1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    2.020
    Јас разбирам да ме форсираат мене за храна, не ја дојам од 40 дена, ама зошто да треба вие што доите да престанете. Јас да имам млеко и да има кој да ми ја чува не би се оптеретувала толку. Мене ме форсираат од 4 месеци. Прво сакаше да јаде, па ми повраќаше од просо(касно сфатив) па нејќеше ништо да јаде, па пак сакаше да јаде, еве ја сега вади заби пак не сака.
    Јас се нервирам сакам да проба се, зошто од септември почнува во градинка.
    Не се нервирај, полека, една лажичка една. Денес една, утре две. Подобро полека и помалку отколку на сила, јас ептен верувам аверзија на храна ќе му створиш. Ќе почне да јаде сигурно, само му треба време.

На Eho, Трагедијаупмм и Germanka7 им се допаѓа ова.
  2. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    2.020
    Гледав мени за во градинка и прочитав дека им даваат бисквити. Какви бисквити се тие? Ваљда не се Плазма или нешто слично со шеќер и палмино уље?

3. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.978
    Допаѓања:
    4.101
    Плазма не ќе да се ,некои нискобуџетни.
    Секако со палмино..

На sarki му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MysticAura

MysticAura Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2024
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    106

Јас искрено не разбирам што им значи тоа голем е МОРА да јаде. Млекото не го рачунаат во храна или?

Докторката наша на моето прашање колку течности треба да внесува дневно (7 месеци) ме сфати за вода, а јас мислев на млеко дека нели и со кашички се храниме, ми одговори: Млекото е храна.[/QUOTE]

млекото е главен извор на хранливи материи и содржи се што му треба на бебето за да расте како што треба до 1 година. тоа што педијатрите се водат по студии стари 20 години и форсираат храна уште од 4ипол месеци кога бебето не јаде е жива катастрофа. најлесно им е ориз компири каши и после дијабети и инсулински резистенции и уште што не на поголема возраст..

На Peperutce6, Campanula, Germanka7 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    1.538
    Како и со што да играме со бебе 6 месеци?
    Дајте идеи за играчки што може да се фаќаат и ставаат во уста...

6. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    110
    Најнормално е да се осеќаш изгубено и дека луташ. Бараш одговори, помош решение, а добиваш притисок. Мое мислење е кога не си задоволна со одговорите или гледаш дека таа метода не функционира барај 2ро мислење, разговор со педијатар уште еднаш (ако тебе ти е така помирна душата) или слушај го твојот мајчиски инстинкт.

Јас лично не би ја слушала нутриционистката и би го хранела детето со млеко и продолжила со нудење на кашички или евентуално цврста храна (меки компир, брокула итн.) може сака само да јаде. Или би ги комбинирала двете, кашичка со цврста храна. Без притисок и нервирање.

Ние мајките носиме најголем товар и честопати забораваме дека мајчинството треба да е и уживање. А со тоа и воведувањето на немлечна храна. Јас сум за тоа дека на сила или со некои си рестрикции нема ефект. Децата учат и на секое му треба различно време или метода.

На Eho и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  7. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    2.020
    Па нели нутритивно мени бла бла. За што се замарам јас сега со баби, не ова не она, кога во градинка ќе биде како они што сакаат. Нејќам детето шеќер да јаде до година па ако можам и понатаму. Офф бере. Породилно треба да е 18 месеци не вака.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  8. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    2.020
    По можност се што не е играчка :rofl:. Мојава игра со едни цреши гумени што се уствари за на куфер да напишеш име презиме и број, значи хит играчка ни е тоа :rofl::rofl: имам едни клучеви со вода за заби што се, сега пошто вади заби ги замрзнувам и и ги давам, крвнички ги гризе, цуцлите лажливки ги гризе ама од кај пластиката тврда, имам едно мече исто рацете и нозете му се со вода, за заби, има разни нерамнини, а ушите му се гумени, од Зегин е земено и тоа го обожава, тропалките плишани исто ги гризе, подлогата а свртам поглед ја јаде. Топчиња имам земено тие што се за сензорен развој со различни нерамнини и испакнатини, сега читав дека треба да и земам од оние топките големи со геометриски фигури па да ги става коцките внатре, некако ми се видоа коцките мали ми е страв да не ги лапне цели. Имам една жирафа тропалка се нозете и се за гризење. И тоа. Сака кабли, даљинско, телефон кога ќе види во несвест паѓа :D
    Јас ја оставам на подлога, се заигрува сама. Ако почне да плаче одам и и тропкам и и зборам нешто она ме гледа демек разбира. Пеам песни. Топчињата и ги фрлам да ги брка да ги земе, телефонот го ставам подалеку од неа ама да го гледа зошто само по него се мачи да тргне напред, по ништо друго не сака. И тоа. Кога ќе се заигра јас си бркам работа пеглам правам ручек чистам.

На Germanka7, EarthFire, Трагедијаупмм и 2 други им се допаѓа ова.
  9. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    1.538

Блазе си ти, јас немам шанси да мрднам последниов месец, цело време сака заедно па и на подлога. Иначе мрчи.
    Кажи ми какви се тие клучеви со вода или каде да најдам?

На Germanka7 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    9.651

Со дете кое на 9 месеци тргна во градинка. По дома јас, ова појадок, она ручек, вечера, да не се собира многу млечно, не шеќери, не сол, не вака, не така. Различни овошја секој ден, па не знам што. Математика и статистика на ниво работава.

Е си доаѓа еден ден ќерка околу 10тина месеци може 11 да беше со осип на нозете.
    Се јавувам кај воспитувачката да ја прашам што јаделе оти детево немаше на ништо јавено до тогаш реакција и ми вика, па редовното што е, млеко и бисквити денес за појадок. Супа, ориз и пилешко мевце за ручек.
    И соленки поткаснаа. Една мајка остави.
    Нели викам мало е моево не знае да јаде соленки, плус јас не сум дала никогаш.
    Така лабаво - ааааа вика, си јаде, ич да не му ја мислиш.

Ок, тогаш, штом си јаде.

Инаку дека во градинка и работи со шеќер и сол ќе јаде, факт е тоа. Освен ако нема медицинско оправдание за некое дете да е на посебна храна, опција да не даваат нешто, барем кај нас не знам дали има.

11. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    2.020
    Nuby-Icy-Bite-Teething-Keys-5275.jpg Screenshot_2026-07-21-09-06-01-041_com.android.chrome.jpg
    Клучевите не можев да ги најдам на страната на локо кроко ама се слични на овие. А од топчињата горе го обожава она како цуце што е и има едно како со боцки, сака многу да ги фаќа.

На EarthFire му/ѝ се допаѓа ова.
  12. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    2.020
    Епа тоа викам да и дадам да проба се сега до крај на август барем да знам дали на нешто ќе реагира. Сакала јас нејќела кој ме прашува

13. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    110
    Истото сакав да го кажам, блазе си ти дека можеш по дома да бркаш работа. Јас само кога спие и навечер, толку сум уморна што понекогаш немам сила ни да раскренам. А купив и едно такво заградено за на под, во ходник одма спроти кујна ми стои демек да си игра јас да си подработувам нешто. Аха, важи :D:D:D
    За играчки се што не е играчка е најинтересно, далинско, празни шишиња од вода, пластични кутии од кујна, јас имам и пластични чаши, чинии за на пикник од цврста пластика со тие играме. Моите влечки (најмногу се нервирам кога оди по нив).
    Инаку тропкалки, глодалки, играчки со музика, ние имаме и водено перниче внатре демек риби има, таму исто си играме, тропка по водата. Пееме песнички и тоа у главно.
    Е сега се молам да седне, да може од друга перспектива да гледа и да играме други игри.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.978
    Допаѓања:
    4.101
    Јас така направив сликнав мени ,погоре мислам дека и го ставив или во друга тема беше..
    И си внесов се ,количина уште на јаде мојава ама барем се има пробано па немаше изненадувања :D

На Peperutce6 и hannybanny им се допаѓа ова.