Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.381
    Допаѓања:
    2.395
    Кои капки ви се покажале како најефикасни кај затнато носе?

И дали да ја носам на доктор затоа што само носето и е затнато, ама пак се сомневам дека ја префати од братучетка и, а може да е само и случајност :)
    Има апетит, нема температура, не кашла...

2. LeL15

LeL15 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2022
    Пораки:
    751
    Допаѓања:
    491
    Спрејче од диво оригано за бебиња, има и во зегин и во еурофарм, или редовно чистење носе со физиолошки

На MariaBouli и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  3. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.528
    Допаѓања:
    3.292
    Диво оригано дефинитивно.

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.601
    Допаѓања:
    5.463
    Синомарин спреј портокалова боја за деца. Претходно само со физиолошки ама не излегуваше ништо посебно, како внатре да хрчеше.Со ова прскам во седечка положба, па ја легнувам минутка две и шмукам со носко. Све излегува и диши добро. Кај нас нешто вирус со плус заб и катастрофа беше цела недела сега е добро, се тера.

На Трагедијаупмм и MariaBouli им се допаѓа ова.
  5. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    3.052
    Допаѓања:
    11.493
    Спреј се дава во краен случај Оперил е за над 2год ама го даваат и на помали. Јас би чистела со солен спреј и аспиратор. Има во зегин бебешки со не толку силен млаз.

6. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.259
    Допаѓања:
    47.076
    Добро бе луѓе што и е на педијатрите во МК.
    Брат ми денес го носеле на преглед детето го спремаат за дохрана, оно има не дупло тежина дури и повеќе на 4м. И рекле да почне да го дохрануваат, и тоа да почнат со сокчиња по мл насабајле и навечер да се види дали имал алергии. Оти снаата е со многу алергии.
    Дали се нормални со сок да почне да го троват детето на 4м?
    Не можам да им докажам дека е неправилно, дури се изнервирав, снаата е малце така не слуша совети, брат ми слепо на доктори верува, јас не сакам да се мешам ама ова ми е крајно лош совет.
    Патем детето одвај уште е стабилно во врат, дефинитивно не е спремно за храна, многу неодговорно.

На Cherry333, naturally, happygirl и 3 други им се допаѓа ова.
  7. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.381
    Допаѓања:
    2.395
    Ја чистам овие два дена со солен спреј и аспиратор ама не е премногу успешно затоа викав да не има нешто друго. Земав од капките од диво оригано за бебе па ќе пробам и со тоа. Не е до толку да не може да дише за Оперил така да засега нема тоа да правам. Кога е исправена е океј, ама кога ќе легне ептен и се слева. И го подигнав и креветчето ама пак и се собира за некое време

8. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    3.052
    Допаѓања:
    11.493
    Претпоставувам за кој педијатар се работи оти на наши пријатели бебето е со триплирана килажа од раѓање и само на доење и исто и кажале сок на 4 месеци. Жално е што млади ешдијатри не се едуцираат. Бебево среќа не прифаќа шише па мајката ми се јави да ме праша што сме правеле ние во таков случај.
    Знам оти ти е мака ама некогаш треба да кренеш раце и да оставиш родителите сами да си носат одлуки. Жално е што ако за ова не се помачат да прочитаат за посериозна работа понатака па ич.

На dummy и 1209 им се допаѓа ова.
  9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.259
    Допаѓања:
    47.076
    И ти си од наш град ако се сеќавам добро, нели?
    Генерално јас сум задоволна од неа и крајно се зачудив зошто вака.
    Да не сакам да се мешам не сакам да си влошиме односи, ама ова ми е многу чудно што послушала, зошто и она е медицинско лице( сестра е) студира за доктор и не очекував да не се спротистави на ова.
    И оно е само на доење и не прифаќа шише.
    Секако само насоки дадов од солид стартс што јас ги следев, ако сакаат нека читаат ако не, нивно си е.
    Не дека јас што следев блв сега не се мачиме со јадење, може јас вака да правев сеа се ќе јадеше, ама сепак.

10. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    3.052
    Допаѓања:
    11.493
    Да бе се ќе јадеше, не заебавај, внук ми е иста работа се јадеше докај 2 од 2 навака до 4 се е бљак за него. Периоди се.
    Не е само за вкусовите чист шеќер е сокот што фајде ќе има бебенце на 4 месеци. На другаркава и ги фатила градите и рекла аа меки ти се ти немаш млеко. И кажала да земе од Холе чај да пие по 3 пати, па направи мастит на двете гради замисли, катастрофа.

Не живеам таму веќе ама да :)

На naturally и 1209 им се допаѓа ова.
  11. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.058
    Допаѓања:
    26.051
    А има некој педијатар останато во Кочани воопшто?

Не ме чуди муабетот за сокот инаку, свекрвата секое видување прво што прашува е: почна ли сокче да и даваш, белки ќе фати шише?
    Веќе не и ни одговарам, еднаш и кажав дека не давам шеќери додека е волку мала, ако пропие вода кога ќе ја одбијам од доење еден ден ок, ако не - јаде мн овошје, полни пелени и не се замарам.

На Noemi, naturally, Ladyme и 2 други им се допаѓа ова.
  12. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.259
    Допаѓања:
    47.076
    Па има една, ама таа е уште покатастрофа од оваа, така да помало зло е, семејна медицина е, не е педијатар.
    Јас сум кај неа и не сум имала проблем до сега, не дава антибиотик за се што ми е битно и позитивна е, секогаш ти влева некако малце расположение, а и децата се многу смирени со неа па затоа генерално ја сакам, ама методиве не знам.
    Инаку јас дека во Лондон почнав со педијатар тука не го ни носев докај 7-8м на контрола никаква па не ни земав насоки за храна.
    Кога ќе помислам на доктор додека беше мал скоро и да не одеше, ни за контрола ни од потреба фала богу:D

Јас сок не давав до скоро, вода и млеко кога почна со дохрана, сега пие сок некогаш не викам не, ама не преферира.
    Не сум разбирала никогаш тие совети за чај на новороденче и сок на бебе.
    Што знам некогаш кога има мака човек не може да не се преиспитува каде згрешил и дали грешел, вајда е фаза ама пак ме јаде црвот дека јсс нешто утнав кога беше мал.

На Noemi и happygirl им се допаѓа ова.