Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Hippie

Hippie Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2021
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    116
    Еднаш и мене ми изгуби свест на 4,5 месеци. Од тогаш секое плачење ми е многу стресно. Неколку секунди, но како цела вечност.

2. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.795
    Допаѓања:
    6.848
    Премногу се емотивни тие деца :l:.
    Еве го моево и сега за се нешто плаче, што за други, што за него, што за светот околу него :D. Тоа е мајка, да се живи и здрави, овие епизодиве само за нас се страшни, нив ништо не им бива.
    Ќе ги надрасне, ама да знаеш дека и до кај 6 години може да ги има.

На Hippie му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.377
    Допаѓања:
    2.514
    Ох,јас денес гледам мојот дечко три заби вади наеднаш,два кеца горе и една двојка.Така да се кога се спои настанува хаос..
    Нема спиење за нас уште многу (waiting)

4. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.774
    Допаѓања:
    7.222
    Хаах и ја тоа си викам кога ли ќе дојде тоа утро да се разбудам и да отспијам од 23:00 до 6 без ниедно станување не мора повеќе :rofl::rofl::rofl: 10ипол месеци е ниеднаш нема споено повеќе од 3h откако е родена

На КаринаТ, Anaroz1 и 1RedLipss им се допаѓа ова.
  5. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    707
    Допаѓања:
    741
    исти бевме и ние, немаше повеќе од 3 саати спиено од раѓање. Сега на 11ипол месеци почна, веќе недела ипол како спие од 21 до 6 најчесто без станување, некогаш едно станување има, ама лесно презаспива. Така што има надееж :D

На 1RedLipss му/ѝ се допаѓа ова.
  6. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.556
    Допаѓања:
    2.216
    Цица ли? Кај мојава таман подобро ќе стане и нов скок почнува и дупло полошо и пак во круг. Сеа па дека во градинка почна и повеќе сака да ме осеќа ноќе само се пика во мене нејќе во креветче

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  7. 1RedLipss

1RedLipss Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2018
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    483
    Добро е има надеж (fingers)

Овој период мислам дека од скок во скок сме :D
    Еден куп нови работи, де рачиња плескање:clap:, де одење по мебел, па учи како од стоење на седне на газе, ноќе спие и скока мислам :lol:
    Плус другиот горен кец белее :drunk:

Но штом има надеж ете можеби пред годинка ќе одмориме :rofl: (or not)

На Marijanche33 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Marijanche33

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    707
    Допаѓања:
    741
    Пред да почне да спие вака подолго вадеше заби 4 одеднаш и се будеше често и плачеше за цицање и не сакаше да заспие без тоа. Откако излегоа тие запчиња, не бара да цица ноќе. Веќе еден месец цица само пред спиење, и еднаш во 6 кога ќе се разбуди (а некогаш и не). Сакав да ја одбијам до роденден (утре :inlove:) ама сепак ќе почекам до крај на Мај, зошто од 4ти мај и ние во градинка почнуваме па да не и дојде одеднаш и двете. Се надевам нема да се влоши пак спиењево ради градинката (fingers)

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    5.111
    После 3 год. ;):D издржи мајка јуначки. :hug::muscle:

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.672
    Допаѓања:
    9.588
    Ќерка, веќе 2+ години не станува ноќе. Исклучок заби, била болна, ама не е често. Е јас се будам и по неколку пати, да ја покријам, па за не знам што.
    Единствено кога се погоди службено да сум на пат, што се вика во различни градови, така убаво ноќе сум се изнаспивала, за сите пари :D

11. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.556
    Допаѓања:
    2.216
    Слично сме и ние како што ви било, сега ваљда вади неколку заби и буквално само со мене мора да презаспие и строго со цице. Кога и да пробам нешто друго, клоца се нервира, плаче на цел глас.
    А имавме солиден период кога беше 11м кај што само еднаш ноќе цицаше но ете нов скок, градинка, заби, по нешто од се… Како се ближи сега до 13м само полошо станува. Еве сега секој ден сум демек на раб да одлучам да ја одбивам иако сакав до лето да тераме но неиздржливо станува особено сега дека се вратив на работа.

Се надевам нема да се влоши и кај вас со одењето во градинка ама пробај да не даваш ноќе и да бара, јас можеби пребрзо попуштив и почнав да давам од што ми беше жал дека и е стрес градинката (иако таму си е супер спие јаде си игра)

Со среќа нека и е роденденот, убаво да си го прославите и со лесно адаптација во градинка! :hug:

12. Marijanche33

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    707
    Допаѓања:
    741
    Фала многу :sun:

Со лесно и вам!

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    666
    Допаѓања:
    1.606
    Мене пред една недела ми се случи тоа чудо и не кажав на никој да не се подречам. Амаа среќата кратко траеше, дури и се влоши спиењето после тоа. Инаку заспа во 9, во 10 се подразбуди со нишкање заспа и стана дури во 6ипол. Јас не можев да верувам. Заспав во 1 а во 6ипол станав наспана и свежа

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    666
    Допаѓања:
    1.606
    Ајде мајки совет, како да зајакнеме имунитет и да покачиме ХГБ. Од нова година наваму секој месец нешто се разболуваме. За Нг бевме со вирус, температура и затнато носе. Поминавме со инхалации и чистење на носе. Во фебруари бактерија во очите и носот. Носот само го чистевме, за очињата користевме антибиотска маст. Во март пак вирус со растечено носе и кашлица, почна минимално да спушта на гради исто со инхалација и чистење носе помина. Април добро почна, лошо завршува пак. Во понеделникот ми качи температура, ноќта дадов сирупче ја спушти, вторникот 37 имаше ништо опасно и тоа беше тоа. Од средата почна пак да хрчка со носето и во четвртокот го однесов на преглед. Гради чисти ама носето полно секрет и секретот вика др. Како водопад се слева во грлцето. Направивме крвна слика и брисеви од нос и грло. Од вчера почна премногу да кашла, чекаме резултат од брисеви.
    На 4м пред вакцина кога правевме крвна слика ХГБ беше 10,4. Др. Рече јас да се проверам дека цица да не ми е мене слабо железото и хгб и дека кога ќе почнеме со исхранс ќе се стабилизира. На 6м за вакцина хгб беше 10.7 рековме качува веќе почнувавме со исхрана океј. Еве веќе 2 месеци има 3 оброка, јаде се машала ама хгб пак 10.7. Др вика има знаци за анемија ама да го провериме пак нареден месец дека е настинат сега може затоа. Не знам што да правам веќе

15. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.291
    Допаѓања:
    27.588
    Нас педијатар ни кажа дека при вирус или инфекција, кога се прави крвна слика, дека е нормално да паѓа.
    Ни го препорача Флорадикс сирупот.
    Ама не го дадов, бидејќи беше добро после тоа.

16. Hippie

Hippie Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2021
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    116
    Како да го поместам тоа станување во 5 часот. Уште е темно надвор. Барем 6 да станува. Сум пробала покасно да ја заспијам пак исто. Многу време вака станува. Овие денови ја заспивам околу 19:30 станува во 05:00 . Прва дремка од 08:00 до 08:30, втора од 12:00-12:30 трета 15:00 до 15:30 . (Отприлика) Вкупно спие по 11 часа. А ноке по 4-5 пати станува за цицање и едвај ја презаспивам. Како да го средам спиењето. Стварно многу сум не наспана и јас и она. По цел ден кенка од што е не наспиена.

17. Hippie

Hippie Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2021
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    116
    И ние се сме си болни. Секој месец со температура. Носот две недели и тече. Ниско и е железото и и давам капки Малтофер од Бугарија ги земам. Па ќе видиме како ќе е.

18. 1RedLipss

1RedLipss Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2018
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    483
    Девојки до кога ви опаѓала косата во постпартум?
    Речиси 10 месеци сме и сеуште опаѓа како и на почетокот, ќе останам без коса каде и да е

19. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.814
    Допаѓања:
    9.158
    Ми паѓа мене уште, 7 месеци еве. Ама паѓа како луда и расте како луда. Јас секако имам многу бебешки влакна ама ми беа пораснати некои 5-6 цм (таман да не одат до репче). Сега имам нови мали антени. Ужас сум, на ветер кога ќе излезам со фатена коса се збрлавувам, секаде ме чеша по лицето. Не се приметува дека ми паѓа зошто стварно многу ми расте. Мене и ноктиве ми станаа кршливи сега последно време, ми се превиткуваат само на секое.

На 1RedLipss му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Batterfly93

Batterfly93 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    216
    Здраво мајки, не знам дали прашањава ми се за во оваа група, но не најдов друга соодветна.

Сакам да прашам колку дремки имаат вашите бебиња од 1 год и неколку дена?
    Колкави будни прозори имаат?
    Кога и што им давате за вечера?
    Ииии колку пати цицаат навечер и дали им давате преку ден?