Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.377
    Допаѓања:
    2.514
    Нема ништо такво на допир исто не гребка а вака му е веќе некое долго време и се намачи.
    Секое дете различно со овие забчиња,некои тврдоглавковци како викаат инаетчија ќе биде хаха.:o
    Искрено се намачи детево за да добие едно запче,кога ќе биде ќе видиме :whew::sweat: се надевам брзо

Последна измена: 15 февруари 2026
    На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    1.917
    Секое дете е различно ама ние со вакви непца сме скоро два месеци и сеуште нема запче, нервозен беше се ставаше во уста, гризи, се чеша, мрсули, се буди навечер и сеуште абер нема.
    Едно ме чуди, дури цица каса луѓе, не знам со шо ама каса и онака ќе ме фати со непцињата за пупка и ме држи како заб да има :rofl: не знам како успева, боли корни, го проверувам горе долу нема ништо а кога ќе ме штипни со тие непцата до срце боли

На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.377
    Допаѓања:
    2.514
    Колку сте вие,ние сме 7 ипол месеци.Да се надеваме дека ќе ни пробијат бргу,па потоа другите ќе ги чекаме и така до последниот млечен заб ]:):rofl::P
    На ќерка ми прв заб и порасна на 5 месеци но без да сетам само го видов и толку.
    Многу години ми се разлика децава и сега сум баш како новопечена со бебево :lol:
    Мада се е различно меѓу нив.

4. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    1.917
    6 и пол сме :)
    Мажот ми се зафркава, му вика на синко мајкати три месеци ти бара заб:rofl:
    Само му буричкам во устата ко неарна некоја, синкир без заби ќе останиме :)

На katerina.femina и LanaDelR им се допаѓа ова.
  5. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.682
    Допаѓања:
    7.877
    Скок ли е, заби ли се незнам ама,скренав. Цело време во раце, едвај 3/4 лажици јаде, за спиење исто научна фантастика. Мене нервози ме маваат, на големото едвај имам време да му обрнам внимание.

6. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    5.573
    Мајки, колку им се долги дремките на вашите 11 месечни бебиња?
    Мојот спие по сат и пол, втората дремка знае да затера 2 часа :worried:. Мислам дека е многу, пошто се буди по сто пати навечер. Пробав да го одбијам од ноќно доење, една вечер беше ок ама веќе втората беше неизводливо всушност пробав сама без помош од маж затоа и мислам нема успех.

7. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.060
    На мојава (скоро 10ипол м) и се од 1:15 до 1:40 ама често втората е пола саат само и не сака да презаспие. Многу е мислам 2 саати ако е со 2 дремки, обично нели со една дремка толку спијат

На naturally му/ѝ се допаѓа ова.
  8. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    5.573
    Прво е борба дури да го заспијам за втората, па се поместува и ноќното спиење на многу покасно што никако не ми одговара зошто си заспиваше како темпиран во 8-8:30 од 2 месеци.
    Мислам дека му е рано за една, нема да издржува до ноќното :(. Никако не можам да му го фатам редот веќе 2-3 недели.

9. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    3.098
    Истото го правевме на 11 месеци, па на 11ипол ја префрлив на една дремка, супер тера (со исклучок на 8 скок :|).

Само што мојата немаше толку долги денски дремки никогаш. Едната 1 до 1ипол саат, другата 40мин до саат

10. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    5.573
    Сега со една дремка како и е распоредот за спиење?

11. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.163
    Допаѓања:
    15.472
    Исто, на 9.5 пролази на 10 се исправи не памтам кога почна да се движи на 13.5 прооде, на 14 веќе трчаше. Сега 15 не знае кај тера, значи не застанува.:whew:

На Ladyme и dummy им се допаѓа ова.
  12. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    3.098
    Па се трудам да личи на градинка (иако нема да одиме хахаха). Ама станува меѓу 7-8 сабајле и ја легнувам меѓу 12-1. Пред 8ми скок беше совршено, во 12 а ја легнев за 3 секудни запиваше. После скокот обично не фаќа 12ипол, а некогаш знае и 1. Спие саат ипол, многу ретко повеќе (и тоа генерално со барем едно презаспивање). Ама навечер си заспива меѓу 7:30-8 и си спие до утре сабајле без будење (освен ретко што знае да закенка, ама давам цуцла и продолжува како ништо да не било)

13. КаринаТ

КаринаТ Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    39
    Здраво мајки, колкав ww имаат/имале вашите бебиња на 10м? Каков ви бил распоредот на дремки и кога станувале и легнувале за ноќно спиење?

14. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    675
    Ние следна недела правиме 10 месеци и моментално имаме ваков распоред: прв ww околу 2.5 часа, прва дремка трае час-часипол. Втор ww околу 3.5 часа, втора дремка иста должина како првата. Трет ww околу 4 часа. Станува меѓу 7 и 8, легнува меѓу 8 и 9.

На КаринаТ му/ѝ се допаѓа ова.
  15. КаринаТ

КаринаТ Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    39
    супер делува распоредов. Спие ли добро навечер со овој распоред? Јас иста возраст бебе имам, но некако пократки ww му терав и ми се буди многу ноќе и тешко презаспива, па и си мислев дека треба да зголемам ww.

16. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    675
    Можеш дa пробаш со зголемени ww да тестираш, секое бебе си е различно. Колку ви се сега? Пробувај, немаш што да изгубиш реално.
    Ние не сме некој репер за спиење, нема преспиено ноќ досега. Во најдобар случај (кога не ја мачат заби, регресии, скокови и слично) се буди 2-3 пати и брзо презаспива ако ја земам во раце или малку цица и си продолжува.
    Преку ден со вакви ww и дремки мислам дека супер функционира.

17. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.060
    Мојава е скоро 10ипол месеци ама следниов распоред ни е веќе неколку месеци:
    - Будење меѓу 5-6 (ранобудник е немам решение за ова, ама еве чекам да се смени саатот па еден час подоцна да се буди)
    - прозори будност сите се околу 3.5 саати, последниве недели и 4 често и нема проблем
    - прва дремка околу 8ипол-9, втора 14-14:30
    - дремките траат 1:15-1:40 кога како. Некогаш втората е пола саат и ја презаспивам, некогаш тера со пола саат. Првата обично е подолга без презаспивање
    - заспива ноќе 19-19:45.
    - се буди бар еднаш (во добрите ноќи), и тоа е обично накај 2-3 сабајле, но има денови по 3-4 пати али обично тоа е после 2-3 сабајле и во скок од развој или кога вади заби, имала дешавки дружби денот

На КаринаТ, Marijanche33 и Baby warrior им се допаѓа ова.
  18. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.533
    Допаѓања:
    6.733
    Мајки и јас сакам да го споредам отприлика денот на ќерка ми и вашите 8месечни бебиња. Со три дремки сме пошто е утринско славејче мојава се буди 6-6:30 ноќе легнува 19:30-20
    Се буди на секој 2ипол-3h навечер за цице и продолжува ретко треба и да ја понишкам некоја минута ама воглавно знае да си продолжи сама

19. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.060
    Горниот распоред што го пишав го тера мојава од кај 8м

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    951
    Допаѓања:
    1.375
    Исто и ние се будиме кон 6 најчесто, ако се смилува ретко во 7 може да разбуди. Во 8 му давам млеко, кон 9 заспива и спие пола саат. Потоа кон 11 му давам доручек/ручек и кон 12 пак заспива (ова кога не сме излезени, ако излезиме во мол не спие, надвор ќе заспие). Се враќаме и пие пак млеко кон 2 и пол 3, спие пак 30 мин до 5ч максимум, тогаш му давам ручек/вечера, па во 7 и пол млеко и заспива. Се буди два пати за млеко, еднаш кон 12 и кон 4 и пол/5 и уште неколку пати така со плачење па го нишкаме да призаспие.
    Хаос ми е со оброциве, ама не знам како да се организирам, кога храна, а кога млеко..