Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. espana

espana Популарен член

Kupiv inhalator sega od Zegin toj,zatnato nose,a I nekako zasipnata mi e...kazete kako da uspeam da I ja stavam maskata nema sansi...

2. irena.1

irena.1 Форумски идол

Јас му пуштам цртани ЛББ да се загледа и ставам маска. Јас седам доле и он ми е меѓу нозе. Некогаш знае да плаче зошто сака да стане, па јас држам и со нозе и со раце, мм изиграва кловн. Или он го држи, а јас маската.
    Ми имаат кажано дека кога плаче повеќе вдишува и подобра дисперзија има. Незнам дали е точно. Но мојот ретко плаче.

galapce, pilenka and espana like this.
  3. joy1

joy1 Форумски идол

Јас исто со цртани ја инхалирам и мирна седи

4. galapce

galapce Форумски идол

Јас во количка го ставам. Прво со големата маска јас изигравам кловн за да се навикне на звукот и демек и тој посака што имам и јас,па ставам неуклучена кај него,па преместувам цревцето. Со паузи му правам оти џабе е ако плаче и ја тргнува маската.

5. espana

espana Популарен член

Пробав секако јас кај мене па кај неа па со игра,па цртани омилени,не бе никако не успеав,десно лево мрда се тегне плаче,заспа и така. пробав,се разбуди....

6. espana

espana Популарен член

Не успев и сабајле со инхалациите,од се плаче,станала мн.плачлива,ср надевам од настинкава дека е и ќе помине.Плус одам на раб,таа плаче по мене,доаѓам плаче и не се трга од мене,злато :)

7. alana

alana Популарен член

Мамички ме интересира кога почнавте од колку месеци да им давате на бебушите парченца банана, корка лебче и т.н. Со што почнавте прво?

8. joy1

joy1 Форумски идол

Зборуваш за воведување храна или за самостојно јадење со рачето-фингер фуд?

Kaetana likes this.
  9. alana

alana Популарен член

за finger food :)

10. mami blue

mami blue Форумски идол

Jas na malata dosega i imam dadeno biskvitka sama da jade.imame 9 ipol meseci.i ja jade, ima dve zapcinja ke gricne i go topi
    Za drugo mi e nekako strav uste muslam na jabolko, banana lepce a i nesakam da ja forsiram

espana likes this.
  11. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Мами по колку време ги оставате бебушите да седат? Мојов седи по 20 мин. и после тоа кенка ама не се навалува да легне туку како самиот да се вежба за седење. Жал ми е да го оставам да кенка па го земам во раце или ќе го легнам па се дига со главчето и нозете и бара помош за да седне. Дневно седи по 2 часа максимум. Да не е многу? Наредна недела сме на ортопед па викам да прашам поискусни мами за совет :) Денес седи во количка и по пола саат, а и во хранилката се исправа и седи ко возрасен на столче. Инаку сме 7 и пол месеци.

12. galapce

galapce Форумски идол

Ортопедите на кои сум ги носела,еден е Видоевски,рече дека нема правило од кога и колку.
    Рече тие сами покажуваат од кога се спремни и по колку.
    Секое дете индивидуално.

13. alana

alana Популарен член

Јас и подавав јаболче да си грицка, ама и залетнуваше и од страв престанав да и давам. 8 и пол месеци сме, па си мислев со нешто да почнеме, оти ме гледа ко ќе грицкам јас нешто и самата ме тегне за рака бара да проба и со муцето џвака. И ние имаме 2 запчиња. Ме интересира со што се почнува обично и колкави парчиња се даваат.

14. alana

alana Популарен член

Јас почнав да ја ставам да седи откако наполнивме 7 месеци...Првата недела ја ставав по 5-6 минути 3 до 4 пати и башка во скут кај мене да вежба рамнотежа...а од втората недела по 1 саат седеше 3 пати на ден (значи 3 саати)...третата недела веќе знаеше да седи..почна да се нишка напред назад....кога ќе и се смачи се фрла на страна и се врти на стомак.

Miss.Sweet likes this.
  15. alana

alana Популарен член

Еве некои вежбички

awl and Miss.Sweet like this.
  16. espana

espana Популарен член

Majki aj kazete mi kolku vreme inhalacija ,bebeto ima 9,5 meseci,I da ne gresam,fizioloski se atava vo plasticniot del,kolku?bidejki do Sega sum pravela za sebe so obicen inhalator topla voda I super mi bese,a kako dejatvuva ovoj,samo kako parea,cad,taka li trebaa?
    Po nego vadam so pumpicataja ili???

17. joy1

joy1 Форумски идол

Еспана ако ептен е затната барај лек за да инхалираш.
    Обично даваат гентамицин и декса во потежок случај вентолин.
    Вдишувајки ја течноста во вид на испарување лекот ке делува.
    Физиолошки идеше мислам по 2,5 мл.
    Јас никогаш не вадам со пумпицА ни пред ни потоа .За мене пумпицата е трауматична искрено

Kaetana likes this.
  18. espana

espana Популарен член

I za mene srce me boli koga vadam,ama pak kako ke I izleze sekretot...nema nacin

galapce likes this.
  19. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Ние па секој шлајм(а го имаме често) го чистиме со пумпица. И ништо не е стресно и страшно кај нас. Седи на столчето за ручање,јас му ја покажувам пумпицата и се мести синко,со неколку вшмукувања,го чистиме носето. Знае да негодува и плаче,но не се трагедии да не можам да се снајдам.

Mekuska likes this.
  20. irena.1

irena.1 Форумски идол

Мене ми кажаа др по 2милилитри физиолошки. Ставав малку повеќе да речам 2 и пол затоа што на крајот кога нема веќе течност па за да ги опфати сите капки мораш малку да го ставаш под агол пластичниот дел т.е малку на една страна да навалиш, па на друга. Затоа ставав 2 и пол и не чекав до крај. Кога беше многу затнат др ни препиша и 6-7 капки бисолвон. Па првиот пат ставив две капки направивме инхалација и до вечерта немаше никаква реакција, па следното си ставав колку ми препиша докторката. Пусти страв од воведување на нови лекови и храни па затоа првиот пат внимателно.
    Кога тргна на подобро само по 1 милилитар ставав.
    Вдишувањето на парата го разбибива разводнува секретот. Па полесен е за искашлување и вадење. Мојов ги голта шлаемите, па ги наоѓав во пелената. Или знае од уста да извади голема леплива локва, особено ако е цицал. Или прво инхалирав па му давав да цица и осеќаш како ги голта.
    И мм на почетокот беше неверни тома, ми викаше абе бог да чува за што пари дадовме. Е што ова пареа ладна вдишува. Ама има ефект и те како. Бар кај нас помага да не се завлечка работата, побрзо да се исчисти детето.
    Јас обично после инхалации и тапкав. Некако логички ми е, ако ги разредивме шлаемите, да ги потераме назад.