Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. beachedd

beachedd Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2020
    Пораки:
    263
    Допаѓања:
    251
    Син ми оди во градинка од 9м. Јас не нудев ручек кога го земавме 3-3:30 ни сега кога го земаме во 4:30.
    Кога ќе дојде дома има ужина уште една дали чаша јогурт, банана со путер од јатки, смути, кифла..па потоа вечера (се трудам да има се што е потребно..протеин, јх..) и млеко 140-150мл пред спиење ( уште пие ад). Сум пробала да дадам ручек и ќе го изеде ама му се расипува вечерата така и сред ноќ е гладен, а од мало бебе не се будеше ноќе па тераме вака. Вечерата му ја давам меѓу 18:30-19:30 . Ама знам и многу другарки иѓ даваат и ручел, може зависи од дете до дете. Кај нас функцира вака, види што сака бебо..

На Mammamia16 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    1.538
    Мајки, ми треба препорака за хранилка и за седиште за кола, за бебе што уште не седнува самостојно и скоро ќе биде 6м.
    Од што сте задоволни?

3. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    112
    Мајки хееелп! Во 7ми месец влеговме пред 10тина дена и поголем хаос на секое поле немало. Кај кој било предизвикувачки да сподели искуство и да објасни што им се случува, каков скок ќе беше ова? Денско и вечерно успивање речиси невозможно. Од дете што функционираше се најнормално, секојдневието ни стана борба: јадење, спиење, пелени ништо не поминува без плачење, давање отпор. Еве нз што да правам ...

4. MamaZen

MamaZen Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2026
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    10
    Здраво мајки на бебиња што добро спијат (ако има такви :D), дали регресијата на 8-9 месеци е до толку страшна или пак јас некаде грешам? Колку време ќе трае ова?;( Последниве две недели една вечер си спие супер станува само да цица накај 4 сабајле, па следниот ден се буди со вриштење накај 1 и не заспива по 2-3 саати и така во круг. Скоро научи и да се исправа, но не паметам до толку страшно да било кога почна да лази на пример. Обично сите скокови, регресии поминувале за максимум недела дена и не биле вакви, чести будења да, но без вакви split nights. Ова сега не можам да функционирам.
    Има две дремки од 1.5ч отприлика.
    Станува 6:30-7, прва дремка околу 10часот до 11:30 отприлика, втора дремка околу 14:30 најкасно до 16ч. Навечер 19:45-20ч најдоцна заспива. Си велам да не грешам во распоредов, но си следам знаци и за дневните дремки немаме проблем.

5. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.193
    Допаѓања:
    5.132
    2 ипол часа во две дремки

6. MamaZen

MamaZen Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2026
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    10
    Ќе може ли да пишеш распоред? Како ви се дремките? Ние сме 9++ и не знам дали се можеби многу 3часа дневно па затоа се буди навечер или е период на регресија.

7. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.193
    Допаѓања:
    5.132
    Мојата е 10++. Станува накај 6 ипол. Ја успивам накај 9:30 не издржува повеќе. Спие до 11 од прилика. Втората дремка и е од 14:30 до 15:30. Заспива во 19:30. Некогаш и 20:00 ја фаќа ако има многу енергија.
    Навечер некогаш спие по цела ноќ, некогаш знае да се буди.

На MamaZen му/ѝ се допаѓа ова.
  8. MamaZen

MamaZen Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2026
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    10
    Фала ти. Сличен распоред, само пред втората дремка не издржува уште 3.5 часа.

9. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.872
    Допаѓања:
    9.225
    Мојов 3-3 ипол часа спие дење, 9+. Прв прозор на будност 2 ипол - 3 часа, втор 3-3 ипол, трет исто 3 ипол, додека заспие некогаш и 4 фаќаат. Влошено е спиењето ноќе и кај нас, регресијата е мислам, скок исто има. Уште некој месец ќе издржиме, ваљда после година ќе проспијат повеќе.

На MamaZen му/ѝ се допаѓа ова.
  10. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    2.020
    Каква вода користите за бебе? За ад млеко и каква им давате да пијат? Од флаша од чешма, филтер користите ли?

11. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.193
    Допаѓања:
    5.132
    Rosa

На hannybanny му/ѝ се допаѓа ова.
  12. DarkStormm

DarkStormm Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.936
    Допаѓања:
    5.725
    Филтер. Од таа пиеме и на него од таа непревриена.

13. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    396
    Izvorska

14. fragaria

fragaria Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    859
    Допаѓања:
    1.058
    Rosa превриена кратко

15. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    2.020
    Бебе фати коксаки, нејсе го поминавме со еден ден температура, многу афти во уста кои едвај ги излечив, ама има еден голем проблем, откако фати вирус како ново бебе е, премногу е нервозен, ништо не го занима освен да патка, и тоа сопругот да го патка сака и само по него плачи, не можи човекот до тоалет да оди.
    Се вративме денес Германија и не знам што ќе правам искрено сама кога е тој на работа.
    Има моменти го фаќа страшна нервоза и вреска од плачење, зајдува, овие две недели се изнаплачи за сите месеци.
    Гладен не е, жеден не е ама цело време е на цице, можно е да се забите оти вади второ забче моментално, скок ли е не знам што е ама како да ми го смена некој бебето :)
    Не сака во количка откако почна да патка, ништо живо, се бапка, не сака ни цуцле капак на се, откако излегоа афти го одби и еве не го прифаќа се уште.

Претходно давав формула два пати денот ама има месец дена немам дадено, самиот намалуваше со пиење и бараше само да цица, можно е да е до млекото ? Сакам да почнам со обично млеко сега година кога ќе правиме не сакам формула повеќе да давам.

Некој со слична мака да сподели како се справува со хаосот, им немам оти повеќе

16. angelce23

angelce23 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    225
    Што да понесам на одмор со 11 месечно бебе ?
    Што ви се нашло како најпрактично за на плажа и општо? Какви купаќи (женско е), каков памперс што треба да земамм??

17. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.715
    Допаѓања:
    9.652
    Памперс за во вода. Регуларни памперси.
    Купачи со ракавчиња. На таа возраст не бевме на плажа ама после 2 делни ми се покажаа како поудобни, за слекување посебно ако се покака.
    Со филтри земав од Лидл или Ваикики
    Пончо исто е корисно. Муслин, тенко.
    Дел од времето додека си играше дете долу беше само со памперс за во вода горе пончото.

Играчки, кофички. Првата година 1,5 година беше дете, носевме и гума само за нозе да се стават, со стреа, носевме ептен мал базен за на плажа. 50-60см во обем што се.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.524
    Допаѓања:
    19.609
    Може ли малце помош или ако имате искуство, јас нешто закачив дали стомачен вируа дали труење со храна… вчера пола ден со повраќање, течни столици, после качив темп околу 38имам уште…. Малаксано се осеќам а бебе требаше минатата недела да се вакц, одложивме за оваа сега не знам што да правиме. Денес се чуваме цел ден сами… и вчера нагло ми се слоши претходно го гушкав бацував нормално. Не знам дли да оставам уште ден два да видам дали он ќе развие нешто симптоми…..

19. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.505
    Допаѓања:
    43.206
    Јас не би го носела на вакцина сега. Почекај неколку денови да видеш како ќе реагира.

20. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    2.020
    Ако ти е за трета доза мислам таа возраст е отприлика твоето бебе не брзај. Јас ја вакцинирав на полни 7 месеци никаков проблем не ми направија.