Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.892
    Допаѓања:
    36.089
    На 10.5 месеци почна да лази и од тогаш се научи да седнува сам.
    Ќе си научи во свое време. Знам колку е тешко да не споредуваш, иста бев. Ама секое дете си е своја приказна.
    Ти кажува мајка која исто така беше загрижена ама едноставно не му било време.
    Ќе си направи сѐ кога ќе биди спремно. Не форсирај ништо.

На КаринаТ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.694
    Допаѓања:
    5.633
    Мојата е 9 месеци и 21 ден, прематурче 32нед родена, ама во развојот да кажам ми рекоа дека више со своите врсници тука. Моментално лази војнички со лева рака на лакто и лева нога ја влече а десна исправена рака и десна нога си движи, сама на коленца се подкачува, седи и стои со наша помош, сама незнае да се намести да седне и се нервира. Има една поза застанува како странично да лежи на лакто, ногата една врз другата и само да се наведне према напред и да ја исправи раката е седната.... амаа тоа лакто и е сигурност и не се опушта. Од седечка состојба брзо научи да се намести да лази. Во развојно ми покажа дефектологот неколку вежби и ги практикувам. Ама она си се држи до војничко лазење и доста е брза и цел стан го врти. Се посега да стане, се фаќа за масичка, кревет ама до колена повеќе не успеала.
    Внуката моја беше по книга, иста килажа 2кг и она се роди како моето во редовен термин, ради септум и сама почна да стои на колена да лази да седнува да се исправа све до 7 месеци и на 11 прооде самостојно. Ама моето иде по друг пат и тоа е ок, моментално и поголема килажа има од тоа што имала внуката. Секое дете е различно и немој да се оптоваруваш, во еден ден ќе изненади.

На КаринаТ му/ѝ се допаѓа ова.