Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Почнавме на 7 и пол со лепче, всушност на тој начин го воведов глутенот. Нормално дека залетнуваше, ама не е толку страшно, организмот си има свој одбранбен систем да го исфрли, нормално без претерување :) Веќе од 8 месеци јадеше сама банана, дури и ме вадеше од памет колку лакомо големи парчиња одгризуваше :D Јаболче малце покасно почна сама, зашто тоа има повеќе шанси да залетне, па затоа и поретко и давав, редовно ми се давеше.

Значи најлесно е со леппе да се почне, ќе го топи во уста плус ќе масира непца :)

alana, Kaetana, Miss.Sweet and 2 others like this.
  2. espana

espana Популарен член

Правиме инхалации со плачки,ставаме капки со плачење,вадиме со пумпица со врескање,веќе се плаши да ја легнам...и пак немам подобрување,уште затнато душиче,дури денес два пати се закашла...еве заспа,ставив кромид да попушти малку носето, попладне штом дојдам од раб.одиме пак да ја слушнат на доктор...полудев од мака :(

3. Kitten

Kitten Форумски идол

Ти верувам колку сте намачени, сите сме прошле низ тоа. Туку сакав да ти предложам наместо обични капки, да си земете некое спрејче, многу практично и брзо се става, и помала траума за детето е, не мора да ја легнуваш.
    И не се секирај, ќе помине, само редовно влечете секрет од нос да не се спушти надоле.

galapce, espana and azelea like this.
  4. azelea

azelea Популарен член

Па јас почнав прво со лебче,го гледаше и сакаше сама,а сега сама пројавува интерес и за други работи,јаде бисквита,банана,мафин,макарони со рака ги јаде,грашок ,а јаболко не сака уште да џвака го плука,мисли дека ќе се задави :)

alana and Kaetana like this.
  5. azelea

azelea Популарен член

И јас како Китен би те советувала со спрејче да пробаш,можеш и кога е седната да и шприцнеш, а и кај мене нема гајле од пумпицата кога и влечам,дури сама знае веќе кога ќе ги виде спрејот и пумпицата ги зема и кажува дека во носот се ставало тоа.
    Со лесно и ние сега од затнат нос и суви мрсоли,продолживме со течење на носе и нон стоп влечам,а да пробаш и спрејче од диво оригано да и ставаш,да и се одлободи носето да си дише

Kitten and galapce like this.
  6. espana

espana Популарен член

Земав аква спреј и несака воопшто,со капкиве бар во рака ја земам,кога и се спие и ставам и нема плачки,одма млекце и среќа се пушта носето ама после пак иста приказна....влечам неколку пати со пумпица ,баш да не спушти,ама денес ќе ја носам брис да земат од нос,грло.

Kitten likes this.
  7. espana

espana Популарен член

Се ќе пробам само да и помине ,ќе земам со плачење ќе биде ама така и така плаче душиче бар нешто да помогне,одам сега втора на работа и полудувам ,среќа утре сме дома ќе се дружиме повеќе...
    Спрејот многу јако прска и затоа плаче,дур и го наместам во носе...

8. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

А какво лебче давате за почеток?

9. azelea

azelea Популарен член

Па давам и купечко и домашно,кога какво имам,било бело или интегрално

Kaetana and Miss.Sweet like this.
  10. kallias

kallias Популарен член

Ај да прашам јас за инхалатор, имам еден италијански, на поклон ми го донесоа, мн ми вршеше работа ама цркна, не испарува течноста кога ја ставам и се расипал моторот внатре, не може да се поправи.
    Сега сакам да си купам друг, па да ве прашам од каде има најдобар, да не се расипува толку бргу, слушам во Зегин имало некој инхалатор околу 2000 ден. Каков е? Дали сте задоволни од тој? На друго место каде има отприлика за таа цена, до 2000 ден. да биде ??

11. Smizzy

Smizzy Популарен член

Мамички малово мое кога спие многу 'рчи. Нема затнато носе, здрав е, се е ок, ама во сон си 'рчи. Инаку спие на стомак. Треба да се грижам или едноставно да се навикнам на музиката која ја прават со мм? :lol:

12. galapce

galapce Форумски идол

Црвено во каката.може од цвекло да биде и од тиква?

13. Kitten

Kitten Форумски идол

Од цвеклото е :)

galapce likes this.
  14. simce11

simce11 Истакнат член

Majki ve molam za iten sovet,nie sme 6 ipol meseci do sega bevme na aptamil 1 e sega site mi velat deka moze da pocne da davame kravjo mleko ,pedijatarot mi veli do edna godina e najdobro da se dava vestacko ama ako ne ste vo moznost da davame polnomasno kravjo mleko I toa da ne se rastvara ,ve molam za sovet onie koi koristele fomula sto e najdobro?

15. awl

awl Популарен член

Како што читав, препорачливо е формула до 12 месеци заради одржување на железото. И јас ја имам истата дилема...

Tajnaotrovna and simce11 like this.
  16. joy1

joy1 Форумски идол

^
    И заради тоа што тетрапак млекото има протеини несварливи за бебешкиот желудник.

N.Kety, Tajnaotrovna, Kaetana and 2 others like this.
  17. espana

espana Популарен член

Јас купив од Зегин ,сите ги препорачуваа тој,вака за два оати употреба до сега во ред е,ќе видиме понатаму.

kallias likes this.
  18. kallias

kallias Популарен член

Како се вика инхалаторот и која е цената?
    Благодарам :)

19. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Мами од колку месеци почнавте да ги ставате бебињата во оградица за да си играат и да вежбаат да се исправат? Синко е 7 и пол месеци, седи сам без потпора и се поткрева за да се исправи. Овие неколку дена кога ќе го фатам за нозе додека е во лежечка положба, сам седнува. Се мислам да не е рано за во оградица, а имам на подарок па прашувам да не го форсирам. Какви се вашите искуства со оградици?

20. mami blue

mami blue Форумски идол

I jas imam ogradica ama se mislam dali da ja postavuvam od pricina sto moevo e epten zivec i saka samo da odi.prvata kerka se zaigruvase a ova povekje od 5 min ne sedi.