Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.593
    Допаѓања:
    2.253
    Ако ти делува несигурна има едни како ранчиња што се перничиња за ако падне на глава да заштитат. Е тие се директ позади ако падне, за странично не помагаат. Купив јас одамна ама не го искористив, можам да ти го подарам ако мислиш ќе ти користи, среќа ќерка ми плашлива е па кога почна да стои пазеше многу и не паѓаше. Е сега проодува пушта некој чекор и е како пијаница и мене ми фуфка кога ја гледам дека се клати бајаги ама пробувам да ја оставам да не и висам над глава цело време

На Peperutce6 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    101
    Кажи ми дали е сигурно со монтираната ограда на кревет? Нарачав и јас, но се уште не е стасана.
    За навечер исто правиме за во тоалет одење :D

3. Niliya07

Niliya07 Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2026
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    59
    И кај мене исто уште малку ми фали да се пореметам.. Од седечка позиција знае да се заигра и да се фрли наназад и да падни. Пробувам цело време по него одам ама секунда во прашање е не можам да го дочувам, а сама сум по цели денови. Единствено ми е лесно кога го возам во количка и знам дека не може да се повреди. Плус и од прозори и од огледала сака да си ја мава главата и да се смее, исто и од хранилка се мава со главата позади и сега перница му ставаме. Дали е машко или вакво хиперактивно се погоди не знам.. Ама кога се исправува и оди по намештај е претпазлив и си паѓа на газе кога е уморен. Навечер исто станува од 2 сабајле и до 4-5 седи буден и сака да лази и да се качува, а денски е кенкав и сто пати го менува расположението. А сега влеговме во 7ми скок.. Не знам како ќе се преживее ;(

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    2.019
    Нашата ограда не одговараше затоа што рамката од спалната му сметаше на рамката од оградата и не можев да ја фиксирам убаво ако е убаво фиксирано скроз е безбедно.
    Ама и вака кај нас е таман

5. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    2.019
    Купете подлога мека и нема гајле.
    Јас од тему нарачав, ако е поголема собата две такви и нека шиба :) на ивиците од комодата сунгери траки залепив и тие од тему
    Нашиот стан во кој моментално живееме е многу мала дневната па кај да падни ќе се лупни затоа заштитив, сега се селиме и огромна дневна имаме и не планирам на почеток ни масиче ни ништо.
    За да се удира ќе се удира, најмалце кога очекуваш тогаш пред очи ќе ти се звекне, само да е без зијан

На Трагедијаупмм и Niliya07 им се допаѓа ова.
  6. Niliya07

Niliya07 Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2026
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    59
    Имам голема подлога ама баш ќе падне каде што нема, а сака и по други соби да лази и низ ходник. Игрална исто имам и не сака да седи во неа, ретко некогаш кога и јас ќе сум внатре со него. Фаза е ќе помине само сила ни треба за да издржеме :)
    Тоа ти е паметна работа за да не земаш масичка барем засега. Ние кружна имавме ама под неа седеше и сакаше да станува и главата така ја удираше и сега без маса сме :D

7. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    2.003
    Дали пуштате клима во собата во која што си игра бебето. Имаме клима во дневна и таму ја ставам подлогата немам каде на друго место. Не ја пуштам климата од страв да не се разболи беба а без клима на подлогата се поти. Не знам што да правам. Веќе станува прежешко

8. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.593
    Допаѓања:
    2.253
    Секако дека пуштам, дење ноќе имаме клима дека на поткровје е прежешко кај нас. И лани кога беше бебе пуштав и гајле немаше не се разболе. Баш обратно може да се разболе ако се испоти и седи мокро

На EarthFire и hannybanny им се допаѓа ова.
  9. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    856
    Допаѓања:
    1.869
    Пуштам, морам на жештиниве. На 26 ми е наместена.
    Гледам само да не се задржува во делот каде што најмногу се осеќа дувањето.
    Јас сум зимурлива па штом осетам дека пречи гасам да направам пауза, па пуштам пак, по потреба.

На Anaroz1, EarthFire, Трагедијаупмм и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.965
    Допаѓања:
    4.096
    И онака климата нагоре дува ќе си го наместиш дувањето скроз горе и чим разладиш изгаси па понекое време пушти и така...

На hannybanny му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.703
    Допаѓања:
    18.524
    Ја пазиме цело време кога се исправа, женскава вчера се пушта сама, ќе оди :drunk:. Од креветот направи чекор накај дубачето, се фати за него и почна да го бутка, да го вози дубачето, се преплашив кога ја видов. Е тоа помина, значи немаше ни 5 минути ја оставив со дедо и изгледа се качувала на креветот и се пуштила пак за да оди кога падна, кога врисна да плаче и сега има модриче на обравчето. Не можам да ја оставам сама ни 5 минути, одма си наоѓа нешто за да јаде, ги фаќа и најситните трошки, дрвца, стапченца, повеќе страв ми е да не изеде нешто што не треба, кога ќе видам дека има нешто во устата мини срцев удар добивам, неколку пати се случи да пикне во устата ситни работи без да ја видиме и тоа го прави многууу брзо.

На Anaroz1 и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  12. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    2.003
    Со што дезинфицирате под? Демек седи на подлога ама втор пат ми се случува да трепнам она да е на ламинат и да лиже :@

13. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.182
    Допаѓања:
    5.109
    Чистач на пареа, обично средство за ламинат и на три дена со алкохол во вода разреден.
    Иначее уште колку ќе лиже ехе хахахахаа.
    Еве мојава се крева на масата и ја лиже цела... Нема крај.
    За подлогата имаш и влажни марамици од дм за дезинфекција супер се тие ги користев порано сега веќе се откажав.

14. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.863
    Допаѓања:
    9.218
    Можеш со дезинтал готов раствор. Прашај во аптека. Иначе не знам дали лази бебето твое, ама откако ќе пролази очекувај стандард да биде на подлога 2 секунди, нема задржување повеќе. Иначе најнормално чистиме, со усисивач и џогер на неколку дена, и дезинтал. Со кондури не влегуваме дома и тоа е тоа. Нема многу потресување за тоа, тек назад им е лижење на се. Мојов највеќе сака да лази до влечките домашни и нив да ги лапне, која среќна фаца ја праи немогуче..

На Germanka7, EarthFire и hannybanny им се допаѓа ова.
  15. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    2.003
    Не лази ама се спрема. Го крева газот напред назад. Се влече насекаде и бега од подлога и на ламинатот прави баааа :rofl: исто така многу сака подлогата да ја фати на крајот и да ја лапа, прееска и на тепихот така му направи. Јас ќе морам од мачето водата и храната да ги ставам на друго место ми е страв да не пијат и јадат заедно :rofl::rofl: за опашка веќе го граба кога ќе и се приближи.

На Eho, Cvetce_, Anie93 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.863
    Допаѓања:
    9.218
    И мојот ги гризе подлогата и тепихот. Вчера прозорот коа фати да го лиже лелеее, смешки живи е. Животинче е некст левел дома, пази :devil:.

17. Aldi

Aldi Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2022
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    0
    Здраво мајки, моето скоро 7 месечно бебе во 90% од спиењето, спие со подотворена уста. И кога беше новороденче беше исто, мислев дека се случува само кај новороденчиња, но кај нас е уште истиот случај. Дали е нормално или е подобро да посетиме специјалист, ве молам за искуство.

18. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    2.003
    И мојата спие со отворена уста. Од првиот ден во болница кога ми ја дадоа и никогаш не помислив дека е проблем. Не спие така постојано ама спие добар дел. Јас спијам така. Баш ја имам проверувано дали кога и е отворена устата дише на нос или уста. На нос дише. Не се замарам нит сум чула дека може да е проблем пошто јас така животот го поминав

На Aldi му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    101
    Хахаха значи сите се исти. Се што не треба е интересно и се става во уста. Кај нас мм ги лепеше ивиците на мебелот со меки едни сунѓерчиња од тему нарачани, он оди ги одлепува и ги става во уста. Едно мал милион пати кажав не, демек да се учи, не бре луѓе плаче се зајдува демек ти мене ќе ми кажуваш. И еве од кога ги извади не оди веќе таму. Теписите од таа причина ги кренав и сега сме само на ламинат.

На Cherry333 и hannybanny им се допаѓа ова.
  20. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.248
    Допаѓања:
    7.507
    мојата иде во ходник и патиките ги јаде :drunk:

На Peperutce6, hannybanny, Cherry333 и 1 друга личност им се допаѓа ова.