Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Hope IT

Hope IT Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2024
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    440
    Со лесно!

Јас баш сега поминав стомачен вирус. Докторката, со доење сме и ми препиша: Filtrum – 3 x 2, Catidral – 2 x 1 и Bulardi – 2 x 2.

Подобро почекај за вакцината и следи дали ќе го фати и бебенцето.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.582
    Допаѓања:
    19.742
    6ипол месеци има. Треба да примиме рота трета доза, трета доза шествалентната и втора доза превенар.

3. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.403
    Допаѓања:
    2.063
    Базенче мало и полнете го со вода, внатре играчињс, нас супер корисно ни беше.

4. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.276
    Допаѓања:
    2.246
    Истите. Болна беше мојава, па црп и беше малку покачено и касневме 2 недели. Кажав рекоа дека е во рок и дека нема проблем и ги прими сите 3.

5. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.582
    Допаѓања:
    19.742
    ама ние касниме веќе 3затоа што он прво хрчкаше на носе, сега јас ох…:;(

6. beachedd

beachedd Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2020
    Пораки:
    266
    Допаѓања:
    256

Рота мислам дека по недели најдоцна до 8 месеци може да се прими, не се деќавам точно како беше да има најмалку 4 недели помеѓу доза и не подоцна од некоја недела третата доза ( провери календар , убаво објаснето е ).

Цветче син ми после секоја настинка пост-вирусно лудило го фаќа , неподнослив е. Веќе искрено не ми е што настинал, туку знам што ме чека после. Така да, фази се..држи се!

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  7. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.276
    Допаѓања:
    2.246
    Ние втора доза примивме на 16.04 и по правило требаше да прими трета доза до 05.06. Во меѓувреме два пати се разболе и ја прими на 03.07. значи касниме месец а не две недели. Не ни бев да прашам што како само отидов кажав и рекоа нема проблем на време сте.

8. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.582
    Допаѓања:
    19.742
    фала бани :hug:

На hannybanny му/ѝ се допаѓа ова.
  9. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    402
    Mene isto mi se sluci, ama pocekav edna nedela da vidam dali bebe kje pokaze nekoi simptomi i za srekja bese super, koga bevme da go bocnat doktorkata rece cim se pominati 7 dena i krvnata slika bese super (krvna slika napraviv na bebeto eden den pred da go bocnat i da ja ispie rotata) deka nema gajle.. ako otides sega mislam deka i samata doktorka kje rece da se poceka

10. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    402
    Jas prviot pat bebeto go staviv vo voda so pampers i mnogu bese nervozno, koga se namokri pelenata mnogu mu smetase i poslem go vnesuvav bez pelena i bebeto uzivase, koga izlegovme od voda togas mu stavav pampers, inace nie odevme na plaza sabajle i navecer koga uv zracite ne bea stetni i iako nosev kupakji dali ednas mu gi oblekov, go mackav so mustela 50ka faktor najcesto golo go stavav vo voda i uzivase

11. ElenaLizzie

ElenaLizzie Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2022
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    75
    Трета рота ти е до 32 недела односно 7.5 месеци мислам доаѓа. Ние бевме така, матичната со вакцинален се договорија само рота да ни се даде, другите покасно. Не оздравевме до 32 недела, ја пропуштивме, за другите ни рекоа на есен кога ќе има скоро година, а тогаш се ревакцини пак. Тоа е, кога имунитетот е паднат, нема вакцини, се помести сеʼ. Значи само рота ти е временски ограничена, тоа ми беше муабетот, другите не.

12. princessgirl47

princessgirl47 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2018
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    86
    Мајки дали ви личат ова на сипаници ?;(

Прикачени фајлови:

• IMG_8413.jpeg
      IMG_8413.jpeg
      Големина на фајлот:
      233,9 KB
      Прегледи:
      46
    • IMG_8409.jpeg
      IMG_8409.jpeg
      Големина на фајлот:
      114,2 KB
      Прегледи:
      46
  13. Hippie

Hippie Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2021
    Пораки:
    287
    Допаѓања:
    120
    Бебе има 11 месеци, предната фонтанела му е отворена 2 прста. Некој да сподели искуство или мислење?

14. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    2.149
    Допаѓања:
    6.916
    Ако е како меурче со вода, баш меуче сипаница е а ако е како тврдо ама како бубуљче комарец е.
    Мене ми изгледа како каснато од комарче
    И мојот ги има по нозе

15. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.276
    Допаѓања:
    2.246
    На последниот преглед на ортопед, ортопедот ни кажа дека фонтанелата се затвара до 2ипол години, а не до годината како што знаеме. Нашата е 7 месеци и се уште и 2 прста.

На Hippie и EarthFire им се допаѓа ова.
  16. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    678
    Бебе последните 2-3 дена беше доста нервозно, а синоќа беше врвот (досега 8-|). Се будеше врескајќи хистерично, ни во раце ни со нишкање не се смируваше лесно, па легни го, таман заспал по 1 минута пак исто. Одбиваше и да јаде. Што да очекуваме, заби ли се во прашање? Веќе со тие забите, досега сè препишавме на забите, а уште ги нема |-) Одбивање да цица, па секоја нервоза, неспиење, нервозно грабање и ставање сè во уста викавме може заби се... Сега па читам и за некоја регресија на сон меѓу 8 и 10 месеци што се јавува :drunk: Какви се вашите искуства?

17. MamaZen

MamaZen Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2026
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    11
    Здраво мајки, бебе е 9++ и за две недели ќе почне жена а јас се враќам на работа. Моментално имаме доручек, ручек, вечера и три подои но мислам дека не цица веќе количински многу, осеќам и по градите дека не се полни како порано. Дали на 10 месеци е рано за ужинка? Дали да воведам формула и да не цица веќе? Навечер веќе ретко бара да цица, некогаш ја преспива вечерта, а некогаш цицнува малку накај 5 сабајле (минус регресијата што траеше добри 2-3 недели).
    Може ли совет за распоред?

На Hope IT му/ѝ се допаѓа ова.
  18. MamaZen

MamaZen Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2026
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    11
    Најлоша до сега, на исто ниво ја ставам со 4 месечната регресија. Најверојатно беше скок, регресија, моторни вештини, сѐ во едно. Траеше добри 2-3 недели, но тогаш научи и да се исправа и да оди лево-десно држејќи се за тросед.
    Сега е бубалче. Немам совет, само дека ќе помине.

На Eho му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Astrum.Obtutus

Astrum.Obtutus Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    591
    Допаѓања:
    881
    7 ипол месеци бебе, вода слабо пие па и чај, среќа што цица, кога почнаа да ви пијат повеќе вода бебињата? Немаме запче па веројатно може плус и заради тоа да ја нервира...

20. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.927
    Допаѓања:
    9.325
    9 ипол месеци, уште не пие асално течност освен млеко. Заби вадат цело време бебиња, навикни се..