Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.580
    Допаѓања:
    2.914
    Дааа, ова одма на вас ме потсети хахаха ама да си се пожалам де :D Ама многу ми е жал што така се буди, па сакам убаво да и почне денот ;(

Плус, она што најмногу ме нервира е што јас не можам да се помирам во вакви периоди дека со татко и заспива за 5 минути а со мене се бори по 40 и на крај заспива со вриштење и јас нервозна. И му ја давам да ја заспие, ама не е тука цело време, мора да оди и физички на работа... А скроз различно ја заспиваме, ама треба да знае дека и јас ја носам да спие. Ама не, со мене се лигави, се бори...

Сабајлево не можев да се препознаам, и вриштев затоа што ја претера, му ја дадов на мм, па за 2 минути ја земав да ја гушкам и да и се извинувам затоа што ми падна претешко зошто многу и откачив, па ја заспав и јас некако, и на крај плачев 2 саати после тоа....

На dummy и Noemi им се допаѓа ова.
  2. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.332
    На бебе (скоро 7 месеци) почна често да има црвени обравчиња. Не се чеша, не се рапави, не се ни топли дури ладнички му се образите. Запчиња две долу веќе му излегоа па мислам дека не може да е од тоа. Има ли некој искуство што може да е? Иначе чуваме дома на 23 степени, ама е облечен по боди, пантолончиња слабички и чорапи

3. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.333
    Допаѓања:
    8.996
    Ќерка ми со сите заби додека излегуваа имаше црвени образи. Може и неколку дена, недела претходно.

На Merten му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.332
    Сега му излегоја долу двете, на колку растојание обично другите излегуваат? Цело време се буди навечер со плачење, се надевав малку ќе здивниме:lol:

5. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.333
    Допаѓања:
    8.996
    Веројатно индивидуално, нема правила.
    @Spidy ,може знае поточно.

Кај мене дете вадеше тешко заби, додека не излегоа сите на околу 2,5 години, не видов многу раат.
    Ич не е утешно ова.

На Merten му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.267
    Допаѓања:
    15.433
    Имаш табели за растење заби, ама секое дете приказна за себе. По книга е дека групи на заби никнуваат заедно (двете единици, двете двојки...) и околу 2 месеца има пауза меѓу групи на заби. Ама може и да бидат еден по еден и фактички нема никаква пауза никогаш. Или никнуваат повеќе наеднаш па еден заб после подолго време. Ќе си го научиш своето дете каков ред ќе си има. Секако нема ништо што може да се направи што ќе го афектира растот на забите.
    Битно е само да никнат во правилна положба и отприлика по некој редослед (единици, двојки, четворки, тројки, петки).

На angel4444 и Merten им се допаѓа ова.
  7. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.945
    Допаѓања:
    36.223
    Дали некоја од вас го користи аспираторот за носе на Хака силиконското и како сте задоволни?
    Или препорачајте ми аспираторче. Јас до сега на Бекутан го користам, ама сакам друго да земам.

8. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.205
    Допаѓања:
    6.107
    Носко

9. Elly989

Elly989 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    768
    Допаѓања:
    567
    15+ сме, бебка 2 вечери заспива без цицање. Одеднаш префрли на 1 дремка, и ноќното спиење се помести за 1 ч. порано, заспива набрзо после вечера...ова е ок нели? :wasntme::wasntme: Планирав секако да ја префрлам на АД периодов, али па ич млеко пред спиење малце ме грижи :| (иако вечерата и беше гриз со млеко)...

10. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.761
    Допаѓања:
    26.648
    Само носко сестро.

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  11. КаринаТ

КаринаТ Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    33
    Мајки има ли некој утеха, со бебето имаме проблеми со спиењето уште од почеток, во 4ти скок спиеше само во раце или ако лежам до него, па 5ти скок, па заби излегоа, па почнав некако да воведувам ред ете ќе му направам убави две дремки 8 месеци и една недела е, станува накај 07, спие 1-1,5 саат од 10-11 и нешто, па спие пак накај 14-14:30, докај 16 максимум и го легнувам 19-19:15. И пак цела ноќ на 2 саати се буди, дури вчера стана во 00:30 и до 03 и нешто не заспа, цицање, нишкање, де јас де мажот ќе заспие но а го спуштиш се буди и плаче. Будењето му е со плачење најчесто. Знае и да лежи да игра да се вртка тртка ама и така не заспива.
    Првичното заспивање успеав некако да направам да заспива самостојно на спална, а јас само лежам до него. Вака тераме неколку недели веќе ама пак во ноќното будење малтене ништо не се смени. Разговарав и со Dr.Goodnight ама не сакам/не сум спремна да го оставам да плаче и не можам да ги применам целосно нејзините методи. Има ли некое решение, поминува ли, има ли утеха, некоја мајка што била во слична ситуација и се справила. Секој совет ми е добредојден.

12. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    1.383
    Тргнав за ова и јас да пишам и барам совет. На една дремка преминавме, 15 месеци сме, со надеж дека навечер нема да се буди. Нема промени, синоќа сто пати стана, бара да цица, а гледам градиве веќе како празни ми се, дали бара млеко не знам. Преку ден ако не лежи некој до неа, се буди и плаче, мора да биде некој до неа за да врзе барем два часа преку ден. Вчера ме врза дента до неа да не можам да станам ручек да и направам. Не знам што е искрено, викам ај до забите и беше, и никнуваше двојка доле, сега помина тоа исто. Млеко вештачко само во каша го сака навечер и со лажичка пие, шише да не види. Не знам што да правам, совет и јас барам

13. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.252
    Допаѓања:
    1.828
    Немам совет и утеха се уште, чисто да ти кажам дека слично е и кај нас а еве 9м за некој ден ќе полни. Обично имаме некаков ред денски за дремки сличен како вас ама ноќе не дека станува на 2 саати туку скоро секоја вечер имаме некое станување кај што по саат ипол е будна… Што се должи на заби што на многу нови скилс што ги совладува сега не знам веќе. Дел од ноќта си спие сама во креветче, дел сака да се пика во мене дури и да ми легнува на нога, стомак што ќе најде тоа. Јас не ни практикувам самозаспивање, неколку пати бев на раб да зборам со Др.Гуднајт ама кога сфатив дека не можам да ја оставам да плаче се откажав од тоа и не и ни пишав не почнав програма. Читајќи низ форумот и низ интернет во овие месеци има голема регресија поради нагол раст на скилс така да не знам дали само треба да го прифатиме тоа и да издржиме. Еве ќерка ми ноќеска заспа во 7 и 15, стана во 23:15, презаспа до кај 1 и нешто и пак стана, презаспа и стана накај 4 и до 5ипол и јас и мм пробувавме се можно да ја заспиеме ништо не упали, решена беше дека нејќе да спие иако седевме во спална на темно со приспивна музика со шум.

14. Bubicaljubica

Bubicaljubica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2024
    Пораки:
    401
    Допаѓања:
    430
    Ne e dovolno izmoreno ili ima nauceno nova vestina. Sega na 8 meseci e period na ucenje novi vestini. Dokolku probuva da lazi se dodeka ne nauci da lazi ke ti pravi vaka. Kaj nas bese isto no srekja za edna nedela nauci da lazi i da se isprava pa lesno go pominav toj period koj kratko traese. Ostavaj go poveke na dole na zemja da se izmori. I dodeka ne ti pokaze znaci deka mu se spie ne go legnuvaj. Nemora da zaspie vo 7 ili 7ipol.

15. КаринаТ

КаринаТ Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    33
    Ах значи да си се помириме уште некое време дека вака ќе се тера. На крај краева и да знаеш дека ете мора така и треба да се издржи исто е охрабрувачки некако зошто па не си викам што не е во ред со мене што грешам што моето дете е вакво. Фала многу што барем знам дека не сум сама. Инаку он лази војнички веќе долго време уште од 6 месеци, а од пред еден месец некаде почна во четириножна положба да се клацка напред назад ама никако да почне да лази. Ќе се поклацка и си легнува и пак почнува војнички. И не седи самостојно сеуште, не седнува сам. Почна деновиве по мене да се качува како да сака да се исправи. Не знам дали ете тие некои промени довеле до тоа сонот да се наруши. Се трудам максимално да е на под или во игрална за да вежба ама ете поспоро усовршува. Ќе гледам ете тоа што повеќе да е па можеби ќе се подобри сонот. Фала уште еднаш!

16. Elly989

Elly989 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    768
    Допаѓања:
    567
    Изгинавме периодов. 15 + сме. Префрли на 1 дремка, ама не е долга ја тера по 1ч макс. Гледам да ја успивам порано, да не е долго будна, ама џабе. Вришти , мава, се тегне, не дава да заспие. А ако заспие тоа е лудост, синоќа стана 9 пати. Преморени сме сите и ние и она, не знам кај да барам помош...

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    1.635
    Сама ќе се цитирам пред 2 ипол недели пишав дека изгледа се заби и официјално ни искочи левиот кец доле а и десниот ѕирка. :D И конечно се потсмири детево, но сеуште се буди ноќе да си се врти ама ај тоа го препишувам на регресијата и учење нови работи.

На dummy и Baby warrior им се допаѓа ова.
  18. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.205
    Допаѓања:
    6.107
    Колку направивте??? Мојава 6+++ нема ниедно а кенкава божеее до немајкаде

19. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    1.635
    7+++ сме точно еден месец постара. :D

Тогаш баш пишував за брмчењето со устата знам дека е учење нов скил ама мислам дека и делува како self soothing, сега веќе многу поретко прави така, само кога и се спие па веројатно и кога ја болело така си брмчела за да си олесни.

На Baby warrior и dummy им се допаѓа ова.
  20. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.252
    Допаѓања:
    1.828
    Значи тоа брмчењето и кај вас беше предвесник за запче. Еве мојава и со следните заби горе кога ги вадеше така брмчеше, си наоѓаат начин да ги чешкаат непцата

На arwen93 му/ѝ се допаѓа ова.