Kupiv inhalator sega od Zegin toj,zatnato nose,a I nekako zasipnata mi e...kazete kako da uspeam da I ja stavam maskata nema sansi...
Јас му пуштам цртани ЛББ да се загледа и ставам маска. Јас седам доле и он ми е меѓу нозе. Некогаш знае да плаче зошто сака да стане, па јас држам и со нозе и со раце, мм изиграва кловн. Или он го држи, а јас маската. Ми имаат кажано дека кога плаче повеќе вдишува и подобра дисперзија има. Незнам дали е точно. Но мојот ретко плаче.
Јас во количка го ставам. Прво со големата маска јас изигравам кловн за да се навикне на звукот и демек и тој посака што имам и јас,па ставам неуклучена кај него,па преместувам цревцето. Со паузи му правам оти џабе е ако плаче и ја тргнува маската.
Пробав секако јас кај мене па кај неа па со игра,па цртани омилени,не бе никако не успеав,десно лево мрда се тегне плаче,заспа и така. пробав,се разбуди....
Не успев и сабајле со инхалациите,од се плаче,станала мн.плачлива,ср надевам од настинкава дека е и ќе помине.Плус одам на раб,таа плаче по мене,доаѓам плаче и не се трга од мене,злато
Мамички ме интересира кога почнавте од колку месеци да им давате на бебушите парченца банана, корка лебче и т.н. Со што почнавте прво?
Jas na malata dosega i imam dadeno biskvitka sama da jade.imame 9 ipol meseci.i ja jade, ima dve zapcinja ke gricne i go topi Za drugo mi e nekako strav uste muslam na jabolko, banana lepce a i nesakam da ja forsiram
Мами по колку време ги оставате бебушите да седат? Мојов седи по 20 мин. и после тоа кенка ама не се навалува да легне туку како самиот да се вежба за седење. Жал ми е да го оставам да кенка па го земам во раце или ќе го легнам па се дига со главчето и нозете и бара помош за да седне. Дневно седи по 2 часа максимум. Да не е многу? Наредна недела сме на ортопед па викам да прашам поискусни мами за совет Денес седи во количка и по пола саат, а и во хранилката се исправа и седи ко возрасен на столче. Инаку сме 7 и пол месеци.
Ортопедите на кои сум ги носела,еден е Видоевски,рече дека нема правило од кога и колку. Рече тие сами покажуваат од кога се спремни и по колку. Секое дете индивидуално.
Јас и подавав јаболче да си грицка, ама и залетнуваше и од страв престанав да и давам. 8 и пол месеци сме, па си мислев со нешто да почнеме, оти ме гледа ко ќе грицкам јас нешто и самата ме тегне за рака бара да проба и со муцето џвака. И ние имаме 2 запчиња. Ме интересира со што се почнува обично и колкави парчиња се даваат.
Јас почнав да ја ставам да седи откако наполнивме 7 месеци...Првата недела ја ставав по 5-6 минути 3 до 4 пати и башка во скут кај мене да вежба рамнотежа...а од втората недела по 1 саат седеше 3 пати на ден (значи 3 саати)...третата недела веќе знаеше да седи..почна да се нишка напред назад....кога ќе и се смачи се фрла на страна и се врти на стомак.
Majki aj kazete mi kolku vreme inhalacija ,bebeto ima 9,5 meseci,I da ne gresam,fizioloski se atava vo plasticniot del,kolku?bidejki do Sega sum pravela za sebe so obicen inhalator topla voda I super mi bese,a kako dejatvuva ovoj,samo kako parea,cad,taka li trebaa? Po nego vadam so pumpicataja ili???
Еспана ако ептен е затната барај лек за да инхалираш. Обично даваат гентамицин и декса во потежок случај вентолин. Вдишувајки ја течноста во вид на испарување лекот ке делува. Физиолошки идеше мислам по 2,5 мл. Јас никогаш не вадам со пумпицА ни пред ни потоа .За мене пумпицата е трауматична искрено
Ние па секој шлајм(а го имаме често) го чистиме со пумпица. И ништо не е стресно и страшно кај нас. Седи на столчето за ручање,јас му ја покажувам пумпицата и се мести синко,со неколку вшмукувања,го чистиме носето. Знае да негодува и плаче,но не се трагедии да не можам да се снајдам.
Мене ми кажаа др по 2милилитри физиолошки. Ставав малку повеќе да речам 2 и пол затоа што на крајот кога нема веќе течност па за да ги опфати сите капки мораш малку да го ставаш под агол пластичниот дел т.е малку на една страна да навалиш, па на друга. Затоа ставав 2 и пол и не чекав до крај. Кога беше многу затнат др ни препиша и 6-7 капки бисолвон. Па првиот пат ставив две капки направивме инхалација и до вечерта немаше никаква реакција, па следното си ставав колку ми препиша докторката. Пусти страв од воведување на нови лекови и храни па затоа првиот пат внимателно. Кога тргна на подобро само по 1 милилитар ставав. Вдишувањето на парата го разбибива разводнува секретот. Па полесен е за искашлување и вадење. Мојов ги голта шлаемите, па ги наоѓав во пелената. Или знае од уста да извади голема леплива локва, особено ако е цицал. Или прво инхалирав па му давав да цица и осеќаш како ги голта. И мм на почетокот беше неверни тома, ми викаше абе бог да чува за што пари дадовме. Е што ова пареа ладна вдишува. Ама има ефект и те како. Бар кај нас помага да не се завлечка работата, побрзо да се исчисти детето. Јас обично после инхалации и тапкав. Некако логички ми е, ако ги разредивме шлаемите, да ги потераме назад.