Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.533
    Допаѓања:
    6.733
    А зошто со лажица и даваш бејбитол? Јас ја кинам ампулката и директ во уста стискам - мојава па пошто е јадачка на све живо отвара уста можда затоа немам проблем

2. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.060
    нема шанси не отвара туку така уста да и капнам, а и јас несмасна сум ќе ми падне мислам страв ми е

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  3. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    5.573
    Не велам дека не ти верувам, ама според мене не е до толку страшно една инхалација ако е затнато носето. На мојот неколку пати му било затнато од нигде никаде, па препораката била 1-2 инхалации со физиолошки. А дека толку лесно се спушта од нос на плуќа, е тоа не верувам пошто знам колку толку анатомија/физиологија :). Не велам дека е невозможно поготово кај помало бебе, ама ни дека е толку лесно.
    На крај краева, многу е побитно да се чисти носот на кој и да било начин што сметате дека е ок за да не се искомплицира :).

4. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.533
    Допаѓања:
    6.733
    Твојата е поголемка не знам како ќе биде тогаш, оваа мојава отвара уста на се пошто мисли ќе си касне нешто пустата :rofl: жива ненајадена

5. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.060
    Ама мојава од старт е ваква хах, кога беше помала и давав во малце молзено млеко во шише од што немав чаре ама ми се смачи више со шишињата па одамна во лажица и давам. Мм се откажа рече не можел он така и сама се борам секој ден со лажицата, ми се смее и ми бега буквално (facepalm)

6. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.533
    Допаѓања:
    6.733
    Уз јадење да пробаш тогаш меѓу убава кашичка нема да осети :D

7. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.673
    Допаѓања:
    3.098
    Штом ти отвара сега, би требало и понатаму. Јас бејбитол и давам ги кинам и директно во уста, Д3 давам на солдевит и шприцнувам директно во уста, си отвара уста нема проблем, дури веќе ја гледам дека и е јасно кога што и како зашто секогаш во исто време и распоред и ги давам (ги научи „програмите“ после 8 скок ептен :D)

8. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    1.917
    Од тие бејбитол алиштата ми се смрдеа и не излегува смрдеата ни после 10 перења.
    Јас ги сменав а и откако ги сменав бебе немаше грчеви.

9. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.830
    Допаѓања:
    5.945
    Молерс моментално, со јаболко вкус.

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.830
    Допаѓања:
    5.945
    Се затна целата како со долните заби... ама горниве мислам се полоши, кај скок па и тие. Мрсули и течат проѕирни... се научила си игра со нив шрмкни нагоре дувни надоле... па константно вика, се удира со главата од подлога од кревет од мене... па плаче ќе се мавне појако. Значи гелчиња две, ништо тоа чиста вода не помаже тако звано. Осанит еве два дена.. не гледам ништо подобро. Парацетамол вчера и дадов малку се смири после дремка пак исто. Др чаре има? кромид млад не сум пробала да глода. Горе гингива е вцрвенета и пробелена. Па не дава да ја видам.
    П. с денес сме 10 месеци. Остарев годинава што помина како за 10 години.

На dummy, LanaDelR и Baby warrior им се допаѓа ова.
  11. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.377
    Допаѓања:
    2.514
    Влегов во темава да пишам а за исто.Само што ние сме 7+ заб уште немаме.Од бубалче бебе и спиење цела ноќ веќе цела недела е во плачење,урлње никако да му се погоди.Несака сам да седи,носот исто целиот запишен ноќе кога се будеше ќе му дадев цуце да продолжи неможе сега да држи од што е затнат целиот.Прскам морска вода ќе протече прозирно така малку и готово,пробувам да вадам со пумпа нема шанса не дава така никако,плаче се нервира.
    Преку ноќ се буди со плачење што никогаш до сега така не се будел.
    Се смее па плаче во ист период како да не знае што да направи..
    Доле гледам двата кеца и едното двојче се набобренки и имаат белка линија на нив,ги чекаме да пробијат.Мачкам гелчиња,глодалки ладам,масирам ама не помага баш ништо.
    Исто многу се лути леле до сега вака не сум го видела кога ќе почне да се треска и да прета со нозете плус..Се надевам ќе помине и дека е период со забиве,инаку и јас скренав со двете,секој свои потреби.

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  12. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    5.573
    Колку капки витамин Д3 додаваш? Гледам дека има некоја помала доза во Молерсов.
    Ќе одам и јас да го земам :)

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.830
    Допаѓања:
    5.945
    Еден ден две капки вигантол еден ден една. Да мн убав состав е и појака концентрација него тие капсулите бејбитол

На naturally и dummy им се допаѓа ова.
  14. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    5.573
    Веќе многу ми е тешко Вигантолот во уста дирекно да го давам, станува, ме мава и капката паднала во врат :worried:. Може ли во лажиче тие?

15. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.830
    Допаѓања:
    5.945
    Јас во лажиче давам.. не отвара уста мојава одма раце на лице . Освен за лажиче мисли храна иде. И капки во нос марисол тешко ставам... ја ставам меѓу колена она легната така и ги држам двете раце, плус со лакто главата да ставам капки кога сум сама, така и шмукам со носко. Хаос. Порано барем за ниското беше мирна и шмукав.

На naturally му/ѝ се допаѓа ова.
  16. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.965
    Допаѓања:
    36.253
    Јас не давам плус витамин д3, дека давам babyvit капки и во нив има 400iu, и плус ги давам бејбитол д3+омега и таму има 400. За зима ова комбинација ја давам по препорака на педијатар. Топла препорака и од мене. :)
    А за сега откако ќе ги дотрошам овие земав молерс од тути фрути и babywell сируп. Во молерсот има 200iu, а во сирупот 400, па мислам дека е супер за сега откако ќе дојде потопло време.

На naturally му/ѝ се допаѓа ова.
  17. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    634
    Допаѓања:
    861
    Ве молам не можам да вртам да барам дали било спомнато на назад. Дали Аптамил пронутра обичното број 2 (не цезареа) го повлекуваат од продажба? Мм слушнал му кажале во аптека дека и обичното го повлекуваат, а мојава има кутија отворена пред недела дена си го пие. Се испаничив малку. Please help.

18. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.830
    Допаѓања:
    5.945
    Еве пишува кои серии им ги повлекле. Види на кутијата. Викаат дека се повлечени превентивно да не се ризикува, не е најдено токсин. Тоа пуштиле известување на аптекиве.

Прикачени фајлови:

• IMG.jpg
      IMG.jpg
      Големина на фајлот:
      423,2 KB
      Прегледи:
      20
  19. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    634
    Допаѓања:
    861
    Не е овој сериски број и датум на нашата кутија. Од Сител што имаа објавено сега ги гледав, има и многу други сериски броеви меѓу кои и оној што е на кутијата што ја имаме. Офффф ум немам веќе што да правам.

20. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.830
    Допаѓања:
    5.945
    Мене ова ми е од колешка од аптека, маил од аптамил увозниците во македонија. Незнам не сум гледала вести искрено.

п. с еве нешто од вести https://360stepeni.mk/ahv-preventivno-se-povlekuvaat-odredeni-serii-na-aptamil-formuli-za-doenchina/

Зошто само овие се од аптека повлечени незнам.