1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.786
    Допаѓања:
    26.707
    Тука сте ми најактивни.
    Дали е можно, да чкрипи со забите , како реултат на вадење заб?
    Вчера и денес и е ова.

2. Зеленоокатаа

Зеленоокатаа Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2019
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    175
    Мојата чкрипи секогаш кога вади заби. Малку е неубаво за слушање..

3. jungle

jungle Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2012
    Пораки:
    166
    Допаѓања:
    856
    Моето чкрипи често зошто гледам ќе вади 4ки долу.
    Мислам дека чувствуваат притисок на непцата затоа прават така.

4. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.344
    Допаѓања:
    8.418
    Чкрипат со забите така, не мора да значи дека вади заб. И возрасни луѓе чкрипат, деца од секоја возраст исто. Може е фаза, мојов знае да прочкрипи и ден денес, ама не е премногу. Гледај како ќе се движи работата, има и помагала ако ептен е екстремно понатака, ама не мора да значи дека ќе продолжи.

5. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.592
    Допаѓања:
    2.926
    Даааа. И тоа да трае повеќе дена :) Ама по некое време престанува (дури и пред да и излезе официјално забот престанува).

6. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.786
    Допаѓања:
    26.707
    Се сомневам на тројките. Уште тие останаа сега. Плус и со температура беше( ова првпат за заби, ако е заб) , зошто крвна слика и беше добра.
    Ужасно плачење од болка имаше завчера неколку пати. Пикаше рака во уста, лиги за извоз. И од вчера чкрипењево.
    А се смири плачењето со пола доза сируп за болка и дадов.

На jungle и MariaBouli им се допаѓа ова.
  7. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.265
    Допаѓања:
    1.846
    Офф со лесно, викаат тројките најболно ги вадат

8. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.194
    Допаѓања:
    26.737
    Јас тргнав на работа на 9м, бебка имаше појадок, ручек и вечера. Исто само на доење беше, шише не фати никако па не ни купив АД.
    Подојот меѓу појадок и ручек и го заменува со ужинка на 9м. Си јаде солидно машала, сите оброци и ужинката и се обилни. Цица кога си одам после работа, значи меѓу ручек и вечера, потоа пред спиење и се буди само еднаш ноќе за доење, обично околу 04/05ч сабајле. Се буди околу 07ч ама не и давам да цица тогаш, појадок и е прв оброк наутро.

@arwen93 јас имам хранилка на Киндеркрафт, ок е.

На arwen93 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.053
    Допаѓања:
    1.654
    Дали има додаток масичка? Мене тоа ми е битно зошто сака да си зима сама парчиња да си јаде се лути кога јас и давам. :D
    Ние имаме Stokke и стварно се супер квалитет ама на поклон ја добивме, на старо е, од старите генерации и не пасуваат новите додатоци со масичка… пробав и со адаптер и се и пак не одговара… на ново да купувам се малце скапички… а ова па без масичка не ми врши работа.

На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.
  10. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.786
    Допаѓања:
    26.707
    До сега вака не било. Дури бетер од кога вадеше 8 заби летово.
    Ама ајде ќе помине се.

11. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    883
    И јас сакав да искоментирам ама да не бидам погрешно сфатена, на 7 месеци не е мало да лази и не е точно дека нема како да му се зајакне мускулатура.

Но, точно е дека се ојакнува мускулатурата само. Со лежење на меше и на под.

Моето бебе покасно се сврте, на 5.5 месеци и одма за некој ден почна да лази. Прво војнички две недели и на 6.5 месеци веќе лазеше на колена. Пред 7 месеци веќе самиот се исправаше и на 8 странично оди по мебел низ дома.

Ама верувам дека па за сметка на тоа, сигурно други работи доцни со развој, зошто едни развиваат брзо моторика, други емоционално и побрзо прозборуваат. Секое бебе со свое темпо.

На Cherry333 и Noemi им се допаѓа ова.
  12. Elly989

Elly989 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    567
    Кој сируп и го даде? И мојава синоќа имаше страшна болка не можеше да се соземе. Вадиме 4ка горе. Не чкрипи со забите сега, али имала моменти порано и не било врзано со вадење заб.

13. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.786
    Допаѓања:
    26.707
    Имав отворен од пред некој ден Блокмакс. Пола доза.
    А можеш исто пола и парацетамол ичи далерон.

14. jungle

jungle Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2012
    Пораки:
    166
    Допаѓања:
    856
    Никаде не реков дека нема како да му се зајакнува мускулатура туку ако не е почнато да лази сигурно се цврстат мускулите и коските за да може да ја движи својата тежина на рачиња.

Секако дека има некое бебе и на 5м што ќе пролази но сигурно нема тоа да и го пишам на членката па да и правам стрес без потреба кога секако бебе и е мало и има куп време за да почне со лазење.

И моето на годинка и месец прави можеби безброј нешта што некое ни на година и пол не ги совладало ама нема да си јачам его за да им создавам непотребни мисли на некои загрижени мајки кои бараат мислење, оти е сосема ОК да не лази на 7месеци.

Screenshot_20260303_154928_Chrome.jpg

15. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    3.164
    Допаѓања:
    11.876
    Сеа баш вратив снимки пошо беше септември дури, на 1 недела пред 7 месеци почнала да лази на колена, не да се дига па да се фрла нанапред туку да се движи на 4ри. Внук ми никогаш не пролази, на 13 месеци прооди и после почна да лази, на другарка на 12 месеци пролази, индивидуално е ама не е невозможно да лази порано. Не мислам ни дека е особено моја заслуга затоа што од мала совладува и груба и фина моторика побргу едноставно такво си е детето.

Едит: Пошо се спомна јачање его, мене многу ми е гајле @jungle од фемина дали ќе знае моето кога лазе или оди, ама се расфрлаш со мислења дека било невозможно, па после ај пу пу не важи. Ако сакаш да ја "утешиш" членката - што нема потреба за тешење туку да и се каже реално дека моториката не можеш да ја исфорсираш ниту е здраво да се опседнуваш.

Стопати се предомислувам да пишам нешто пошо тука само се нуди утеха за мајки што децата нешто не им совладале, ако на некоја и совладало порано може да ќути само и да се чуди дали и е нормално детето. Статистиката се прави од поголемо и помало значи секогаш ќе има деца што порано и покасно ќе прават работи. Ако од сега се комплексирате на која кога и проодело детето до школо има да полудите.

Последна измена: 3 март 2026 во 16:09
    На EnaEnA30 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. jungle

jungle Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2012
    Пораки:
    166
    Допаѓања:
    856
    Пишаното ми е дека баш и не е можно затоа што најчеста пракса е бебе да почне од кај 7+ месеци и до кај 10-11м да совлада, а не пишав со сигурност не можи да лази пред 7м.

Да ја тешам ако има 13 месеци па уште не и се ни врти, а сигурно не е тешење што сум пишала дека бебето има уште многу време за да започне со лазење.

На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.773
    Допаѓања:
    6.828
    IMG_7012.jpeg
    IMG_7011.jpeg

Еве како е. Послужавникот лесно се трга на клик и можеш и директно на маса да ја поставиш, висината одговара на стандардни маси (кај мене е така). Едино не ми е безбедна да оставам подолго бебе само без надзор дека само со долни каиши е, тоа ми е така минус.

На arwen93 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    2.510
    Od koja nedela zapocnuva leap 6 i ima li nekoja regresija na 8 meseci?

19. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.344
    Допаѓања:
    8.418
    Регресија на 8 месеци има голема на спиење, со првото ја окркав само што тргнав на работа, до кај година кулминираше. Ама во тој период пролазе, седна, почна да оди по мебел, па и прооде на 12 месеци. Плус тогаш развиваат сепарациска анскиозност, совршен период за тргнување на работа :worried:. Кај мене вика 33 недела на ова за скоковите, ваљда е точно, неам апликација.