Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    1.568
    Во хранилка е седнат од кога седи сам стабилно. Кај мене веќе од 5м седеше сам и си е во хранилка за јадење. Ние сме 8м смоки немам и јас дадено не сум имала потреба да дадам, не се задолжителна намирница. Друго за месеците фала богу се си јаде, освен нешто кога не му е по мерак па да изеде помалку. Немам дадено само риба, јатки и некои овошја што не им е сезона. Земав минатата недела јаготки ама ни Ј од јаготка немаат, никаков вкус јас не можам да ги јадам не па на бебе да дадам. Брокула почна да јаде во комбинации инаку не сакаше да смисли, и уште спанаќ пак да го пробам оти ни во комбинации не ми го сакаше.

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    1.568
    Не форсирај на сила ништо. Кај мене си ги фаќа зс во уста ама му смета мешето и не може убаво да ги стави. Сака да се исправа, да стои, да чекори ама за лазење не ни пробува. Го ставам на меше и одма нс грб се враќа. Се врти сам на меше да си земе некоја играчка и одма на грб се враќа. Веќе не сака ни да лежи. Сака да е седнат и кога сме до него(многу често оти не сака сам да си игра) се фаќа за нсс за раце за алишта било што да се исправи и да стои. Се нервирав едно време што не сака ни на меше, што не покажува знаци ни за лазење ама веќе не. Се помирив дека такво ми е детето и тоа е тоа

На Kitanova77, Hippie, katerina.femina и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.067
    Допаѓања:
    4.686
    Мојата од 5 се игра со нозете и ги става во уста, ама на пример на другарка 8 месеци е бебето и ич нема интерес за нозете. Ич нема правило и ич да не се секираш. Мислам дека и @Cherry333 прашуваше за ова ако не се лажам, ама заборавив да и одговорам.
    Ако си ја држи главата цврсто кога е на стомаче и во раце, ако ги движи двете нозе истовремено, ако има рефлекси се е океј.
    Само едноставно не му се можеби интересни нозете на бебче.
    Јас и правам една игричка што многу ја сака. Кога е расположена и пуштам песнички да слуша, и ги носам ноџињата лева па десна до уста и и правам демек нњам нњам да си ги ручка ноџињата. Многу сака така и многу се смее. Пробај така ама секако не се грижи.

На Hippie, fragaria и Cherry333 им се допаѓа ова.
  4. КаринаТ

КаринаТ Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    39
    Моето почна на 5 месеци така, баш го носев од други причини на физиотерапевт и се чудеа дека е обично покасно, но јас му правев вежби што ги сакаше му го допирав лево раче за десно стапалце и обратно, па потоа и лево со лево, десно со десно и така секое утро ни беше тоа рутината, ги сакаше многу вежбиве затоа и му правев не дека нешто форсирано беше, ама така научи. Пробувај ќе научи, најверојатно и може, само не му текнало да го прави.

На Hippie и fragaria им се допаѓа ова.
  5. fragaria

fragaria Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    823
    Допаѓања:
    1.028
    После еден час ние вчера
    или барем пола саат да има пробај

6. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.641
    Допаѓања:
    18.406
    Мајки, што играте со 7 месечно бебе, немам идеја веќе што да правиме, се исто и досадно и е. Ја ставам доле на подлога, оставам топчиња да се врти по нив, водена подлога, пикабу, ракчето што се движи, се врти по нив ги игра. Залепив на селотејп топчиња на послужавник и да ги вади, нив исто ги игра, имаме играчка што се пуштаат топчиња и тоа и е интересно, го носи топчето да го пушти со рачето, ама цврсто го држи, не го пушта :D. Книги шушкави со илустрации и различни матријали гледаме, песнички многу сака да и пеам и играме со рачињата. Многу ја сакаме жирафата Жижи, како е читава останата досега не знам, кога ќе ја здогледа и се смее, се кикоти и почнува да писка, научи дека жирафата повторува и писка со цела сила, пресмешна е. Имаат ли вашите бебенца некои омилени играчки, активности??

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.067
    Допаѓања:
    4.686
    Јас сум приметила дека ако и давам многу играчки од еднаш и здосадуваат. На пример ќе и дадам една, после 2-3-10 минути и се здосадува и давам друга. Така некако успева вниманието да и го додржи а вака ако се на куп ништо.
    Инаку активности исто како кај вас, и пуштам песнички да слуша и да и пеам, алуминиумска на спалната да мава со нозете ама ја скина во една секунда тоа беше неуспешно, пикабу, играме со ноџињата. Мојата во глобала е 80 посто на подлога и еве ја сега се игра веќе 10 минути со држачот за цуцла. Кога ќе и здосади ќе и дадам друго и така во круг..
    Се превртува, не ја седнувам сеуште а ниту сама пробува, имаме како бејби џим што свири и со тоа се игра, го мава со рацете цело време..
    Тоа е тоа во глобала

На fragaria и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  8. ekonomski202

ekonomski202 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2016
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    4
    Совет од поискусни мајки, дали и вашите бебенца крцкаат? 6 месеци има и се движи ама наеднаш почна интензивно да крцкаат рачиња, ноџиња неколку недели после лазење.

9. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    5.573
    @Трагедијаупмм Колку подои имате? Навечер на секое будење даваш да цица? Кога му ги скратив вечерните подои почна да го јаде доручекот, е и сега има денови кога пребира и не сака да јаде се ама обично јаде.

10. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.857
    Допаѓања:
    3.869
    Еднаш се буди ноќе и цица кратко...
    Три дневни ,еден пред заспивање и еден или ниеден ноќеска.
    Големата повеќе јадеше цврста храна и повеќе цицаше од ова што ни јаде ни па цица да речам којзнае колку а ова по колажа на месеците е потешка од сестра и. Жени вака кога кажувам имаат претстава на 2 часа цица ама не е така.

Ете предложив во градинка и шмукалчиња или млеко да носам не прифаќаат. Лошо е и што сме мало место и одма имаш ,,баба и нека ја зима" а баба и што не е арна друг проблем е...
    Се мрднав.

На naturally му/ѝ се допаѓа ова.
  11. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    5.573
    Па реално не цица многу, мојот цицаше сто пати ноќе плус денски.
    За мене супа со манџа не е доручек, нешто гриз/овес нема во менито?

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.857
    Допаѓања:
    3.869
    Ручек им е тоа,за доручек не оди на адаптација,после појадок ги носиме.
    20260202_081355.jpg

Не е, и тоа само од лева цица...

На naturally му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.531
    Допаѓања:
    8.694
    Крцка моето. На ортопед ми рекоа може да крцка, ама тогаш околу 2 месеци не крцкаше, малце попосле почна, не знам точно, после 4 месеци можеби..

14. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.641
    Допаѓања:
    18.406
    Ние пак сме затнати, од вчера некако хрчкаше со носето, вечерва почна да и тече, а на ручек не го дојаде оброкот, почна да плаче, да липа, а сакаше да јаде, помислив дека е од што и се спие, кога и грлото црвено. Едвај ја заспав, легни ја, одма се буди од што и се слева секрет, се закашлува, температура мерев, нема. Таман требаше да почнеме во градинка со адаптација, уште ова фалеше.

15. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.145
    Допаѓања:
    1.820
    Мајки може некоја ако ме чита и со бебе над годинка да ми каже, кога почнаа повеќе сон ноќе да врзуваат? Дали откако преминавте на една дремка повеќе спијат ноќе? Ние сме 10ипол месеци и мислам дека само што искочи од скок. Скокот беше катастрофален заедно со се настинка и вадење 2 горни кеца. Многу лошо спиеше и тоа и остана, на пример ако легне во 20,20:30 станува обавезно ноќе накај 2,3 и тешко да презаспие а ако заспие накај 21:30,22 тогаш си тера до 7 и после тоа за саат ипол два и е првата дремка. Пред скокот супер спиеше. Таман го тргнавме ноќното доење сега пак почна да се буди…

16. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.253
    Допаѓања:
    27.010
    Дали има некоја регресија време сонот или скок во 11медец?
    Секаде гледам скокот е покасно, бебка е сега скоро 11м, 48 недела, ама последните 10дена особено ноќи е неподнослива. Ептен тешко заспива, немирно спие, кенка, плаче, се буди често ноќе, не знам што е проблемот. Не вади заби засега, има 8 запчиња горе и долу, не лигави, не можам да видам отечени непца. Само навечер кога треба да заспие вришти и многу време и треба да заспие. И кога ќе заспие, се буди често, немирно спие ептен, се не беше вака.

Друго, за 1м и е роденден, дајте идеја сите ме прашуваат за подарок што да и земат :) Летна количка од кумовите ќе биде, само да си изберам. Друго се има од батко и :) и немам идеја...

17. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    626
    Допаѓања:
    675
    Ние сме 11 месеци и 4 дена и последниве недела-две исто имаме проблем со спиењето (не дека инаку е сјајно) ама навечер исто тешко заспива, некогаш со плачење, некогаш па е како полузаспана, се врти лево десно и се смее. Ова некогаш знае да трае и 30-60 минути. Ноќе се буди често, се врти се тркала цела ноќ. Јас го препишувам ова на заби зошто баш и пробиваат периодов 2-3 ама може и друго да е.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. jungle

jungle Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2012
    Пораки:
    183
    Допаѓања:
    1.007
    Година и два месеци е моето и испробано е сè ама џабе.
    Една дремка подолга, една дремка пократка, две кратки дремки и пак и пак се буди ноќе да си трча и игра, па дури го презаспијам е тоа е друг муабет..
    Една ноќ ако ја преспие целата следните три ќе станува и седи по саат и пол-два.
    Некогаш е заспан во 7 ама најчесто во 8 е кома.
    Кога е комбинација со скок и заби е кулминација :x
    Можеби за пола година ќе почне да спие по 10 часа без прекин се тешам.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  19. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.059
    За спиењето, да има регресија, особено ако се исправа по мебел и шета. Голема моторичка вештина учат дур проодаат и ретко кое бебе има добар сон тој период.

за роденденот(од ствариве јас што ги мислев и што ми ги понудија за поклон): трицикл, баланс точак, топлинки, патичиња проодувалки, магнетни коцки, книги, шаторче за внатре, лизгалка, дрвени играчки, кујна…

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.059
    Така беше и кај нас тој период, накај 11м се потсреди малце. Станува 1-2 или макс 3 пати, некогаш само тапкам по газе и презаспива, некогаш нишкам, некогаш цице ама немало веќе неколку недели така да си седи со саати будна во сред ноќ

да се надополнам: мојава е 11+++, со 2 дремки и исто чекам и се надевам кога ќе прејде на една дека ќе е подобар ноќниот сон ама можда залудно се надевам хах…