1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    903
    Допаѓања:
    1.333
    Ние мислам дека не сме ни излезени од регресија ама скоро месец (за брзо 9 ќе прави), денските дремки му се на мене. Ќе го легнам и ќе стане за 15 мин со плачење, па продолжуваме на мене. А навечер уште по 100 пати се буди

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    304
    Допаѓања:
    884
    Надеж, прво не се обесхрабрувај. Мене муабетот ми беше дека исто како и ние луѓето така и бебињата одредени вештини ги совладуваат побрзо, други побавно. На некои бебенца не им треба многу време за да совладаат, на други им треба повеќе време. И двете се сосема во ред. Секое бебенце со свое темпо.

На тема помош, јас не сум вежбала ништо посебно со него освен што беше цееело време на земја. Освен кога јаде и цица другото време на подлога.

Совет од мојот ортопед еве и до тебе, и покрај што дава интерес да стои на нозе, не го кревај. Така ќе знае дека има помош и му е здодевно да ги развие другите вештини. Остави го сам на земја. И кога плаче не помагај одма, легни до него, погали го, или земи го гушни го да се смири и врати го пак на земја. Ама не ги прави работите место него, зошто ако го вртиш ти или му помагаш нема стимул да самиот го направи тоа.

Ќе биде се, особено ако сте биле на ортопед и се било во ред, немаш простор за грижа. :hug:

3. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.240
    Допаѓања:
    6.157
    Има бебиња што ич не лазат одма се креваат. Нс другарка синчето така само војнички по малку се завлекуваше ама цело време подаваше раце нагоре по мебел и еден ден ми го снима како прво си седнува на газе и се исправа за гарнитура :D нема правила можда ќе скокне лазење

4. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.951
    Допаѓања:
    36.227
    Еве да те утеши една мама која нонстоп се нервираше за некој milestone.
    И моето не сакаше на стомак. Не сакаше ни да се врти, а знаеше. Сакаше само да си игра и да си седи. Кога ќе прочитав на некои мајки од 7-8м дека им лазат, се прашував каде грешам шо моето не сакаше ни на стомак, не па да проба да лази. И така некако се помирив дека нема да лази.
    Направи 10.5м. Еден ден стана од спиење и магично знаеше да лази. После некој ден од лазење, седна сам. Седеше до тогаш само јас ако го седнам. И плус, никакви знаци пред тоа не даваше дека воопшто ќе пролази.
    Веќе сме 13м. Буквално не знае да седни мирно 1 секунда. Сѐ прави. Освен што уште не е прооден.
    Ти пишам за утеха. И да не се нервираш и бидеш будала како јас и други мајки. Еве ќе ја тагнам @MariaBouli , ќе ти кажи и она на темава. Исти ни беа децата, само си седеа. Оди сега види ги. :D
    Не се нервирај мајка и не се грижи. 7м е сеуште мало за било што да се загрижуваш. Ќе си направи се у свое време. :hug:

5. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.345
    Допаѓања:
    8.419
    И јас со големиот син не излегов од 4 натака. Ама на 8 дека почнав на работа другше ме удри. А бебево за сега уште полошо од брат му леле, 2 месеци еве катастрофа спиеме, 5 месеци е не верувам дека ова бебе ќе проспие близу до пристојно за скоро. 15 мин чекам да уцврсти, а се буди на секој циклус од спиење што е 30-40 мин. Весела математика дали и колку спијам. Издржи што да ти кажам, знам дека е тешко и изгледа дека нема крај, ама кога го гледам поголемото од 6 години, спие како заклан, веќе е ученик и учиме да читаме, се чудам каде летна времето, со тоа се тешам малце, ама тешко е сепак моментално.