Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.527
    Допаѓања:
    6.727
    Како ви спијат најчесто бебињата - на страна, на грб на стомак? Моево дете не знае да спие на грб :( само на страна сака да спие или на страна полу стомак. Прашувам зошто навечер уствари пола од будењата на мојата и се кога се врти од една кон друга страна а некако не успева и кога ќе заглави на грб пафта со рацете и почнува да плаче :( 9ипол месеци е, и при успивање спуштање во креветче мора да ја легнам на страна инаку се буди секундарно :whew: Не знам како да ја научам да спие на грб :|

На fragaria и Kitanova77 им се допаѓа ова.
  2. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.641
    Допаѓања:
    18.406
    На страна спие, така и ја легнувам, иначе се буди одма и сака со лицето да е збутана во нешто, некогаш раката ми ја зима и си ја става на лицето (facepalm).

На GirldD123, jelo, fragaria и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    949
    Допаѓања:
    1.374
    Моево цело време спиеше на грб, последниве недели се врти на стомак спие. Конечно му ставив оградици и пак успева да се удри каде што не е заштитено.

Иначе имаме 9 и пол месеци, а се уште не седи, не е ни заинтересиран да седне. Најверојатно ќе почне да лаза за брзо, стои на дланки и колената свиткани ама ќе почне да ме загрижува неседењево:D. Има ли некој исто покасно што почнало да седи бебето?

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.527
    Допаѓања:
    6.727
    Мислиш на само од лазење да си седне на газе или ти да го седнеш и не е стсбилен да седи?

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    626
    Допаѓања:
    675
    Од старт па до пред неколку месеци само на стомак спиеше. А сега (11м) 80% на страна, остатокот на стомак знае да се сврти во спиење ноќе, или мн ретко по грешка на грб ако легне. И мојава никогаш на грб не спиеше.

6. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.527
    Допаѓања:
    6.727
    Ја па сум мислела скоро сите бебиња спијат на грб а тоа уствари не вило така изгледа :( кога ќе размислам па и ја ич нејкам на грб да спијамсе на стррсна или полу стомак можда и нејзе не и е убаво инзатоа се буди ^_^

7. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    949
    Допаѓања:
    1.374
    Ни едно, ни друго. Јас ако го седнам се навалува нанапред. Не форсирам да го седнувам, чекам сам да седне, освен на хранилка, таму на 90 степени го чувам

8. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.219
    Допаѓања:
    7.430
    мојата откако научи да се врти, спие само на стомак или на страна, ама најчесто на стомак од многу мала, на почетокот ми беше страв да не се угуши и ја преврував ама џабе, сеа се имам откажано. не знам мислам дека не можеш да ја научиш да спие на грб...

него дојдов овде за да прашам, утре сме на втора контрола кај Тони, сестрата денес ми се јави да ме праша дали ќе одиме и дека нема потреба, односно дека не е задолжително, јас и реков дека ќе ја донесеме сепак, ти знам ја носиш твојат кај Тони, што да очекувам на вториов преглед и дали ви закажа трет после проодување?

9. Kitanova77

Kitanova77 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2020
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    155
    И моето спие само на страна. Јас на кревет и го успивам. Си легнуваме двајцата прво малку цица па си ја зима цуцлата, си се врти лево десно некое време. На крај обавезно ми ја зима раката ми ја гушка и си заспива.
    Е голем проблем е кога го успива некој друг. На пример мм го успива во раце и кога го остава на кревет неможе да го легне на страна и му се буди па пак оддново…:D

10. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.067
    Допаѓања:
    4.686
    На страна, се врти и на стомак како и одговара. На грб порано спиеше сега ич

11. fragaria

fragaria Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    823
    Допаѓања:
    1.028
    Само На грб спиеше до сега
    Сега почнува на страна да се врти
    7 м
    Но се уште не лази
    А пред некој ден седна и сега само плаче за седење а го форсирам на стомак ама не седи долго

12. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.527
    Допаѓања:
    6.727
    Не знам што да кажам зошто докторите малце претеруваат со некои стандарди, ќе си седне не се секирај јас искрено ја седнував уште од 6ипол/7месеци и на кревет и во скут и доле на подлога понекогашза да си играме, на 7ипол пролази, сега ровари низ цел стан и брза е многу, денес на 9ипол месеци ми се дигна во креветче на две нозе со рацете држејќи се на дрвото јас во истата соба се облекувам да излеземе и ја гледам на две нозе :D викам кај тргна ма без мама? И почна да се смее и падна во креветче назад на газе :D инаку на другарка ми сите овие работи ги направи цел месец порано од мојата и јас споредував ама не се секирав ич, си викам кога треба тогаш ќе седне, тогаш ќе прооди итн
    Сигурно во некои умствени скилс е понапред од друго бебе ако моторичките ги касни некоја недела

На Merten и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  13. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.377
    Допаѓања:
    2.514
    Ве читам за седење,лазење..ние сме 9 месеци сега наполнивме моево само да седи знае само, друго ништо не прави,освен што се врти од грб на стомак и обратно а и знае кога лежи на грб да го дига газето и така со грб наназад да се движи ( како лазење ама на грб хаха).
    Го исправам на нозе ама несака да прави чекори туку само скока,тоа му е интересно и се смее,во дубак немаме седено воопшто.
    Првото не ни пролази директ на одење.
    Ова абер нема за лазење исто,мислам дека исто нема да лази.
    Инаку секое дете различно околу тоа.
    Друго сакав и да прашам,на 9 месеци плачење кога го оставам сам сака во раце повеќе и навечер сам спиеше до мене во кремет ама така оддалечен е сега мора да е прилепен до мене гушнат инаку нема спиење..Се менуваат многу од месец во месец,но дали има некој скок овој период?
    И дали ги вртат вашите рачињата ме интересира,кога пие млекце ии кога јаде или кога ќе види дека некој доаѓа и така ги врти и двете рачиња само дланките

На fragaria и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  14. КаринаТ

КаринаТ Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    39
    Моето почна да седнува само тек на 9,5 месеци и тоа со вежбање. Види на youtube вежби и прави му.

На Merten му/ѝ се допаѓа ова.
  15. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.659
    Допаѓања:
    14.712
    Не го исправај, не е спремен за чекори. Моево мало исто така на 9 месеци само газ исправаше нагоре и се влечеше. За по некоја недела преку ноќ да почне да лази како што треба (претходно почна војнички), па за нецела недела од тогаш и на нозе почна да стои. Еве 13 месеци е, не е официјално проодена, ама супер е моторички. Како струја е. Клекнува, се исправа, оди по мебел, се префрла од едно на друго парче мебел, стои сама, ама не се пушта да чекори сама. И ич не се секирам. Има деца тука и пред годината проодуваат. Големата на 14 месеци прооде, верувам и малово исто ќе биде. А тотално разбира и може се. Прееска изеде парче дрво и во дел од секунда успеа да се пикне и да проплакне раце во вц шоља.
    Не се секирај, нема да остане дете непроодено. Мој совет, не ставај во дубак, не го паткај, не користи проодувалки. Дозволи му сите фази да си ги помине, да се ујача, за кога ќе дојде моментот да оди да биде многу постабилно. Ќе знае и како да падне за да не се повреди и како да стане. Само go with the flow. И кој тоа рече дека на таа возраст веќе треба да лази? Големата на 11 месеци ми пролазе. Да ми беше овој памет тогаш да не се нервирам за вакви работи.

На fragaria, LanaDelR и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  16. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    1.568
    Каде ја најде Жижи, ја отапав од барање нигде ја нема.

17. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.059
    Само мојава ли госпогица не сака сама да пие вода? Значи она си пие вода количински нема гајле ама морам јас да и ја држам чашата, дури се лути кога ја учам сама да ја држи :?:. Голема е веќе, за неколку дена година ќе полни, ама не сака и не сака да научи. Не знам што табает ќе беше, знам бебиња на ад од многу мали сами си ги држат шишињата (а и она како бебе си држеше кога пиеше ретко од шише). За јадење не се буни дури и сака да и давам ситни парчиња и да јаде сама ама ете вода не. Совет?

18. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.527
    Допаѓања:
    6.727
    Онлајн ја нарачав ја има на сајтот официјален

19. WonkaMonkaa

WonkaMonkaa Активен член

Се зачлени на:
    19 декември 2024
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    136
    Ние сме од почеток на АД, сега е 8.5 месеци и сеуште не сака да го држи шишето.. ни млеко ни па вода, отвара уста и чека со раце кренати за вода(facepalm). Кога пие млеко стално рацете и се во косата и ја фаќа дремка:D
    И јас истото се прашувам кога ќе почне сама да држи шише

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    1.568
    Последен пат кога ја барав не беше достапна пред околу 1 месец затоа, баш ќе проверам пак