Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.805
    Допаѓања:
    9.147
    Ахахах од 7 месеци почна кај нас глупирањето, јас го држам тоа дрвцето ознаката, тој на стомак лежи и нешто фаќа доле да се занимава. Колку да има слика за спомен. Првото дете сите месеци успевав да го фатам доле легнат, само на 11 си седеше детето. Помалово е струја :devil:

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.805
    Допаѓања:
    9.147
    Не, не отварај такви видеа алгоритамот ќе те изеде. Не се врти цело време, не знам кое дете се врти. Големиот 6 години па тек да видиш како не ме рецка.

На fragaria и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  3. Black-Beauty

Black-Beauty Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    220
    Мајки, како сте? :inlove:
    Сигурно е пишувано на оваа тема но ајде и јас да пишам и да побарам совет од вас.
    За една недела мојот син ќе полни 9 месеци. Со пробување вкусови почнавме уште на 4 месеци и 2 недели. Сега веќе има три оброци. Кога почнав со вкусовите му давав блендирано, сега постепено сакам да му давам гмечено па парченца понатаму. Сам јаде смоки и лепче, му давам парченце и го џвака но кога ќе му се залепи на непцето се гади и повраќа. Пробав во оброк да му давам пола гмечено пола блендирано, и исто на пола оброк ќе се згади и се што јадел ќе поврати.
    Сакам да ве прашам за совет како да постапам да го научам да џвака зошто некако ми е голем за блендирано веќе. Можеби сеуште не е спремен а има веќе 6 заби :D

4. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    1.429
    Едвај една слика успеав само и почна да ми шета низ кревет. Претходно цела фотосесија, сега ништо:D

Иначе не знам дали сме во скок или во што сме, ама секоја вечер по 2 саати е буден. Не е за да го земам и да играме, туку плачи, се врти, ќе дремне 2 секунди и пак истото, се качува по мене.. не знам дали јас грешам негде, ама општо многу напорен период. И денски само приплачува, ништо не му е погодено

5. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.555
    Допаѓања:
    2.216
    Имаше и ќерка ми такви периоди, кога почна да лази па после кога почна да се исправа исто така. се пентареше по мене како мајмун неколку денови а јас едвај гледам само сакам да спијам. Веројатно совладува некоја вештина затоа така.

6. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.774
    Допаѓања:
    7.216
    Ништо не грешиме тоа се фази помири се :D еве да ти стане малце полесно ќе ти кажам дека ноќеска си варев какао и се пакував во 2:45 она лазеше низ дневна стоеше на гарнитура, плачеше по далинското и во 4:00 ја успав и легнав и ја :D иначе заспа регуларно во 19:45 :devil:

7. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    1.429
    Да, почна да се исправа на се и сешто и само тоа прави по цел ден и цела ноќ. Ајде денски не можеш секунда да го оставиш, сега и навечер не можеш. Прво забите, сега ова, цело време нешто:lol:

Да не му се спие ќе станам барем знам станата сум хахаа а него му се спие, плачи и не може да се намести никако. Се надевам за брзо ќе заврши, зошто навечер со страв легнувам:rofl:

На Трагедијаупмм и Baby warrior им се допаѓа ова.
  8. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.457
    Допаѓања:
    15.844
    Прерано е за стално да се врти, чим се врти некогаш, немаш грижи.

9. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.947
    Допаѓања:
    4.051
    Се согласувам со кој и да беше за алгоритмот. Нормално е ,исто се врти од многу мала др не ни веруваше а сепак сако кога сака односно кога не е внесена во нешто друго. Примети ќе видиш дека кога не се врти со нешто друго е занесена.
    Затоа јас сеа од тему порачав гумено далинско :rofl:

За сликањето ќе фатам со gemmini ќе направам слики не можам веќе :rofl:
    А ја надотерав ама џабе
    :sweat:
    Ви завидувам на сите што ќе одите на море (lalala).
    Ние годинава езерски ако истераме

На Baby warrior и fragaria им се допаѓа ова.
  10. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    4.963
    Цабеее не го сака тоа фејкот далинско мојава:(

11. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    1.429
    И моево се опседна со далинско ама сигурно нема да сака лажно, стега на дугмињата, менува програма и се радува. А и нормално го гризи, ќе останам без далинско:rofl:

12. fragaria

fragaria Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    856
    Допаѓања:
    1.055
    И моето е 9 м од вчера и исто имам дилема како со парченца
    Но нема заби ниту најави за заби засега и плус поради настинки вакцини касно почнав со вкусови оти све нешто требаше да помине 7-10 дена па дури на 7-8 ми завршив со вкусови
    Се уште не сум дала млечни производи планирам оваа недела
    И се уште не сум дала риба
    Пробав пред некој ден смоки и се чуди ја вртка низ устата и ја плука
    Не повраќа од гмечена банана на пример со малку парчиња но плука некако и прави гримаси исто и со каши од холе за 8+ м со парченца имаше не ја дојаде може само една третина и правеше гримаси и исплука сѐ
    Баш сега читам по темата за воведување на цврста храна
    И за распоред некако тешко промени
    И плус се уште е на 3 дремки и тоа по 30-40 мин денски
    Навечер се буди за цицање 3-4 пати и после 5 толку му е до 7:00-7:30 се превртува цело време и на цице ако може ко пијавиче некое :rofl:

Претпоставувам секое бебе различно
    Така да полека сигурно ќе се научат и нашите

13. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.722
    Допаѓања:
    3.196
    Не го сакаше и мојата, затоа и купив обично универзално :D

14. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.461
    Допаѓања:
    19.458
    :f:Мајки темава е активна па затоа ќе прашам тука. Би ми значело ако споделите искуства совети.:)
    Бебе е утре5м почнав да размислувам на тема градинка. Според вас кога е подобро да почнеме во градинка, имам простор зошто сум приватен специјализант да одберам од 9-11м кога да почне(планирам на 12м да се вратам на клиника). Сами сме со мм, татко му е во иста куќа но нема да ни е од помош за чување. Моите се далеку иако сме во Ск, татко ми плус е онколошки пациент па не можеме многу да планираме;(а и млади се со мајка ми далеку од пензија се. Имаат уште 7-8 год до пензија за да ни бидат од помош за чување и сл. Така да тие обврски ќе се најголем дел од времето на мене. Па според вас кога е полесно дете да се прилагоди во градинка со цел јас да си олеснам.
    Фала вии

15. Black-Beauty

Black-Beauty Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    220
    Постепено стснувам очајна и се плашам, познавам деца што до 3 години одбиваа да јадат парченца па мајките им блендираа. Се надевам дека брзо ќе научи барем малку да јаде ;(

И ние денски дремки ни се по 40 мин, но ноќе е добар, спие од 21:00 до 06:30....

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Трагедијаупмм

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.947
    Допаѓања:
    4.051
    Како ги облекувате периодов.
    Ставам боди на рамки и шпикозни или блузиче со панталони ама нон стоп е испотена во косичката..

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.461
    Допаѓања:
    19.458
    моето денес прави 5м, го облакам долно боденце на прерамки, блузиче и панталони, исто секогаш ем косичето ем грбчето му е испотени ама зошто лежи во количка и транспортер мисламм ради тоа е испотен…(иако го кревам и на агол од 45степени) некогаш и без долно боди ама ретко.

18. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.672
    Допаѓања:
    9.580
    Знаеш моево е поголемо. За долу долна маичка и горе хеланки и тенка блуза на долги. Или ептен тенки тренерки. Ова за дома

Е за надвор зависи од времето. Деновиве дува ептен ама ептен многу, тоа кога не врне, се случува плус и елек да носи или тенка јакна посебно наутро за до градинка.

19. Трагедијаупмм

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.947
    Допаѓања:
    4.051
    Не знам, за разлика од големата многу се поти отсекогаш ама сега повеќе.
    Се мислев дали да и го скинам бодито на прерамки.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    4.963
    Мојата е сктелџија, бодито на прерамки и го тргнав уште на почеток на Мај, одма се осипува кога и е претопло.
    Јас и облакам боди по долги и тренерки/хеланки. Блуза ако носи тогаш и облакам тенко боди долу зашто е цело време на подлога а ладно ни е дома.