1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. EnaEnA30

EnaEnA30 Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    1.004
    Не дозволуваат ни АД во градинка. Замисли на 30 деца сите мајки да си носат измолзено, кој ќе допамти чие шише е, една го носи во 6, една во 9, отвори, затвори фрижидер, на каква температура било донесено, на каква фрижидер. Не дај Боже некое да се затруе од млеко. Огромни последици.

Ама и во градинка се трга над 9 месеци кај што бебињата можат во тие 5-6 саати да истуркаат без млеко зошто не е толку неопходно. Имаат доручек, ручек и две ужинки. А 90% од децата се и над годинка кога млекото веќе не е ни неопходно. Може да се замени со млечни продукти. Не е до системот, секаде во свет е така. Ни во кафана не смееш да однесеш храна од надвор и градинките не сакаат да си зимаат ризик да носиш храна од надвор.

На jagoda777 и Marijanche33 им се допаѓа ова.
  2. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.757
    Допаѓања:
    3.719
    Ок е се освен болдот. Како знаат кое чие е за сок ?
    Реално ок е се ова и се сложувам.
    Но не може единствен совет да е одбиј ја. И тоа само од еден ден пробување.
    Какви 90 % во група има 7 м бебе.
    А ручекот шо го одбила
    ,,супа со лебче и манџичка од горе " кој го јаде ова ?
    Многу сум разочарана така денес тешко ми падна не можам да опишам.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.346
    Допаѓања:
    6.348
    Ама јас зборувам за вакви специфични ситуации каде бебето не прифаќа храна никако. Што да правиме да го оставиме гладно, каква етика е тоа едно шише за бебе што има проблем со храната реален да не може да се обележи во фрижидер. Поготово за бебе што трга во јасли на 9месеци првпат одвоено од мајка кај е во шок на прилагодување уште па и гладно да седи. Мајката нека си ја чука главата додека детево не му текне да почне да пројадува

4. EnaEnA30

EnaEnA30 Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    1.004
    Не знам мајка кај вас како е во градинка, ние кога бевме да го запишуваме ни кажаа дека најрано на 8 полни месеци ги примаат. На тема шишенца, моето откако престанав да го дохранувам со ад, наредно кога му дадоа со шишенце млеко не прифаќаше цуцла и ете до ден денес не ми сака цуцла. 9 месеци е моментално. Ми рекоа чим не прифаќа цуцла ќе му даваме и водичка и чајче со чаша. Ама шише со сокче или вода ваљда во шкафче им стои зошто може на собна температура па така знаат кое чие е.

За ручекот, што му даваш ти дома? Јас баш си давам манџичка со дробено лепче внатре 3-4 пати неделно. И боранија, грашок, леќа, гравче се му давам како манџа со дробено лепче. Мојот баш си обожава манџички. Што те разочарува кај ручекот?

И за крај, јас не мислам дека треба да ја одбиеш, сигурно ќе се најде алтернатива некоја. Ако ја носиш одма после цицање не е ни гладна таму, ако е уште на адаптација само доручек ваљда има и не е гладна за истиот или останува и подолго? Пробај викенд да не ја доиш чим станете давај се што ти текне, парчиња, пасирано, леб, палачинки, бисквити, ручек од вашиот иако има нешто сол ништо нема да и е од некое залче. Обично деца што не јадат вака ептен бебиња пројадуваат откако ќе јадат храна иста ко возрасните. Дајте и и она да руча додека ручате од истото јадење. Нешто ќе профункционира.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  5. beachedd

beachedd Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2020
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    154
    Во градинка не даваат ни ад ( барем ова е од 2-3 приватни што го знам и кај што оди син ми).
    До некаде ми е разбирливо, скоро секаде кај што има храна/менза не е дозволено да се внесува било каква храна од надвор. Мислам дека мора да чуваат и како мостра од хранатс , во случај на труење.

6. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.757
    Допаѓања:
    3.719
    Ја носам во 9 ,појадок веќе е поминат денес е прв ден за ручек останата тоа е околу 12. Супа со лебче и манџичка од горе. Значи супата мешана со манџа...
    Или супа дај или манџа вака супа со манџа ни јас не би јадела...

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    4.374
    @Baby warrior
    како сте? Грлото како е?
    Мојава од петокот беше болна. Прво почна со некоја глупава температура.
    Кенкава, тажна
    Кај нејзе грлото беше партали, не знам од што, никогаш не пие ни јаде ништо ладно. Кашлање ненормално, секрет од нос вадев со носко.
    Ако веруваш еве уште кашла,ама многу помалку, утре сме на контрола ќе видиме како ќе поминеме