Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    951
    Допаѓања:
    1.375
    И ние сме тука, 8 месеци и два дена, па да си ја кажам "маката".:rofl: Не лази, пробува со колената малку ама тешко му оди, ама затоа се врти како мачка на грб на стомак, по 10 пати некогаш во минута. Со јадење слабо, ќе изеде 5 лажици и толку, па со молење некогаш и 150 грама, тоа кога имам повеќе среќа хаха многу ми е стресно, кога ќе зине, не дишам, да не му текне дека не сака:D. Моментално сме во фаза на викање (поточно дерење), мислам грлото ќе го заболи од што вика

На Baby warrior и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  2. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.859
    Допаѓања:
    3.876
    Нема врска полот еве мене двете женски.
    Золва ми машко има па обратно вика женските се побрзо правеле :rofl:
    Ако сака да седне ржи да ја седнам инаку лежи и евентуално на стомак да се сврти строго на лево за на десно потешко и е. Ја вежбам кога сме сами пошо па се што ќе направам јас големата сака да повтори и ми е страв да не ја повреди додека сум во тоалет пример (facepalm)
    Од се да се пази човек :D
    @Merten не вика ама ржи јас не знам како не ја боли грло :o

На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    951
    Допаѓања:
    1.375
    Да и така како ржење:rofl:. Моево до скоро не се вртеше од грб на стомак, само обратно ама сега не е застанат. Запче и горе му излезе па среќа со спиењево се среди малку иначе по 10 пати се будеше со плачење.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.793
    Допаѓања:
    6.846
    Јас ништо не ја вежбам :tmi:.
    По цели денови на под е, споредбено брат и во раце ми израсна, па се сам направи и вртење и седење и лазење и одење. Кога ќе е спремна, тогаш :sun:.

5. Трагедијаупмм

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.859
    Допаѓања:
    3.876
    Исто сестраи се во раце беше ова повеќе е или на под или во аголна во ќош. Пред некој ден ја ставив во дубак ама не знае што да прави :rofl:

6. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.060
    Јас неповикана да ви кажам за мојава една и единствена ќерка дека скоро се до сега направи покасно од врсниците, ама па многу по стабилна е од старт кога ќе почне било што да прави. До кај 9м лазеше само војнички и плус си се лизгаше на грб одбацувајќи се со нозете и стигаше кај сака така, не ни пробуваше да лази, си тераше по нејзино. Со полни 9м почна да седнува сама и веднаш по некој ден да пробува да лази нормално и за неколку дена усоврши лазење. Од 9.5 почна да посегнува сама да се исправа ама не пробуваше да се крене па да паѓа, туку само се фаќаше и гледаше испитуваше терен. Нешто пред 10 почна да пробува да се крева и веќе со полни 10м сама се крева и стои. Еве сега по една недела на 10+ уште не пробала да оди по мебел, само учи да стои постабилно држејќи се со една рака и да си седне сама од стоење безбедно без паѓање. Секое бебе во свој тек. Јас како мајка со прво бебе малце се потресував дека касни ама ортопед ми рече дека е супер и ми олесна, плус и тоа што гледам дека е пажлива и не паѓа насекаде ми олеснува уште повеќе. Споредбено со другарче машко од 7м, пробува се ова да го прави ама во ништо не е стабилен и само паѓа, значи дури и пробува да се исправи ама паѓа ко трупче.

На Anaroz1, Baby warrior, Autumn Love и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    951
    Допаѓања:
    1.375
    Од кој термос за храна сте задоволни?

Ќе може ли некој да ми сподели каков распоред имате со два оброци и АД? Дали целосно го кратите млекото кога јаде или само го поместувате покасно?

8. Трагедијаупмм

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.859
    Допаѓања:
    3.876
    @dummy на ортопед бевме на 5 м ,не кажа ништо особено сано дека е ок со напредок и да идеме после проодување на контрола ми даде насока после 6 м да сменам солдевит 100 и wellbaby да давам и толку ,јас па ни тие не сум ги земала :D
    Ги дава ли некој ?

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.793
    Допаѓања:
    6.846
    Да @dummy, реално повеќе ние се потресуваме споредувајќи ги со други бебиња, па и на некој начин ги брзаме. Според ортопеди дури на 18 месеци мислам беше граница да прооди по мебел, не памтам ако грешам поправете ме. Иначе точно, син ми се исправи сам рано ама многу паѓаше и тоа директ на глава, ептен стресен ми беше тој период не можев нигде да мрднам, да го оставам ни секунда сам, само туп ќе слушнев и знаев што следува :D. Па сега за второво си велам ујачај малце па тогаш, иако и она покажува знаци да сака да се исправи ама далеку од брат и, мислам дека уште некој месец ќе и треба. Еве 9,5 е а не ни лази на четири, ни седнува сама, гледаш твојата женска тоа тогаш веќе го совладала :sun:.

На Baby warrior и dummy им се допаѓа ова.
  10. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.060
    И јас се мислев нешто за имунитет да почнам да давам на своја рака дека ќе почнува во градинка ама сакав да прашам и матичната за препорака. На последните контроли ортопедот и матичната само Д3 и омега ми кажаа друго не. Инаку да и нас контрола ортопед ни рече после проодување

11. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.060
    Ќе си совлада се во нејзино време. :inlove:Јас најискрено мислев дека мојава нема ни да пролази нормално. Толку си беше внесена во тоа нејзиното војничко лазење и лизгањето на грб што не делуваше ич заинтересирано за друго.

12. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    27.304
    Пролази нормално, 4 ри месеци откако трча :rofl:
    Ништо не правеше како врсниците. Се покасно направи. Оди сопри ја сега.
    Прав Тарзан е.

На Baby warrior, Трагедијаупмм и dummy им се допаѓа ова.
  13. Трагедијаупмм

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.859
    Допаѓања:
    3.876
    Матичната ми рече дека си зима од доењето витамини ама ортопедот ми ги пиша на изведбата.. и не знам сеа...

14. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.531
    Допаѓања:
    2.299
    Темата е по активна. Треба од Аптамил цезар 1 треба да поминеме на Аптамил 2 (пронутра земав) ама после сите повлекување шубе ми е да му дадам иако лотот кој го имам не е на листата за повлекување. Дали има некоја која користи Аптамил пронутра 2, или сменила друг бренд и на кое млеко преминале? Иначе од Аптамил 1 цезар сум многу задоволна .

15. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.533
    Допаѓања:
    6.733
    Лази мојава, се влече уствари, низ дневна и трпезарија и ми доаѓа и во кујна тоа кај мене е една просторија од 50м2, моментално опсесија и е да влезе под кафе масичка во дневна, па вчера почна да ги лиже и металните ногарки од неа :headbang: јас и викам не, она ме гледа со тие очите најубави ми се смее и продолжува - мајмунче!
    Не користам дубак, талески ме праша минатата недела бевме на контрола - ми рече јас не забранувам не сум ни присталица за него /ако ти треба да ја оставаш да вршиш работа купи стави ја само нозете да и допираат на под не да и бидат во вис. Не знам како е твојата ама овие три дена последни е хаос преку ден кенка за во раце цело време, јас дека работам дома попладне маж ми ја чува овие два дена искачв од ателје пошто не можам да ја слушам како кенка и му цмиздри / мислам дека се втор тура заби доле и се како подуенки и бели :| само долните кецови ги има засега кај вас како е со заби ситуација 8)
    Триста на саат е во темперамент ја држиш во рака, се врти цела на сите страни ептен доби сила последниов месец.

16. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.533
    Допаѓања:
    6.733
    Јас имам термос на skip & hop ептен сум задоволна / 7 саати топло и 5 саати ладно држи / во солун во kiddo.gr ги има - кај нас во крш

17. angelce23

angelce23 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    211
    Ме интересира вашите 6 месечни бебиња што се на АД колку пати се будат навечер за млеко?
    Моето од бебе што стануваше само еднаш за млеко сега станува на три саати

18. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.035
    Ние користевме Аптамил пронутра 2 сега се префрливме на Новалак 2.Бебе пие од млекото нема проблем.

На Dijana DM и Ladyme им се допаѓа ова.
  19. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.377
    Допаѓања:
    2.514
    Мамички ако можете да видите нешто од сликата зошто е ептен зближено неможам да направам убава слика.Две недели мн ми е нервозен малиот одбива да јаде да пие млеко,нервозен плаче ниту спие,се буди со плачки,мрсоли цел куп вадиме.Уште колку ќе потрае додека да пробијат овие двете доле,белото веќе се гледа отечено е ама уште не пробиваат веќр од кога вака се мачи.Како било со вашите бебковци кога вака ни биле дали брзо пробија

Прикачени фајлови:

20. Трагедијаупмм

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.859
    Допаѓања:
    3.876
    Треба да ,,пукне " непцето.
    Да има дупче

На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.