Форумџика на годината

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.945
    Допаѓања:
    36.223
    На 10.5 месеци почна да лази и од тогаш се научи да седнува сам.
    Ќе си научи во свое време. Знам колку е тешко да не споредуваш, иста бев. Ама секое дете си е своја приказна.
    Ти кажува мајка која исто така беше загрижена ама едноставно не му било време.
    Ќе си направи сѐ кога ќе биди спремно. Не форсирај ништо.

На КаринаТ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.764
    Допаѓања:
    5.756
    Мојата е 9 месеци и 21 ден, прематурче 32нед родена, ама во развојот да кажам ми рекоа дека више со своите врсници тука. Моментално лази војнички со лева рака на лакто и лева нога ја влече а десна исправена рака и десна нога си движи, сама на коленца се подкачува, седи и стои со наша помош, сама незнае да се намести да седне и се нервира. Има една поза застанува како странично да лежи на лакто, ногата една врз другата и само да се наведне према напред и да ја исправи раката е седната.... амаа тоа лакто и е сигурност и не се опушта. Од седечка состојба брзо научи да се намести да лази. Во развојно ми покажа дефектологот неколку вежби и ги практикувам. Ама она си се држи до војничко лазење и доста е брза и цел стан го врти. Се посега да стане, се фаќа за масичка, кревет ама до колена повеќе не успеала.
    Внуката моја беше по книга, иста килажа 2кг и она се роди како моето во редовен термин, ради септум и сама почна да стои на колена да лази да седнува да се исправа све до 7 месеци и на 11 прооде самостојно. Ама моето иде по друг пат и тоа е ок, моментално и поголема килажа има од тоа што имала внуката. Секое дете е различно и немој да се оптоваруваш, во еден ден ќе изненади.

На КаринаТ му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Barbara_barbs

Barbara_barbs Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2023
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    1.352
    Знаеме веќе да пиеме водичка од шише со цевка, па се мислам дали да и купам шише со цевка или гледав на твистшејк чашка која е премин за да почне да се учи да пие од чаша. Дали се практични чашкиве или сепак да останам на шише со цевка?

4. Capricorn ♑

Capricorn ♑ Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2021
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво, дали има некоја мајка да сподели искуство со бебенце со ларингомалација и рефлукс? Моето е 7 ипол месеци и уште имаме проблеми со хранење и спиење...

5. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.040
    Допаѓања:
    1.635
    Ние ја имаме таа на твистшејк 360 некапечка ама уште се буни не знае да пие од неа. 8 ипол месеци сме.

На Barbara_barbs му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    842
    Дали и на вашите бебиња кога воведовте телешко месо им се менува изметот. Давам телешко веќе 4-5 пати ама изметот и станува кашест и излегува 2-3 пати на ден. Да напоменам 7ипол месеци сме и уште немам воведено глутен, чекам да и се стабилизират цревцата:)

7. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.040
    Допаѓања:
    1.635
    Обично од протеинот треба да е потврда столицата. Ние не сме имале ваква ситуација. Да не не и одговара комбинацијата? Во каква комбинација го даваш? Или ако сте доручкувале слива или круша можеби од тоа ја протерува.

8. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.251
    Допаѓања:
    1.826
    Ако е како со секрет лигав може да е од забите, кај мојава е така некои денови кога вади заби

9. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    842
    Го давам во различни комбинации и секогаш е исто, не верувам да е до тоа. Или незнам да не е нешто дека вади горе заби
    Не не е лигав. Сега ќе направам пауза од месото да видам дали е до него или е коинциденција и сепак е друга причина

10. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    3.153
    Допаѓања:
    11.854
    Шише со цевка ама некапечко од ДМ има пластични се. И да го фрли нема да скрши нешто или да направи поплава. Слободно можеш да му го оставиш на земја да пие кога сака. 360 чаша на НУК давав на почеток брзо ја надмина а со цевка е подобро да пие. Од ДМ има убави метални чаши ама не се некапечки цевките за да ја оставиш достапна.
    babylove-bebeshko-shishe-sas-slamka-za-sled-12-tiya-mesets-razlichni-tsvetove-motivi.png

11. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.332
    Како да му е затнато носето неколку дена, а чисто му е вака.. можно ли е дека горните запчиња му растат? Не е настинат, си јаде, си игра најнормално, освен што мора некој да има до него цело време, ако излезам од соба плаче. А и да, сака насилно да ме касне:D

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.766
    Допаѓања:
    6.820
    Дајте препорака за инхалатор, да не е многу бучен. По можност од Зегин оти таа аптека ми е најблиску.

13. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    1.734
    Тивок ептен и мал конпактен е

Прикачени фајлови:

На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.764
    Допаѓања:
    5.756
    https://kiwi.mk/product/piconeb/
    Италијански, не е бучен околку 58db , има маска за деца и возрасни. Најважно имаш сервис и делови ако нешто се расипе. Еурофарм, и сите др аптеки освен Зегин.

15. nice-girl

nice-girl Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    1.200
    Допаѓања:
    1.072
    јас го имам од еурофарм на микролајф со две маски, филтери добар е до сега

16. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.251
    Допаѓања:
    1.826
    Мајки на бебиња што не сакаат да лежат или седат за бањање, како ги бањате? Периодов е хаос со мојава, почна да урла на секое бањање, а беше бебе што ужива легната на постоље во кадичка секоја вечер. На одмор сме терале во раце со мене, ама претешка ми е и ризично ми е да не ми се лизне. Гледам некои сталаци како за да се држи стоејќи од тему, пробал ли некој нешто такво? 10м е, уште не стои сама стабилно, ама на седење сака да стане па немам друга идеја. И за косата исто почна да драматизира, дајте препорака за некое заштитниче на уши, има ли шанси да не урла толку со такво?

17. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.764
    Допаѓања:
    5.756
    Се шлапка седната со пајче, ракче ии кога ќе поигра ставам мрежата, ја легнувам и шампонирам измивам, коса со тушот наназад ама и ја држам главата како подкрената и така од мала не се буни. 9+++сме. На крај мм ја крева туш одпозади грб да нема сапуница и во бањарка иде во спа на масажа хаха

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    3.153
    Допаѓања:
    11.854
    Ние сме веќе со корито на под во тушот и почна да се прекачува да искача оти многу седење и е (facepalm) Кичмата ми знае. За миење коса не плаче ама за сушење е само со бркање и кабел држење.
    @Hygge-girl имаше пишано за сталак од тему не знам дали нарача да сподели.

На dummy и Hygge-girl им се допаѓа ова.
  19. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    5.009
    Да, набавено ни е али уште не сме го ставиле во употреба :D. Нешто периодов не е толку напорна си се заигрува со играчките, па си тераме по старо, заборавивме дека постои сталакот. Али добро што ме потсети, да го сефтосаме време е. Ќе пишам ревју тука чим го пробаме :).

На Noemi и dummy им се допаѓа ова.
  20. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.251
    Допаѓања:
    1.826
    дај пуштете препораки за играчки да пробам и таа варијанта. До пред некое време немаше потреба уживаше без играчки ама можда ќе и се погоди ако и ставам нешто интересно