Форумџика на годината

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    3.153
    Допаѓања:
    11.854
    Ние сме со растечен нос моментално, ако два пати на ден влечам ќе почне да дише на уста и поголем проблем ќе направиме. Влечам кога ќе почне да шушти, до 10саат веќе два пати влечев, прскам и солен спреј 3 пати на ден.
    Мали се не можат да ги исфрлат сами, а ние секако влечеме само тоа што е во шуплината. Јас користам рачен, па не ми е страв пошо ја контролирам силата на влечење.

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  2. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.251
    Допаѓања:
    1.828
    Тоа ми беше и мене мислата што ќе направам со 2 пати влечење а веќе има малце спуштено на плуќа ама шубе ми направи докторкава само 2 пати. Имам јас и електричен и рачен ќе видам ако не да комбинирам некако

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    607
    Дали им ставате шалче на уста/нос на бебињата кога одите на прошетки?

4. WonkaMonkaa

WonkaMonkaa Активен член

Се зачлени на:
    19 декември 2024
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    122
    Не, само капче на глава и облечена е во скафандер. Плус кебенце во корпата. И на минус температури шетаме стално е топличка, а искрено и не би и ставила шал за брзо можеби кога ќе порасне:)

На Marijanche33 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.945
    Допаѓања:
    36.223
    Не. Воопшто не се препорачува шал на мали бебиња. Има ризик од задушување, недај Боже.

На Noemi, WonkaMonkaa и Marijanche33 им се допаѓа ова.
  6. Marijanche33

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    607
    Не сум ставила и јас досега ама не бев сигурна што е правилно. Постариве ме напнаа со тој шал па викам ајде да прашам што се препорачува.

На WonkaMonkaa му/ѝ се допаѓа ова.
  7. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.945
    Допаѓања:
    36.223
    Моја препорака ти е да не ставаш. Ништо не им е. Доволно си се заштитени со топла јакна/скафандер и капа.
    И мене една комшивка на секое мое излегување со бебе кога ме гледа цело време ми вика ,,да го учиш со шалче” . Не сакав да бидам дрска ама претера. На крај ѝ реков да си ја гледа нејзината работа. Не мислам да се објаснувам зошто не ставам шал на своето дете. Поготово на комшивки па ич.

На Noemi, arwen93, Baby warrior и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Marijanche33

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    607
    Мислам дека тие генерации се со мајндсетот дека од ладно сигурно ќе се разболат и порано шал беше задолжително кога бевме деца испозамотани сите пустите. Ама добро што ми потврдивте дека не сум луда што не ставам и не сакам да ставам на бебе шал.

На Cvetce_, dummy и WonkaMonkaa им се допаѓа ова.
  9. WonkaMonkaa

WonkaMonkaa Активен член

Се зачлени на:
    19 декември 2024
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    122
    Хаха.. да загревотка сме биле кога ќе видам слики или од кога се сеќавам кога ќе ми текне. Капа, шал наоблечена со хулахопки, чорапи и калчунки и на крај стално болна бев(facepalm) Имунитет никаков сум немала, сега на бебка хулахопки единствено и ставам ако е облечена по фустанче, т.е 3 пати до сега по 2 сати:D, а калчунките така стојат нови и не и ставам

На Marijanche33 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.490
    Допаѓања:
    18.165
    Порано ние кога бевме деца имаше зима, затоа толку не облекуваа, не памтам јас да имаше поминато зимо без снег, секогаш не носеа на санкање. Деновиве кога има сонце како пролет е, а не зимо. Јас ја покривам убаво со кебенце до лицето, обично се успива во количка па не мрда, прета, ако е станата го спуштам подолу под рачињата и капче секогаш ставам, а шал не.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    3.587
    Изгледа само јас сум будала по цел ден дома.

12. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.205
    Допаѓања:
    6.107
    Исто со шалот ме напнаа скроз и викам на мајка ми ај најди шал мал за бебе од 7месеци и ќе и стајме, како да ја умотам три пати со шал за деца / глуости

13. Damavokarti♧

Damavokarti♧ Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2024
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    16
    Не си сама xD
    Јас утре се решив да излезам со синко оти гледам од среда натака ќе врни.

14. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.580
    Допаѓања:
    2.911
    Јас имам едно премало шалче, само еднаш и го врзувам околу вратчето и таман и е :D Плус убаво и го стегам за да и биде баш само околу вратот, тој дел да и е заштитен, а не преку уста/нос. плус исто имам и од тие капите целосни што се, не знам како се викаа имаа некое име :D

15. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.205
    Допаѓања:
    6.107
    Штознам скафандер има од примарк и се закопчува височко целата е во тоа топличкаи ноџињата се внатре цели а на глава ставам капче кога е многу ладно под 5c или ако дува

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Butterfly009

Butterfly009 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    145
    И јас сум по цели денови дома...
    Искрено да си кажам страв ми е од вирусот па и дека астма имам мислам дека ако ме фати толку ќе ми биде...
    Додека бев бремена со малава исто вака некој вирус имаше ме фати завршив на клиника страшно беше... А и ни сакам некој да ми иди па ни одам некаде нека помини ова лудилово од вируси здравје уште малку ќе издржиме се надевам :)

17. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.251
    Допаѓања:
    1.828
    Шетаме и ние ама за во мол ќе се премислам 2 пати. Ми фати малава респираторен вирус а убедена сум дека од мол бидејќи нигде не сме биле и не сме се мешале со луѓе последниве денови освен кога ја однесов во мол да и купам некои работи и во лифт влезе една (овде некоја навреда преќутувам) и се изнакашла буквално до нас. Абе со количка и бебе ме гледа и влага болна ми кашла, немам коментар. Со инхалации е од вчера еве подобра е ама лошичок вирус многу секрет…

18. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    3.587
    Исто и мене.
    Јас и големата не ја носам во градинка дека мешани се групите лани цел јануари и пола февруари настината беше.
    Па и јас трудна со неа. А ваму до крај февруари ми е породилно (facepalm)
    Ама на мисла сум неплатен да зимам :wasntme:

19. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.186
    Допаѓања:
    26.713
    Кога поминува сепарациската анксиозност во 9м? Бебка е страшно залепена за мене деновиве, не беше така. Не сака ни со мм да седи ако јас сум во собата, не пак со некој друг. Одма ме бара со поглед и вреска. Дадилката почна да доаѓа, премногу плаче и со неа, и јас сум во собата исто тоа време. Како ќе се навикне вака, за две недели треба да тргнам на работа?

20. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    3.032
    Допаѓања:
    2.896
    Некој да знае да ми препорача жена за помош со близнаците