Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.764
    Допаѓања:
    5.756
    https://www.dm-drogeriemarkt.ba/saubar-igracka-za-kupanje-p4066447716702.html
    Од Дм овие имам две три на навивање се и пливкаат и имам обични патчиња од веро џамбо, тие не ги сака мн.

На Baby warrior и dummy им се допаѓа ова.
  2. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    3.153
    Допаѓања:
    11.854
    Овие ги вртиме со тоа што сетчето од бејбицентар и на одмор го носевме, најиграно и е рачето и желката.

https://www.babycenter.mk/playgro-morski-zivotni-za-igranje-vo-voda-7-kom-vo-torba-1147974.html

https://bebehome.mk/product/bebeconfort-baby-essentials-set-3-piece-dining-set/

https://www.babycenter.mk/playgro-igracka-riba-4086377-816454.html

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  3. КаринаТ

КаринаТ Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    33
    Да ве прашам кога ја почнавте веќе темата за бањање, дали ги ставате во када со такво како столче за бањање или уште во истото коритце како од бебе со подлога за лежење?

4. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    3.586
    Дали ги бањате секој ден?
    Зимово почнав на 2-3 дена ,ама да не грешам ?

5. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    1.852
    Јас од 3 месеци го капев на столче легнато ама откако почна да се исправа ми ја бапка главата кига се враќа наназад и не ми е практично, сега на сунѓерот ќе си легне и ужива
    Јас од кога е роден го капам на два дена а зимава на три, освен ако не се искашка некогаш со каката.
    На педијатар ни напоменаа два пати неделно капење заради превенција од сува кожа, кога се роди дури добив совет во Плодност еднаш неделно да го капам оти бил мн бел и подложна кожа дерматит што се испостави и точно.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Elly989

Elly989 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    768
    Допаѓања:
    567
    Секој ден. Лази, оди, се поти, кака, мочка, на крај на ден сакам да е чиста, а и она ужива во бањањето. Што има врска зимата? Бањањето е дома, на топло :)

На Трагедијаупмм и Ladyme им се допаѓа ова.
  7. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.945
    Допаѓања:
    36.223
    Секој ден и јас. Им олеснува многу, уживаат и сакам да е чист кога ќе го легнам.
    Не гледам разлика во бањање дека е зима. Секако е на топло.

На Elly989, Трагедијаупмм и Ladyme им се допаѓа ова.
  8. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    3.586
    Добро моево не лази рано е ,да лази сигурно дека секоја вечер ќе ја бањам.
    Не знам ни јас што врска има... траума ми е останата изгледа ради тоа шо со поголемата така ми солеа памет ќе настинела гола соблечи облечи :rofl:

9. Elly989

Elly989 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    768
    Допаѓања:
    567
    Ќе си појачаш греење дома и готово :) не се замарај со тие старински муабети, нема ти бањата на балкон да ја изнесеш.

На Ladyme и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  10. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.336
    Допаѓања:
    8.408
    Јас не го бањам секој ден, само газето после кака му го мијам, секој ден еднаш кака.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  11. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.235
    Допаѓања:
    5.479
  12. Stone

Stone Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    486
    Допаѓања:
    751
    Мајки ај ве молам помош на една тема
    Доста зборуван беше Аптамил овој месец но доаѓам до еден проблем што не знам да одлучам како да постапам
    Имено бебуш од раѓање беше на комбинирано ад со цицање.Користевме аптамил 1 првите месеци но поради силни грчеви сменивме на аптамил комфорт.После 6ти месец кога започна да јаде веќе и не цицаше и сменивме на аптамил 2 не го сакаше па сменивме аптамил комфорт 2.За 20тина дена ќе правиме една годинка и не знам какво млеко да купам сега.Аптамилов ме плаши секоја недела нова серија вадат за повлекување.Дали да зимам 2ка од некое или 3ка да почнеме и кога да почнам не знам немам памет веќе како треба а педијатаров за ништо не го бива.

Друг проблем е што млекото не ми го допива воопшто пред спиење.А навечер се буди за млеко и го испива целото
    Почнав тоа во текот на ноќта да му го намалувам во количина но мислам гладен е не можеме да го исфрлиме

Наутро кога ќе стане кај 8 ,8ипол пие млеко 120-150мл одвај.Доручкува во 10 околу 200-250гр
    После прва дремка кај 12ипол млеко 120 одвај
    Ручек 200-250гр во 15ч
    Вечера 200-250гр во 17'30-18ч (пробав и помала вечера да јаде за да го испие млекото но неуспешно)
    Млеко пред спиење 150мл дали ги испива и тие
    Во тек на ноќта една 180ка најчесто во 1 часот се буди.

13. beachedd

beachedd Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2020
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    129
    Јас почнав со 3ка 4-5 дена пред да наполни годинка ( Хип Комбиотик Јуниор) , ама од 3ката упатството е 2 пати на ден по 150мл (135мл вода со 3 дозерки) и планирам сигурно до есен да го давам кога ќе се ближи до 2г , секако ако тој не одбие во меѓувреме.

На plava.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. beachedd

beachedd Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2020
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    129
    Ние имавме вакви, искрено мене не ми се допаѓаат иако сите деца ги носат.
    Некако му потеше ногата , не знам ептен кратко ги носеше. сега да купувам би одбрала од zdravistapala.mk иако се поскапи.

На naturally му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Stone

Stone Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    486
    Допаѓања:
    751
    Ама ние повеќе пиеме од тоа...што да правам појма немам

16. beachedd

beachedd Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2020
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    129
    Пиеше и моево барем уште еднаш на ден, ама на 10месеци тргна во градинка иако приватна - ми кажаа дека не даваат млеко ако не е неопходно и веќе немав кога да му дадам дома . Додека пиеше 2ка беше 2х180мл , ама ете на Џуниор е помала дозата.

17. jungle

jungle Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2012
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    849
    Моето е од раѓање на Аптамил пронутра, кога повлекоа најпрво, му сменив на Хипп, не го пиеше за жива глава, се вратив на Аптамил 3ка пак.
    Секое можно влегување во аптека препрашувам дали им е ок 3ката ми даваат одговор дека ако не е ќе повлечат секако.

18. Stone

Stone Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    486
    Допаѓања:
    751
    Не можам више со овој стрес секој ден да пратам вести,не знам како за ваква битна работа се остава со недели и недели и секоја недела некоја нова серија се повлекува.Што фајде ако бебе испие а после ја повлечат.А бебево ми пие млеко.Не знам веќе немам памет како да постапам што да купам,дали да му намалам количина ,кога да почнам со 3ка и на кој бренд.Досега најфален ми е бебелан ми се чини

19. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.764
    Допаѓања:
    5.756
    Земи Аптамил безлактозно , еве ние сме цело време со тоа или бебелан. Мојата е интолеранта , немам др опција 9++++ сме и тоа е тоа. Ако треба да сменам ќе идам на бебелан со ко лактаза капки цело време и тоа е. Бебелан и сменив кога прекинав со ап. премтаур и боље млеко не сум видела искрено. Само маката со таа лактоза ми беше за побрзо да не чекам капките да делуваат па да давам млеко итн.

20. Stone

Stone Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    486
    Допаѓања:
    751
    Дали да чекам да наполни 1 година па да почнам?За 20тина дена полни.Дали 3катс бебелан има ограничувања за внес?Би му го заменила тоа во 12ипол со ужинка но пак ќе останат 3 млека.
    А да напоменам дека мака мачиме со пиење вода.Што не пробав дали 30мл пие асално вкупно.Сокови не давам