Форумџика на годината

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Tulip023

Tulip023 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2025
    Пораки:
    272
    Допаѓања:
    469
    Препорака и од мене, супер се, никогаш до сега не сум имала проблем со нарачката. Термините генерално ги запазуваат, еднаш-два пати се има случено само да дојдат малку порано. Е сега, лошото е што ако си во зграда, обично треба доле да се симнеш за подигање на нарачката. Ама последниов пат имав поголема нарачка (со 2 кутии пелени) и доставувачот ми ја качи до горе без проблем.

На QweenSM му/ѝ се допаѓа ова.
  2. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    1.635
    Кога сте правеле крвна слика на бебињата? Ние сме 8++ сеуште не сме правеле а би сакала да знам дали е се во ред.

3. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.490
    Допаѓања:
    18.165
    На три месеца правевме кога и правеа систематски преглед.

4. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.186
    Допаѓања:
    26.713
    Пред секоја вакцина до 6м. Последно на 6м, тогаш имаше и систематски преглед.

5. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.580
    Допаѓања:
    2.911
    На 9 месеци, бевме и на систематски (ништо повеќе од класичен преглед :) )

6. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.205
    Допаѓања:
    6.106
    Јас само еднаш на 5месеци имам проверено крвна слика. Ова систрмстскиов преглед кој го прави? Матичен педијатар? Пошто не сум ја однела ни на преглед неколку месеци шубе ми е од вирусиве здраво дете да носам да го мерат само и неколку реда муабет

7. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.490
    Допаѓања:
    18.165
    Јас ја носам во превентива, кај што носат само здрави бебиња за преглед како напредува и за вакцинација кога и следува.

8. Kitanova77

Kitanova77 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2020
    Пораки:
    180
    Допаѓања:
    140
    Систематски преглед на 4 и 6 месеци кога примаше вакцина. Исто тогаш и крвна слика правевме задолжителни пред да го вакцинираат

9. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.205
    Допаѓања:
    6.106
    Што е ова превентива нешто приватно? Да до 6месеци ми ја мереа на вакцинален пункт и мене ама сега веќе до 13мес немаме вакцини и не знам како да ја следам

10. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.251
    Допаѓања:
    1.827
    Демек на 9м кај матичен треба на мерење и “систематски” ама јас мојава не ја однесов во вирусиве. Прегледуваат во посебна соба здрави деца ама пак треба да поминувам ходници болнички да стигнам до таму шубе ми беше. На крај ми фати вирус од друго место па тогаш и направив и мерење и крвна слика

11. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.205
    Допаѓања:
    6.106
    Епа тоа ;( ќе си седиме дома ја гледам дека расте сега во февруари сме на ортопед ќе каже што и како околу развојот друго не гледам што би пропуштиле освен килажа да ми каже што ич не ми е ни битно пошто си цица си јаде

12. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.490
    Допаѓања:
    18.165
    Да, тука кај вакцините. Јас секој месец си ја носам за мерење и контрола.

13. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.205
    Допаѓања:
    6.106
    Во
    превентива позади дајмонд? Мислев само за рехабилитација е тоа?

14. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.490
    Допаѓања:
    18.165
    Не сум од Скопје. Мислам дека во секој град е исто таму кадешто ги вакцинираат се прават и прегледи на здрави бебиња.
    На почетокот ја носев во Систина, таму се породив, но некако многу малтретирање за бебе беше од втори месец си ја носам во превентива кај нас, секој месец да ја мерат, како напредува и преглед се што треба.

15. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    1.635
    Бебка е родена 4270гр, на 6 ипол месеци беше 9200гр сега има 8 ипол месеци и има 9500гр. Вака јадачка е, супер изгледа не ми изгледа ништо невообичаено, знам дека поради тоа што се активни губат повеќе калории и енергија ама за 2 месеци само 300 грама накачено ми е премалце. Ќе почнам да давам покалорични оброци иако секогаш правам со маслиново и кокосово масло плус имаме воведено и ужинка и сеуште сме на 4 подои дневно. Некој совет дали е ова океј и што да и давам?

На КаринаТ и dummy им се допаѓа ова.
  16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.202
    Допаѓања:
    78.284
    Нормално е да стагнираат, па таман работа да ставаат многу на секое. Првото девојче ми беше 3800г родена, а на 12м беше 9500. Жива, здрава, таманка со килажа си е со висината. 8г е сега, слабичка, ама не преслаба. И второво девојче исто 3720г во 38ма нед е родена, она први два месеци зема залет по 1500г стави. На 6м беше 9000г, а после на 12м беше 10кг :D Едно кило за 6 месеци стави, слаба не е, таман. И сега 18м е, мислам уште нема ни 11кг. Таман си јаде, пие твојата, немаш што дополнително да правиш. Нормално е тоа стагнирање кај некои дечиња.. :)

На КаринаТ, Elly989, dummy и 2 други им се допаѓа ова.
  17. КаринаТ

КаринаТ Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    33
    Истиот случај беше и кај мене, докторката ми рече дека едноставно се работи за генетика. Можеби можеш да пробаш доењето да го зголемиш (се разбира колку што си сака бебето). Тогаш читав дека поради тоа што најчесто храната што им ја даваме (зеленчук, овошје) не е многу калорична и богата со масти, а го заменува млекото кое е покалорично, може да дојде до пад на тежината кога ќе се почне со дохрана.

На Ladyme и arwen93 им се допаѓа ова.
  18. КаринаТ

КаринаТ Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    33
    Дали има некоја мајка чиешто дете на 9 месеци се уште не седнува и лази само војнички? Знам дека не треба да споредувам но некако сите деца што ги гледам во околина лазат правилно и си седнуваат многу порано и почнувам да се загрижувам.

19. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.251
    Допаѓања:
    1.827
    На 9 и некој ден почна да седнува сама а од 9 ипол да може да лази нормално понекогаш ама уште преферира војничко. За 3 дена 10 ќе прави

На КаринаТ му/ѝ се допаѓа ова.
  20. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    1.635
    Мојата е 8 ипол и не лази. Мајка ми ми има кажано дека ни јас ни сестра ми не сме лазеле директно сме прооделе. Некои деца го прескокнуваат тој дел со лазењето.

На КаринаТ му/ѝ се допаѓа ова.