Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    3.095
    Зошто мала, не е мала. Дадов уште на почеток, околу 6-7 месеци :)

2. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.530
    Допаѓања:
    6.728
    А како ги давате? Живи или и нив ги варите?

3. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    3.095
    Живи, ништо не сум варела, освен некоја јаболка, круша ако сум сакала да ги дадам како парчиња, а биле многу тврди. Инаку и нив ги рендам на ситно живи ако ми е за во овесна каша на пример, или за во гриз :)

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.530
    Допаѓања:
    6.728
    Епа полека и ја да почнам живи да давам овошјава бар тогаш… ама пошто мојава пасирано јаде ќе треба да рендам којзнае дали ќе прифати сега, баш ќе пробам

5. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    3.095
    Имаш и такви што можеш и да пасираш со вилушка и таман и ги има сега: банани, киви (секако треба да се зрели убаво), се што е цитрусно, ако купуваш манго на пример, исто и тоа може да се изгмечи само со вилушка. Сеа вака толку ми текнува во моментот на памет хаха

6. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.530
    Допаѓања:
    6.728
    Јас ананас и давам варен цел месец и мн го сака / без да размислам и го вклучив зошто ние го јадеме свеж доста дома од цитруси мислев на портокал/мандарина/киви/цитрон итн

7. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.059
    Е да и киви свежи давам заборавив да пишам ама обавезно убаво зрели иначе се мршти. Е јас не сум ги пасирала дека давам веќе како залчиња парченца така ги сака и кивите и мандарините а и бананата мојава

8. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    3.095
    Ако, супер си правиш, ананасот е релативно тврд, тешко би било да го изгмечиш. Ама другите цитрусни се лесни за пасирање. Значи се можеш да воведуваш - остави тоа табели, нема причина зошто да не можеш да воведеш нешто (освен мед и сол) :)

9. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.849
    Допаѓања:
    4.130
    Незнам, според мене цитрусни и печурки ми се појаки храни за кои треба појаки ензими за варење, јас лани само и дадов да проба на неколку наврати, а годинава и давам да јаде. Може јас различни гледишта иам зошто никогаш не сакаше каши мојава, само clean eating парченца. @MariaBouli

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  10. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    3.095
    Во неделата бевме во кафана, нарачавме печурки на жар. Вриштеше по нив. Мислам дека едно 20 изеде :rofl:(од тие ептен ситните шампињони). Јаде и печурки одамна, и цитрусни. Работата е дека слободно може да се воведуваат уште од сам старт затоа што и на сам старт децата не можат да изедат 20 печурки како мојава сега, а до тогаш веќе им се навикнуваат мешињата на разни намирници.

Инаку исто не јаде каши затоа што тера(в)ме БЛВ :)

Е сега, нормално е да има и различни реакции, не викам не. Еве јас како возрасна, после печурки имам доста гасови (немам нелагодности само гасови). Кај неа не приметив некоја посебна промена после толку многуте печурки што ги изеде, освен што и она прдна неколку пати повеќе од обично :lol:

На merriel0 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Elly989

Elly989 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    579
    Не ти е страв да и даваш храна приготвена надвор? Можеби претерувам ама јас некако не осеќам сигурност сеуште за такви подвизи :D

12. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.849
    Допаѓања:
    4.130
    Недела, печурки на жар.. Добро е што е сабота :lol:

Наздравје нека и е. ^^
    Јас на два наврати и имам дадено печурки и двата пати цели ги искака и сфатив дека навистина треба појаки ензими. После прочитав дека тек после 3 години се препорачуваат. Секако повеќе би верувала на новите препораки, али секако најубаво е да се следи детето како индивидуа. Не дека не и давам пица или чорба од печурки пак, ама не ни ги јаде па...

А вчера се дупна од јадење мандарини. :) Нормално лупени, зошто пред 2м ми се угуши од портокал... :worried:

@Elly989 Зошто страв?

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    3.095
    Не, искрено не гледам зошто. Освен пилешко што избегавам, друго давам. Да не ти кажам што се има пробано :D

Цитрусното се уште го давам без никаква мембрана, и ќе го давам така мислам уште долго. Што си е сигурно - сигурно си е :rofl:

14. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.849
    Допаѓања:
    4.130
    Дефинитивно.... Што си е сигурно, сигурно си е. Имав на едно тањирче наредено пола за неа (средени) и пола за мене туку таму пресечени.. Портокал, киви, јаболко, крушки.. И давав од нејзините несакаше - па цице сакала, цицна и си зема сама си лапна портокал. Јас среќна пресреќна, браво мамаааа! Се возбуди детето ми се угуши... И од тогаш тек вчера купив мандарини...

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Elly989

Elly989 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    579
    Не мислев страв од печурките туку општо хранење надвор. Не знам во кои услови е приготвена храната на пример, лично 2 пати сум добила тровање од кафанска храна и ми е шубе :D

16. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    27.304
    Тровање дома од јас што готвев добив. Татко ми исто на 2 пати.

Ај не му ја тумачи толку.:D

На MariaBouli и merriel0 им се допаѓа ова.
  17. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.849
    Допаѓања:
    4.130
    Убаво ти пишала Биби погоре ^ Јас мислам и дека кога има дете на маса поише пазар и слично :)

18. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.830
    Допаѓања:
    5.945
    Исто, после 12 месеци планирам полека да ги воведам . Имаше и рефлукс на почетокот. Нема потреба сега од нив искрено.

19. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.849
    Допаѓања:
    4.130
    Најубаво си мисли мајка за детето :l:

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Dee*Tee

Dee*Tee Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2020
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    777
    Дајте идеја како да се убедиме вода да пие? Со се мислам дека пробав и со секое можно шише, чаша, лажиче, магичната чашка на нук, со клунче, со цевка... Ќе земе вода во уста и ретко пие, обично ја држи во уста и после си ја пушта да и тече. Скоро 10 месеци е.