Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.276
    Допаѓања:
    2.246
    Пробај смени и цуцла или пробај со лажичка. Нејќеше и моево, прво пробав со лажичка, после сменив цуцла. Млеко пие од Филипс авент, од таа вода нејќе да пие. Вода пие од бејби лав тие како сплескани што се.

2. Astrum.Obtutus

Astrum.Obtutus Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    591
    Допаѓања:
    881
    Не даваме цуцла ама да ќе пробам со шише, може е тоа...

3. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.276
    Допаѓања:
    2.246
    Мислев на цуцлата од шишето.

На Astrum.Obtutus му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ultras1312

Ultras1312 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2019
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    16
    Здраво, пошо е разработена темава, а ја баш засекирана пишувам тука за да добијам повеќе мислења
    Ќерка ми 8 месеца има и најголем дел од денот е мрмчење ммм, нннн и кога сака нешто и кога не го сака и кога кенка и плака, а понекогаш брбла бљ бљ бљ, ааа и прави прр со устата како моторче.
    На оваа возраст би требало веќе да гука и кажува слогови ? Баш сум загрижена до дека чекам термин за педијатар ако може искуства?

5. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    2.003
    Допаѓања:
    4.170
    Одлично си е детето какви слогови?

На Peperutce6, Eho, jagoda777 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.276
    Допаѓања:
    2.246
    Исто на 5 месеци треба да се врти на име, ако читаш по интернет се што треба, а мојата почна да се врти на 7, па тука пишував глупости од паника. Мојата е 7++ и исто цело време си вика абббббб аббббб, мммммм, жими ба го има повторно неколку пати, ама класично бабабаба или мамамамам ко што пишува не прави. Исто и она брчмчи како моторче и не ни помислувам да прашам педијатар.
    Многу големи очекувања за многу мали деца.

На Germanka7, EarthFire, fragaria и 6 други им се допаѓа ова.
  7. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.582
    Допаѓања:
    19.742
    Само моево бебе а легне порано поужасно спие ли. Читам колку порано легне демек подобро ќе спие и повеќе. Ние а заспиеме во 20ч, будни сме во 3-4:whew: само ако заспие накај 22-23ч знае да поспие до 7сабајле. Не знам што да правам дали ако заспие во 20ч да го будам за пола саат да не го оставам тоа да му е ноќно:?:

На EarthFire му/ѝ се допаѓа ова.
  8. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.276
    Допаѓања:
    2.246
    Ова па моево ѕвере дали ќе легне во 19 или во 23 станува во 5:20 ко со аларм. Ќе пукнам веќе :D
    Ние немаме ред за ноќно спиење, се случува да заспие во 19 и си викаме со мм таман ќе си правиме нешто дејт и ете ја таа во 20:30 станала и до 23 си играме :rofl::rofl:

На Germanka7, Anastasia579, Astrum.Obtutus и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.582
    Допаѓања:
    19.742
    моево и накај 20ч да заспие јас додека легнам(легнувам накај 12-1-2 )он веќе станал два пати цицал и а задремам секој пат станува и трет и до сабајле уште еднаш два пати, не знам зошто волку почна да се буди:whew:
    Со се ќе се помирам ама со рано утрински станување никогаш ахахаха!!
    Најтешкиот дел до сега ми е ова

инакуу, почна да лази тоа не сум споделила :l: на 4убаво кренат веќе некое време но сега постабилно подобро прави по 4-5чекори и седнува ама пресреќна сум:hug:

На Germanka7, Anastasia579, Joanna28 и 4 други им се допаѓа ова.
  10. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    402
    hahahah, sto se nemam probano i pokasno da zaspie i porano da zaspie obavezno se budi dva pati nokje za mleko i toa kako na alarm, dzabe stavam sabajle alarm :rofl: kje se pomirime izgleda so neprespieni nokji

На Germanka7 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    402
    So srekja za lazenjeto toa e mnogu ubava rabota i golem cekor :l: kolku ima tvoeto bebe?

На Germanka7 и Anie93 им се допаѓа ова.
  12. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.582
    Допаѓања:
    19.742
    фалаа ти. 6месеци и 3недели:)

На Germanka7 и bgirl6666 им се допаѓа ова.
  13. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    648
    Допаѓања:
    1.585
    Јас имам слична дилема, мада како и да завртам, ранобудник е.
    5тиов скок малку ми го заеба спиењето, почна да се превртува многу, акробации праи низ креветче, да кенка во сон, да се подразбудува почесто итн. Па наоѓам спас во цуцлата, иако не сум ја користела мн до сега.
    Моето спие 2-3 часа попладне до 17ч. И после не додржува, во 19.30 пак и се спие и тоа мн, и не сум сигурна дали да го направам тоа ноќно успивање или да биде кратко дремнување...Ако го направам ноќно, рано ми е, уште е дење...ќе треба да прсти да одиме низ дома уште од 19ч.
    Ако е кратка дремка до 20ч, после ќе ми заспие тек во 22ч, јас више ќе бидам поуморна а ќе ме чека побурна ноќ.
    Се надевам до скокот дека е и дека ќе заврши.

На Germanka7 и Anie93 им се допаѓа ова.
  14. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    678
    Знам дека секое дете е различно, ама ме интересира кои беа 'знаците' пред да прооди? Моево последниве дена кога е на меше почна да се крева на палчињата на нозете нагоре, со главата како навнатре гледа (кон коленцата да кажам). Некогаш ги вклучува и коленцата, се потпира на нив, ама почесто ги чува во воздух и се потпира само на палците на нозете, и рацете напред. И се тресе, мрда нанапред наназад :rofl: Мене ми личи ко да се труди да пролази, ама не му текнува што да направи :D
    Иначе 8.5 месеци е 8-|

15. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.582
    Допаѓања:
    19.742
    аиии искрено не знам … пред 3недели имав другарка на гости и ми вика бебево ти лази јас не знаев дека тоа претходното се рачуна за лазење(правеше кренат на раце скроз, а нозете едната свиткана другата испружена ја влечеше и ја истегнуваше како кога вежбаш) не знам дали ме сфати… и се нишаше на сите 4

На Anastasia579 и Eho им се допаѓа ова.
  16. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    678
    Да да, те сфаќам. Ај баш ќе видам, ќе пишам тука како ќе се одвива кај нас :D

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.582
    Допаѓања:
    19.742
    гледам видеа и он така правел со главчето надоле :rofl:се ѕиркал сам

На Anastasia579 и Eho им се допаѓа ова.
  18. MysticAura

MysticAura Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2024
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    138
    Колку мл вода давате на бебе од 6 месеци? Моево мн сака, кога ќе му понудам плаче ако му го тргнам а ако го оставам пие..

19. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    678
    И моето сака вода, а нејќе да јаде (facepalm)
    Јас му давам од отворена чашка и искрено не мерам, а и џабе ќе мерам пошто пола вода се истура врз него :rofl: По некое време почнува да турка со рачето, или да си шлапка во водата што се истурила врз масичката од столчето кај што јаде, тогаш запирам. Само гледај после оброкот да му нудиш, а не за време на оброкот, за да не му се наполни мешето со вода, наместо со храна. Јас пазам на тоа ама џабе (facepalm) Читам сега вика 60-120ml вода на ден на таа возраст, тоа е прилично доста вода, не знам дали твоето би пиело повеќе од тоа, моево не пие повеќе..

20. MysticAura

MysticAura Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2024
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    138
    и моево не сака да јаде и гледам да и нудам после јадење или ако е нервозна а не и е време за јадење ама гледам многу пие кога и нудам така. не надминува над 60мл ама пак ми е страв баш како што велиш да не ја полнам со вода пошо не јаде. а често читам дека многу не сакаат да пијат вода ..

На Eho му/ѝ се допаѓа ова.