Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.059
    Мојава мамамама за се вика, дури и кога ја успивам периодов така се смирува. Не знам дали има баш значење или не. 10++ сме

На LeNora му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.532
    Допаѓања:
    6.728
    Ќерка ми на 7ипол почна да вика мама, неколку пати дневно изговара мн често додека ја хранам па вероватно ам ам и ма ма ги меша ама што е битно :) сега на 8ипол се почесто вика мама, важно секогаш во мое присуство не му рекла на никој друг мама освен мене

3. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    5.573
    Дали си пробала комбинација од блендирано со пасирано? Пример гриз и пасирана банана?

4. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    3.179
    Допаѓања:
    11.952
    Не е мала, на 7 месеци почна ќерка ми да вика мама со значење, за 2 месеци почна баба, па на 10 тати итн. Секое дете се развива со различна брзина, некои до 15 месеци не прозборуваат ништо, некои порано.

5. *Glory@'

*Glory@' Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2026
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    11
    Здраво, детето ми е една годинка и кашла многу суво, ако може да споделите искуства ваши со што сте ја решиле кашлицата. Да напоменам бевме и на педијатар.

6. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.532
    Допаѓања:
    6.728
    Колку дремки имате на 8ипол месеци? Денес прв пат ми одбиваше трета дремка. Првата ја спиеше саат, втората 2 саати и од 14:15 до сега до 19:00 седеше кенкава нервозна ни вечера изеде како што треба ни ништо :(

7. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    5.573
    Не можам да се сетам кога премина мојот од 3 на 2 ама знам дека долго време траеше. Еден ден 3 па друг ден 2 додека се стабизира скапавме. Денес и кај нас така, наместо две имаше една долга дремка и ниту вечера изеде како што треба :doh:. Го легнав еден час порано, веќе стануваше преуморен.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.532
    Допаѓања:
    6.728
    Ај она што ме напна за сите пари на крај и со мм се испокарав за сасвим трето.. денов хаос

9. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    5.573
    И јас се испокарав дека го оставам малку сам да јаде и фрлал храна од хранилка додека јадел. Многу ми е гајле што мисли, секако јас чистам |(.

На Baby warrior и Peperutce6 им се допаѓа ова.
  10. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.253
    Допаѓања:
    27.010
    Да, и се гади и од тоа, нагони одма и доаѓаат. Гриз сварен со вода/млеко, банана и какао на големиот му беше омилена вечера, таа не може да ја смисли. А купечката каша на Хипп со банана и какао за 5 мин ја јаде.

На naturally му/ѝ се допаѓа ова.
  11. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    829
    Допаѓања:
    2.108
    И кај мене на почетокот и идеше така нагон, после веќе почна да се навикнува. Кога гледав дека ептен не може, го ставав во блендер но обично после 3 - 4 лажички почнуваше нормално да си јаде. Е сега си има пак некои периоди па си глуми, како денес на пример за брокулата згмечена со вилушка па блендирав после ама гледам да бидам по упорна чекам колку што можам повеќе.

12. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    5.573
    Мојот не прифати на прва структура, ама по неколку обиди полека се навикна. Пример се гадеше од обичен варен овес, па правев комбинација од пасирано со блендирано. Некогаш 2-3 лажици ќе пробаше и толку, ама не се откажував и не давав скроз мазно следно.
    @Noemi ми ја предложи палентата од ДМ пошто е со блага текстурa за премин од блендано на текстура, па пробајте и со неа.

Последна измена: 23 февруари 2026
    На Noemi и happygirl им се допаѓа ова.
  13. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    949
    Допаѓања:
    1.375
    Со носко чистите со било која правосмукалка? Сега го купив ама гледам пишува препорачана максимална моќ 900w, a мојава е 1400, се плашам да го користам:D

14. beachedd

beachedd Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2020
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    176
    Јас имам стик Дајсон, со три различни нивоа на моќност и со кое да е уклучено влечењето од нос е секогаш исто.

На Merten му/ѝ се допаѓа ова.
  15. StrawberryBliss

StrawberryBliss Активен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2026
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    51
    Ние прејдовме од 3 на 2 тој период, ама процесот траеше 1-2 недели... Малку се хаос дремките додека се стабилизираат, еднаш ќе спијат прва дремка подолго, втора пократко, па обратно, некогаш пак 3 па утредента пак 2 :D Според мене, 3 саати во две дремки е одлично, трета дремка ќе влијае неповолно на ноќниот сон.

Исто, овој период и малку ги мачат запчиња, па учат да стојат, свашта нешто - и се влијае на спиењето.

На Marijanche33 и Baby warrior им се допаѓа ова.
  16. StrawberryBliss

StrawberryBliss Активен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2026
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    51
    Секое детенце има различни потреби за спиење, ама и јас мислам дека е многу за денски дремки, особено ако сте приметиле дека влијае на ноќен сон. Моето спиеше по саат ипол една дремка и пола саат друга. Ако се случеше втора дремка да ја спие подолго, обавезно имавме проблем навечер со будења по стопати, па сега и сами ја будиме после пола саат втората дремка.

На naturally му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    1.576
    Кај мене на 6++ почнува да ми одбива 3 дремка. До душа може и од скокот да е или некоја регресија. На сабајле станува кај 7-7:30 и оддвај се успиваме кај 10ипол 11. Пробувам 9-9:30 да го успијам плаче не сака. Некогаш спие 1ч некогаш 2 следна дремка дури во 3 ако имам среќа. Спие 1 саат и оддвај се успиваме во 20-20:30 некогаш и покасно а уморен е кенкав, трие очи..

18. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.532
    Допаѓања:
    6.728
    А ова ми личи на 5ти скок, мало е твоето за две спиења мислам :(

19. EnaEnA30

EnaEnA30 Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    1.197
    Ние сме на 2 дремки од 6 месеци, 2 долги дремки од по 2 саата и просто немаше прилика за трета дремка. Сам ја прекрати наеднаш третата. Ноќе 11ч во просек спие. Верувам дека му е доволно тој сон и дека е ок и со 2 дремки. Не се сите бебиња исти и по книга. Прати си го детето и води се по негов ритам. Или пробувај слепо да се држиш по некаков распоред и фрустрирај се. На почетокот и јас бев дека е мал за 2 дремки и ќе се успиваме и по 2 саата некогаш. Јас вриев од нервоза во тие моменти, му ја ширев и на бебси таа енергија. Кога си почнав да пратам како него му одговара и јас сум поведра, поенергична зошто не губам саати во нишкање и тој е многу позадоволен дека не го терам со сила да спие.

На Simon4e0507 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.163
    Допаѓања:
    15.472
    Од 6-8 месеци им се доволни од две до три дремки, од 9 две. Мојата од 7 се префрли на две и раат видовме, на 14 се префрли на една.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.