poleano oblecena,ako kaci davam sirupce I masiram so polarakija pola voda rastvor toa imam doma,ke sledam cela vecer,pa utre ke se snabdam se ...inaku,da,prva nastinka e,zalna e za gledanje,znaete,...ama ke pomine...I pogolema maka e sto Sega pocnav na rab ke ja mislam celo vreme,daj boze da I pomine.fala vi mnogu za sovetive ,ke gi praktikuvam

18. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Точно, заборавив. Имав и електролити, дадов. Само моево и на цице беше цело време и чајот со сила. Иако затнат не се откажа од цицање. Ќе влече влече, па одмор, па пак ќе продолжи. И пред цицање прво чистевме носе.

На Sky-butterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  19. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Сега пие и беби вит,овие му доагаат како замена за бебивитот нели?

20. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Cistev nose se iznaplaka 15min...piese mlekce,Sega pak se zatna,ke terame nokeska ,ke vidime utre kako ke bide